Možno ste aj vy zažili talianske kaviarne či viedenské „Coffee shops”, kde mate na výber viacero kávových nápojov ako veľké či malé presso. Vieme sa však orientovať v tejto spleti nápojov a vypýtať si skutočne to, čo chceme. Pozrime sa na tradičné, alebo inak povedané štandardizované kávové nápoje a nebojme sa vyskúšať ani netradičné dezertné kombinácie či raňajovú kávu vďaka ktorej sa dá doknca schudnúť.
Tradícia nadovšetko
Keď sa bavíme o tradičných kávových nápojoch, tak vás určite napadnú drinky ako kapučíno, či machiatto. Problém však nastáva často tam, kde nemáme štandardizovaný nápojový lístok a pri výbere si nikdy nemôžeme byť istí, čo nám vlastne donesú. Preto je dobre pozrieť sa na to, aké štandardy sú definované v kávovom svete a vybrať si svoju kaviareň aj kávu podľa toho, či okrem poctivého espressa zvládajú aj prípravu iných štandardných kávových nápojov. Nezabúdajme, že tak ako v iných veciach, tak aj pri káve, to bez správneho základu nejde. A tým základom je správne espresso.
Netradičné kávové nápoje
Pri netradičných nápojoch už zachádzame do samotného umenia baristu či špeciálnej ponuky vybraného podniku. Možno ste zachytili, že Frappuccino, sa stal jedným zo sladkých trhákov firmy Starbucks, vďaka ktorému dokázali zasiahnuť najmä ženy a výrazne tak zvýšiť tržby. Škoda len, že to išlo ruka v ruke s obezitou, keďže nápoj je plný cukru a tak by som ho odporučil len občasne ako kompletný dezert. Rovnako je to aj s talianskym Affogatom, kde kombinujeme lahodnú, väčšinou vanilkovú zmrzlinu s espressom. Vietnamská studená kava je ďalšou exotickou špecialitou, kde sa snažia silu robusty redukovať práve sladkým salkom, a keďže je vo Vietname aj dosť sparno, tak si často radšej doprajú aj dosť ľadu.
Raňajková špecialita, možno aj na chudnutie
Na záver vyberám jeden unikátny recept, ktorý sa zdá byť na prvý pohľad možno zvláštny, no keď ho pripravíte, zostanete prekvapený lahodnou krémovou chuťou, arómou a plnosťou. V tomto príprade ide o kombináciu kávy (napríklad dvojité espresso) so zdravými tukmi (pravé kravské maslo, kokosový tuk), ktoré pomáhajú detoxikovať pečeň a zároveň sú tou najlepšou výživou pre náš mozog. Vedeli ste, že ak ráno nenarušíte štádium hladovania, tak môžete stimulovať hormóny tak, že sa vaše telo preklopí do efektívnejšieho pálenia tukov? Ak do nápoja pridáte, ďalšie skvelé a zároveň super chutné antiinflamačné látky ako je škorica, kakao či vanilka, dostanete nápoj, ktorý vás nielen zasýti, zahreje, ale poteší aj gastronomickejší jazýček.
Ranná káva
Čas prípravy: 5 min
Množstvo: 1 osoba
Suroviny:
čerstvo mletá káva: 7 až 15 g (podľa hrúbky mletia, 1/2 - 1 PL)
extra panenský kokosový olej: 15 g (1 PL)
pravé kravské maslo 80 %: 15 g (1 PL)
škorica alebo kakao: 5 g (1 ČL)
Extra:
smotana min. 33% (50 ml)
MCT kokosový olej z lekárne (1 ČL)
Postup:
1. Ak máte kávovar na prípravu espressa, aplikujete postup 1 z obrázku. Ak nie, tak aplikujete postup 2 z obrázku.
2. Podľa formy prípravy zomelieme vybrané množstvo kávy – jemne na espresso (1.), hrubšie pre alternatívne prípravy (2.)
3. Do 200 ml pripravenej kávy (do espressa dolejeme 120 ml horúcej vody) pridáme lyžicu masla a kokosový olej. Dochutíme kakaom a škoricou.
4. To isté platí pri príprave kávy pomocou alternatívnych metód (Moka, French press, Aeropress), akurát už nemusím dolievať vodu.
5. Všetko dobre zamiešame, ideálne minimixérom a vychutnáme si kávu pre spaľovanie tukov a posilnenie funkcie mozgu.
KTO JE DUŠAN PLICHTA
Výživový poradca, nadšenec gastronómie, bývalý tanečník a triatlonista. V rámci projektu Powerfood Chef sa snaží ku kvalitnej a plnohodnotnej výžive pristupovať z pozície gurmána a experta na tradičné jedlá svetových kuchýň. Ďalšou jeho vášňou je káva, ktorej skúmaniu a štúdiu sa venuje už niekoľko rokov. Ako Coffee Chef organizuje tiež prednášky a kurzy na spoznanie dobrej a kvalitnej kávy spojené s praktickými ukážkami.