StoryEditor

Balzam, maska, opaľovací krém. Na čo (nie) je vhodný kokosový olej

23.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Niekto už s ním pracuje celé roky, iní ho objavili len nedávno vďaka „kokosovej“ módnej vlne. Každopádne je kokosový olej malý kozmetický zázrak, ktorý sa stal základom pre hŕbu domácich receptov. Pre hydratáciu pleti, proti akné, na vlasy, dokonca aj na zuby. Čo by sme mali vedieť, ako ho vyskúšame? Prečítajte si rady z portálu idnes.cz.

Na internete nájdete stovky rád, tabuliek aj názorných video návodov, ako si z kokosového oleja vytvoriť kozmetiku na mieru. Má totiž nepopierateľné hydratačné a protizápalové schopnosti a ešte navyše príjemne vonia. Lenže nie všetky nápady sú rovnako dobré. Preto sme popátrali po tom, ktoré z domácich výrobkov sú prospešné a ktoré naopak môžu ohroziť naše zdravie.

Telový balzam
Používať kokosový olej namiesto telového mlieka ešte nikomu neuškodilo. Naopak - pleť vyživí, hydratuje a je skvelý aj na atopickú pleť alebo na veľmi suché miesta, ako sú lakte alebo päty. Najlepšie je vmasírovať ho do ešte vlhkej pokožky hneď po kúpeli. Sám o sebe pekne vonia, ale môžete zaexperimentovať a pridať do neho pár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja.

Odličovač make-upu
Olej rozpustí aj vodeodolné líčidlá a pokojne ho môžete používať aj na oči. Stačí ho trochu rozotrieť v dlaniach, starostlivo vmasírovať do pokožky celej tváre a po pár sekundách zotrieť bavlnenými tampónmi. Nakoniec tvár opláchnite vodou; ak vám to vyhovuje, zvyšky oleja môžete do pleti rozotrieť miesto hydratačného krému. Ak dávate prednosť inej vode, dočistite pleť tonikom alebo micelárnou vodou a potom ho naneste ako vždy.

Maska na vlasy
To je možno najobľúbenejší spôsob použitia - na vlasy môžete naniesť kokosový olej samotný, alebo ho namiešať s ďalšími ingredienciami zo špajze. Napríklad kozmetická blogerka Stephanie Sterjovski radí zmiešať jednu polievkovú lyžicu oleja s rovnakým množstvom medu, naniesť rovnomerne do suchých alebo vlhkých vlasov a nechať 30-40 minút pôsobiť. Vlasy potom budú menej krepaté, o to viac hebké a lesklé.

Deodorant
Návodov na výrobu domáceho dezodorantu nájdete na internetových fórach veľa, najčastejšie radia zmiešať kokosový olej v pomere 1: 1 s jedlou sódou, prípadne doplniť niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja. Podľa dermatologičky Doris Dayovej to nie je taký zlý nápad: „Kokosový olej dokáže do istej miery ničiť baktérie aj kvasinky, ktoré spôsobujú zápach." Upozorňuje ale, že na rozdiel od antiperspirantu poteniu nezabráni.

Prípravok na akné
Ani proti tomu dermatológovia nemajú žiadne výhrady a fanúšičky kokosového oleja tvrdia, že vďaka protizápalovým účinkom dokáže urýchliť ako liečbu akné, tak hojenie jazvičiek po ňom. Najlepšie je skombinovať ho s ďalším prírodným dezinfikátorom - olejom z čajovníka (tea tree). Na lyžicu kokosového oleja stačí jedna alebo dve kvapky tea tree. Zmes nanášajte priamo na postihnutú oblasť.

Krém na holenie
Áno, aj tak sa dá kokosový olej využiť - či už samotný, alebo v zmesi s čistým bambuckým maslom či s upokojujúcim mandľovým olejom. Proste ho naneste na vlhkú pokožku a ohoľte žiletkou, ako ste zvyknutí. Ak máte veľmi citlivú pleť, radšej skúste olej pri holení najskôr aplikovať na menšiu plochu kože, aby ste zistila, či vás nedráždi.

Zubná pasta
Týmto sa dostávame k podivnejším položkám na zozname. Možno vás prekvapí, že zubná pasta založená na kokosovom oleji patrí medzi najpopulárnejšie prírodné alternatívy vôbec. Vyrobiť si ju môžete tak, že ho zmiešate s jedlou sódou, prípadne trochou mätového oleja. Kokosový olej je vďaka svojim antibakteriálnym účinkom na čistenie zubov a ďasien vhodný, háčik je skôr v jedlej sóde: niekomu vyhovuje, inému nie, aj názory zubárov na ňu sa rôznia.

Opaľovací krém
Predstava, že si doma môžeme vyrobiť ochranný prípravok proti slniečku, je podľa lekárov scestná. Aj napriek tomu, že na internete nájdeme recepty podobné tomuto: pol hrnčeka kokosového oleja + pol hrnčeka bambuckého masla + päť polievkových lyžíc včelieho vosku + dve lyžice oxidu zinočnatého + pol čajovej lyžičky oleja s vitamínom E. Skutočné opaľovacie krémy musia spĺňať určité kritériá a prejsť laboratórnymi testami, vysvetlila magazínu Allure dermatologička Jeannette Grafová. „Keď si vyrobíte svoj vlastný, nemôžete mať ani tušenie, aké má krytie a ochranný filter. Navyše v prípade oxidu zinočnatého najskôr nespoznáte, čo presne kupujete a ako sa to premietne na výsledku. Takto by som si so zdravím nezahrávala.“

Očné linky
Na linky, ktoré budú textúrou pripomínať tie gélové, vraj stačí kokosový olej, gél z aloe vera a aktivované drevené uhlie (prípadne kakao v prášku, ak chcete hnedý odtieň). Podľa Grafovej ani táto kombinácia nie je dobrý nápad: „Ide o produkty, ktoré nie sú rovnako sterilizované a nespracúvajú sa v rovnako sterilnom prostredí ako bežne predávaný make-up. O to vyššie je potom riziko infekcie.“ A tá môže byť v bezprostrednom okolí očí zvlášť nepríjemná.

01 - Modified: 2007-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investičný horoskop
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 05 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:56