Úspešnú kariéru v oblasti marketingu opustil a všetok čas začal venovať svojmu hobby. Z digitálneho sveta online komunikácie musel vyjsť na osobné stretnutia a rozhovory z očí do očí. A to všetko iba pre „čaj“. O tom, čo ho k tomu viedlo a čím mu učaroval tento nápoj sme sa porozprávali s človekom, aj vďaka ktorému si môžeme Chai latte vychutnať v našich kaviarňach – s Jurajom Markovičom. Prečítajte si ďalší príbeh v spolupráci s portálom kávičkári.sk.
Prečo ste zavesili na klinec svoju dobre rozbehnutú kariéru?
Dlhé roky som pôsobil v reklamných agentúrach, z ktorých „najslávnejšia“ bola agentúra Zaraguza Digital, kde som bol account manažérom. Napriek tomu, že ma práca napĺňala, prišlo do môjho života niečo, čo ho zmenilo. A to bol nápoj, ktorý som si tak zamiloval, že som sa rozhodol venovať sa mu. Keďže som však normálne pracoval, nemohlo to byť na sto percent. A Chai latte si pýtalo viac – starostlivosť o klientov, servis, donášky, komunikáciu s dodávateľmi, stretnutia s ľuďmi v rozumnom čase – nie po pracovnej dobe. Nedá sa sedieť na dvoch stoličkách - preferujem sedieť na jednej a poriadne. (Smiech) A tak som začal premýšľať nad podnikateľským zámerom. Najskôr to bola zábava, vlastne, stále je to pre mňa zábava – prinášať ľuďom niečo príjemné. Až neskôr sa z toho stalo niečo, čo sa dá nazvať biznisom alebo „profesionálnou zábavou“, pre ktorú som už musel zvážiť, či opustím renomovanú značku v oblasti marketingu. Znie to ako z učebnice, ale v podstate - moja „zábavka“ prerástla do živobytia.
Pamätáte si ešte, kedy ste vôbec po prvý raz ochutnali Chai latte?
Celé sa to začalo pred niekoľkými rokmi, keď som bol prvýkrát v Anglicku ešte s bývalou priateľkou. Nahovorila ma, aby som vyskúšal niečo netradičné, čo som ešte neochutnal. Tak sme išli na Chai latte, ktoré ona poznala. Nevedel som, či to bude teplé, studené, alkoholické, nealkoholické… A bolo to nezvyklé, ale príjemné. A vtedy vznikla tá myšlienka - keď sme odchádzali z Anglicka, chceli sme si vziať so sebou domov niečo, čo by sme mohli ponúknuť našim známym, dať im niečo neštandardné, priniesť im suvenír - tak sme nakúpili Chai latte. A sprvu sme to naozaj ponúkali iba našim hosťom. Boli to naše „pokusné králiky“, ale usmievali sa pri tom. Bolo vidieť, že im chutilo. (Smiech)
A tak ste sa rozhodli, že by Chai latte mali ochutnať aj ostatní Slováci.
Áno, začali sme ho dovážať od anglickej firmy Drink Me. Vybrali sme si ju úplne na začiatku, keď ten nápad prešiel od „Ponúknime niečo dobré kamarátom“ k „Poďme sa tomu venovať serióznejšie“. Nakúpili sme výrobky od najrôznejších firiem – aj vo forme prášku, aj sirupu, aj rôzne iné. A bolo to vyslovene iba na základe nášho testovania – vybrali sme si, čo chutilo nám a našim kamarátom. Od začiatku sme teda siahli práve po tejto značke a myslíme si, že to bola dobrá voľba. Pretože, vždy je to najmä o chuti – tak ako keď ochutnáte víno, kávu alebo iný nápoj – niečo vám chutí viac a niečo menej. Či už je to spôsobom výroby, konzistenciou, zložením… takisto je to aj v prípade Chai latte. Človek možno nevie definovať presne, čo mu na tom chutí, ale vie, že podľa neho je „toto“ lepšie. To bol práve dôvod, prečo sme sa tak rozhodli.
Podľa názvu si tento nápoj mnohí spájajú s kávou. Čo v ňom teda skutočne nájdeme?
