Otvorila sa pred necelým mesiacom a na rezervácie už pritom existuje dlhý poradovník. Reštaurácia Sublimotion sa stala novým hitom letnej sezóny na Ibize, španielskom stredomorskom ostrove, vyhlásenom svojimi večierkami a tanečnými klubmi.
Tretí najväčší ostrov Baleárskeho súostrovia preslávili hlavne festivaly elektronickej hudby a nekonečnými plážovými večierkami. A práve na najznámejšej a najobľúbenejšej pláži Playa d'en Bossa si tu nedávno otvoril päťhviezdičkovú reštauráciu populárny madridský šéfkuchár a majiteľ dvoch michelinských hviezd Paco Roncero. "Ibiza totiž spĺňa predstavy o mieste, kam by ste sa chceli vydať za výnimočným zážitkom posledných rokov, ktorý nesie meno transcendentnej gastronómie," uviedol Paco Roncero, ktorý si otvoril reštauráciu Sublimotion v priestoroch populárneho hotela Hard Rock.
Jedlo v reštaurácii Sublimotion je samozrejme dokonalé, hlavným cieľom je však prepojenie chuťových zážitkov so zmyslami zrakovými, sluchovými, hmatovými a tiež so všemožnými emóciami a pocitmi. Večera pre jednu osobu stojí 1 500 eur. Zahraničné médiá ju tak označujú ako jednu z najdrahších na svete, čo sa týka základného menu (samozrejme si niekde môžete dať prvotriedny kaviár alebo archívne šampanské, ktoré vás vyjde oveľa drahšie).
Reštaurácia ponúka jediný stôl pre 12 hostí. Tí vyjdú výťahom do jedálne, kde nie je okno, s jedným stolom, podsvieteným neónovým svetlom. Kam sa má kto posadiť, každý pozná podľa svojho mena, vytvoreného neónovým nápisom pri príslušnom mieste. Nasleduje večera s 20 chodmi, a predovšetkým príval ilúzií a kúziel, ktoré sa na vás nepretržite hrnú z celého priestoru pomocou rôznych projekcií, hudby i technologických a multimediálnych trikov. Zažívate tak napríklad, ako sa koktaily priamo pred vašimi očami samy miešajú, uvidíte knihu, ktorá sa na povel hovoriacej hlavy sama otvára vo vzduchu, obsluhujúce víly alebo vznášajúce sa tortičky na otáčajúcich sa cédečkách. Intenzívne pocity umocňujú navyše 360 stupňová projekcia, kedy sa počas jedného chodu ocitnete pod Eiffelovkou alebo naopak napríklad na Severnom póle.
Projekcii je prispôsobený aj dizajn stola, riad a samotné jedlo. K prehĺbeniu zážitku sa potom dokonca mení aj teplota a vlhkosť vzduchu v miestnosti. Technické zázemie a obsluhu zabezpečuje celkovo 27 ľudí vrátane hudobníkov, kúzelníkov a technikov. Celá večera sa tak premieňa v neskutočný umelecký gejzír futuristických zážitkov, kedy sa stiera hranica medzi realitou a snom.
idnes.cz
StoryEditor