StoryEditor

11 jedál, ktoré vás robia hladnými

10.08.2014, 12:17
Autor:
stlstl
Náš mozog a telo sa nechajú ľahko oklamať. Výsledok? Priberanie a rôzne choroby.

Ste hladní? Mali by ste sa najesť. Ale čo v prípade, že potraviny, ktoré jete, vyvolávajú ešte väčší pocit hladu, ako ste mali predtým? A deje sa to častejšie, než si možno myslíte. „Hlad je výsledkom mnohých zložitých interakcií, ktoré sa vyskytujú v žalúdku, črevách, mozgu, pankrease a krvnom obehu," hovorí špecialistka na chudnutie Sue Decotiisová. Problém je v tom, že tento okruh sa dá ľahko podviesť. Tu je 11 potravín, po ktorých sa môžete cítiť, ako by ste sa takpovediac bežali naprázdno, aj keď je váš žalúdok plný.

Biely chlieb
Biela múka používaná na pečenie chleba, presnejšie zrno, z ktorého je namletá, je zbavené vonkajšieho plášťa - otrúb. Tým sa vyčerpáva obsah vlákniny (ktorá okrem iného navodzuje pocit sýtosti). Ak jete takýto chlieb alebo pečivo, hladina inzulínu sa prudko šplhá nahor, hovorí doktorka Decotiisová.

V nedávnej španielskej štúdii vedci sledovali stravovacie návyky a hmotnosť viac ako 9 000 ľudí a zistili, že tí, ktorí jedli dve alebo viac porcií bieleho chleba denne, mali o 40% vyššiu pravdepodobnosť, že v nasledujúcich piatich rokoch trpeli nadváhou v porovnaní s tými, ktorí ho jedli menej.

Džúsy
Odšťavovania je v móde, no tieto „zdravé“ nápoje obsahujú všetok cukor z vášho obľúbeného ovocia, ale žiadnu vlákninu. To znamená, že vypitím pohára šťavy vytáčate hladinu cukru v krvi hore a tá potom zase prudko klesne, čo navodí pocit hladu. Odborníci preto odporúčajú radšej sa zamerať na smoothie, kde v pohári dostanete celé rozmixované kúsky ovocia. A vmiešať doň dávku proteínového prášku alebo orechového masla, ktoré pomôžu vyrovnať hladinu cukru v krvi a zvýšia pocit sýtosti. 


Slané „drobnosti“
Poznáte tú nutkavú potrebu zapiť vrecúško čipsov niečím sladkým? Napríklad pohárom koly? Táto vražedná kombinácia má svoje logické vysvetlenie. Lupienky, praclíky, tyčinky a ďalšie drobné slané snacky sú plné jednoduchých sacharidov, ktoré pošlú váš krvný cukor na horskú dráhu - rýchle maximum vystrieda rýchly pád. A pretože náš mozog vie o rýchlej energii sladkých jedál, pošle odkaz chuťovým bunkám. A tie si po čipsoch, napriek tomu, že žalúdok je de facto plný, vypýtajú ešte aj niečo sladké. 

Rýchle občerstvenie
Takmer každá zložka rýchleho občerstvenia je navrhnutá tak, aby vás nútila navyšovať porciu. Napríklad trans-mastné kyseliny (to sú tie tuky, ktoré sa vyrábajú priemyselne a normálne sa nevyskytujú v prírode) doslova rozpaľujú črevá a môžu narúšať schopnosť tela produkovať chuť k jedlu. Tá sa deje reguláciou neurotransmiterov ako sú dopamín a serotonín, vysvetľuje doktorka Decotiisová. Medzitým váš zažívací trakt absorbuje poriadnu dávku fruktózového sirupu (bežne sa vyskytuje v koláčoch a rôznych dezertoch, ale aj v koreniacich zmesiach či marinádach), čo spôsobuje známe inzulínové špičky a niekedy až bodavú bolesť z hladu. A nakoniec, obrovské porcie soli vo fast foode urýchľujú dehydratáciu. A keďže jej príznaky sú podobné ako tie pri hlade, váš mozog vás čochvíľa obráti po ďalšiu porciu. 

Biele cestoviny
Sú rovnako problematické ako biely chlieb. Ešte väčším problémom však je, že ich jeme jednoducho priveľa. Štandardná porcia, ktorá by nášmu telu bohate postačila, je pol šálky varených cestovín. V reštaurácii však dostanete bežne tri až štyri šálky. No a keď organizmus preťažíte jednoduchými sacharidmi, pankreas chŕli množstvo inzulínu, ktorý ich chce rýchlo spracovať. A prichádza už stará známa rovnica: hladina krvého cukru prudko klesne a dostaví sa pocit hladu. Nehovoriac o tom, že kupované omáčky na cestoviny celý tento proces ešte znásobujú. 