Je to lahodný korenistý nápoj z extraktu čierneho čaju, mlieka a zmesi korenia. Výhodou tohto nápoja je, že je bez lepku, 99 percent bez kofeínu a je vhodný pre vegetariánov. To, že je bez lepku je v dnešnej modernej dobe veľmi vítané. Ľudia to vítajú, potešia sa, že to môžu piť. Nie je to žiadny energetický nápoj, nie je vyrobený z kávových bôbov, s kávou to nemá nič spoločné. Je to alternatíva ku káve, k čaju, k limonáde. Veľa ľudí obľubuje Chai latte aj z toho dôvodu, že po celom dni v práci, kde majú kávovar a pijú viac káv, večer v podniku radšej hľadajú niečo iné a Chai latte je vhodná verzia nápoja bez kofeínu. Chai latte obsahuje prírodné autentické korenie z Indie – je tam prevažne zázvor, čierne korenie, kardamón, klinčeky a ešte ďalšie koreniny v menšom množstve, ktoré dotvárajú typickú chuť a netradičnosť tohto nápoja.
Vyzerá to veľmi jednoducho a všetky ingrediencie poznáme aj u nás.
Nie je to tajný recept, nie sú tam zázračné koreniny, ani žiadna vesmírna energia, všetko je známe a dostupné. Človek však musí mať správne koreniny, v správnej kvalite a v správnom pomere ich namiešať a niečo s nimi urobiť – či už variť, lúhovať, mlieť. Ľudia, ktorí sa však pokúšali to spraviť sami, povedali, že je to namáhavé. Niekto sa jednoducho už vyhral so správnym pomerom a našiel tú správnu kombináciu, a to sa používa.
Ako to teda, že na Slovensku ešte len objavujeme Chai latte?
Pôvodne tento nápoj pochádza zo starej Indie, kde bol známy pod názvom masala chai a obsahuje približne tie isté koreniny ako Chai latte, tiež sa vyrába z mlieka, korenia a čierneho čaju. Originál v Indii vám tento čaj vyvaria a pripravia priamo na ulici. Amanda Hamilton je Angličanka, ktorá vynašla túto verziu, ktorú pomenovala Chai latte. Spoznala tento nápoj práve v Indii, kde bola na dovolenke a napadla jej myšlienka urobiť z toho takúto európsku verziu. Pridala do toho spenené mlieko (latte), ponechala väčšinu tých prírodných korenín a vzniklo toto originál Chai latte.
Aká je teda príprava, keby sme si to chceli pripraviť doma?
Príprava je veľmi jednoduchá, áno, dá sa ľahko pripraviť aj doma – 3 až 4 lyžičky práškovej zmesi sa zalejú horúcou vodou, vymieša sa pasta a tá sa zaleje horúcim alebo speneným mliekom a nápoj je hotový. To je základná verzia. Dá sa pripraviť aj ľadová verzia výborná v lete – zmes sa zaleje studeným mliekom, pridá sa ľad a premieša v shakeri. Ďalšou možnosťou je použiť nápoj na pečenie sušienok. Zmes na prípravu existuje v sypanej – práškovej forme a v podobe sirupu. V sypanej podobe sú tie koreniny pomleté na prášok a nasypané vo vnútri. Keď to otvoríte, vo vnútri je vidieť kúsky škorice. A neviem presne, ako sa robí sirupová verzia, ale som rád, keď vidím, čo v tom je.
Aké príchute sa spájajú s týmto nápojom?
Úplne najznámejšie a základné je Chai latte spice, teda korenisté. To je zatiaľ preferované a najobľúbenejšie. K tomu sú na Slovensku známe aj verzie s vanilkou a so zeleným čajom a medom. Tento rok by mala prísť aj novinka – menej sladená verzia. Podniky si vymysleli aj kávovú verziu, v ktorej je výrazne cítiť káva, ale stále je to Chai latte. Keď má niekto rád kávu, tak je to príjemná kombinácia. Musím sa priznať, že na začiatku sme trochu „bojovali“ s tým, či je to ešte Chai latte alebo už káva. Ľudia si však túto kombináciu pýtali a chutí im, tak sme im vyhoveli.
Takže sme si aj my, Slováci, obľúbili tento nápoj?
Stále postupne ho objavujeme a obľubujeme si ho. Hovorí sa, že Slovensko je konzervatívna krajina. Je to čiastočne pravda, ale Bratislava je v niektorých veciach otvorenejšia, je hipsterská. Ľudia sa tu až toľko neboja ochutnať niečo neobvyklé. Je tu veľa študentov, ktorí nápoj poznajú zo zahraničia. Aj ponuky v kaviarňach sú rozmanitejšie ako na iných miestach Slovenska. Takisto si však môžete tento nápoj vychutnať v Košiciach, v Martine, v Žiline, v Nitre i v Trnave… Momentálne je však najviac zastúpená Bratislava, kde si tento lahodný nápoj môžete vychutnať v kaviarňach ako napríklad Foxford, Štúr, Axioma, Café Dias, La Putika, Kava.Bar a postupne to pribúda, čo ma nesmierne teší. (Smiech)