Alkohol
Po prehýrenej noci majú mnohí doslova vlčí hlad. A môže za to práve alkohol. Nielenže znižuje naše odhodlanie stravovať sa zdravo, ale priamo štartuje pocit hladu. Podľa výskumu zverejneného v časopise Alcohol & Alcoholism, len tri poháre môžu znížiť hladinu leptínu - hormónu, ktorý udržuje pocit nasýtenia, až o 30%. „Alkohol môže vyčerpať sacharidové zásoby vášho tela (glykogén), a spustiť tak túžbu po ich doplnení," hovorí odborníčka. A keď sa v tomto stave ocitnete napríkald pri miske slaných praclíkov, roztáča sa tým aj dehydratácia a strata elektrolytov.

Dochucovadlá
Máme ma mysli hlavne glutaman sodný.  Zvýrazňovač chuti sa používa v mnohých ázijských fast foodoch, ale aj v konzervách, hotových polievkach, spracovanom mäse a dokonca v pive či zmrzline. Štúdia španielskych výskumníkov naznačuje, že chemikália vyvoláva až 40-percentný nárast chuti do jedla. A podľa výskumu zverejneného v časopise Obesity, ľudia, ktorí konzumujú najviac glutamanu (označovaný aj ako MSG), majú takmer trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézni. Glutaman a mnohé ďalšie dochucovadlá, podobne ako alkohol, znižujú účinky leptínu - hormónu sýtosti. 

Sushi
Možno teraz len neveriacky krútite hlavou - veď sushi predsa obsahuje zdravé ryby. Problémom je však ryža. Ak si dáte len klasické sashimi - teda samotné kúsky ryby, tam problém nie je. No v momente ako siahnete po rolkách maki či ďalších variantoch, je to akoby ste si k rybke odkrojili plátok bieleho chleba. V konečnom dôsledku tak dostanete do seba rýchlo stráviteľné rybie mäso a takmer žiadnu sýtiacu vlákninu. 

Umelé sladidlá
Pokiaľ nie ste diabetik alebo nemusíte takto sladiť z iných dôvodov, dajte od nich ruky prečo. Hoci kaloricky môže vyznievať jedna tabletka sladidla  (aspartam, sukralóza, sacharín, a ďalšie) do kávy sympaticky, narobí vám minimálne toľko škody, ako keby ste si dali lyžičku či dve klasického cukru. A nezriedka viac. Okrem toho, že pri ich rozkladaní sa organizmu „zapotí“ viac (pretože sú to umelo vyrobené chemikálie), vám môže uškodiť úmysel, s ktorým ste ich použili. Keďže majú naozaj menej kalórii, vaše telo sa bude cítiť oklamané a bude si chcieť pocit sladkosti vyrovnať aj energetickou dávkou. A obzvlášť pozorní buďte pri dosladzovaných nápojoch. Cola bez cukru je podvod - rovnako pri chuti ako pri zdravotných účinkoch. 

Detské cereálie
Biela múka s veľkorysým popraškom cukru. Aj tak neraz vyzerá ranná porcia toho, čo servírujeme našim deťom ale aj sebe. Inzulínová hojdačka je nebezpečná práve ráno: „Zaťažovať organizmus vysokým množstvom jednoduchých sacharidov v dopoludňajších hodinách, keď je hladina kortizolu na najvyššej úrovni, je dvojitý útok na váš metabolizmus," upozorňuje Decotiisová. Počas noci a do rána totiž do vás organizmus pumpuje obrovské množstvo kortizolu, ktorý ho chystá na celý deň a možné napätie. „Vyššie hladiny kortizolu znamenanjú aj nižšiu schopnosť metabolizovať cukry. Preto hladina cukru v krvi môže byť síce vysoká, ale nedostane sa do tých tkanív, kde je potrebná, čo vedie k únave a hladu.“ Obilniny sú dobrý spôsob, ako začať deň. Mali by však byť pokiaľ možno celozrnné. A ak siahnete po kupovaných cereáliách, nemali by mať menej ako 5 gramov vlákniny a viac ako 5 gramov cukru v jednej porcii.

Pizza
Ideálna kombinácia inzulínovej hojdačky - biela múka, stužené oleje, tučné syry a konzervačné látky. Najmä ak siahnete po mrazenom polotovare. Ak si však doma spravíte pizzu z celozrnného cesta s chudým mäsom, množstvom zeleniny a minimom syra, potom si môžete byť istí, že nebudete mať nutkanie už hodinu po obede siahnuť po ďalšom kúsku. 


Zdroj: time.com

01 - Modified: 2006-09-11 20:22:48 - Feat.: 0 - Title: Rada: Romům by mohly pomoci firmy a školy
01 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 05 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:22