StoryEditor

16 najzaujímavejších faktov o whiskey, ktoré by ste mali vedieť

05.11.2015, 23:00
Prečo niekto píše whiskey a iný whisky alebo ktorá pálenica je najstaršia? Na tieto a aj ďalšie zaujímavé otázky odpovedáme v dnešnom seriáli.
  • Destiláciu, kľúčový spôsob prípravy whiskey, vynašli Babylončania pred 4-tisícami rokov v Mezopotámii.
  • Prvý detailný popis destilácie priniesli až Gréci okolo roku 100 nášho letopočtu, kedy destilovali morskú vodu, aby z nej spravili pitnú tekutinu.
  • Whiskey má dva platné názvy a to whiskey s "e" a whisky bez "e" v názve. Ak sa píše whiskey, tak hovoríme o írskom a americkom nápoji. Ak sa píše whisky, tak sa jedná o destilát z Kanady, Škótska alebo Japonska. Aby ste si zapamätali, kedy ktorý tvar použiť, existuje malá mnemotechnická pomôcka. Anglické názvy krajín ako Ireland a America majú v mene "e". Japan, Canada a Scotland toto "e" v názve nemajú.
  • Meno destilátu whiskey vzniklo z gaelského spojenia uisce beatha (čitaj iška báh), čo je ekvivalent k latinskému aqua vitae - voda života. Kto pije whiskey, pije vodu života.
  • Uvedomelé pitie whiskey, pomáha tak ako aj iné alkoholy, predísť mnohým zdravotným problémom ako napríklad infarktu, demencii či mŕtvici.
     


 

  • Produkcia whisky je v írsku druhým najviac zarábajúcim odvetím.
  • Írska whiskey je väčšinou destilovaná trikrát a škótska väčšinou dva razy. Škóti si preto robia srandu z Írou, že oni vedia pripraviť rovnako dobrý nápoj rýchlejšie.
  • Whiskey môže zrieť len v drevených sudoch. Ako náhle ju nalejete do sklenených fliaš, nezreje.
  • Raz otvorená fľaša vydrží v nezmenenej kvalite päť rokov.
  • Whiskey je po destilácii číra ako voda. Hnedú farbu naberie až ležaním v sudoch. Destilérky whiskey ešte bežne dofarbujú malým množstvom karamelu. Je to jediné farbivo, ktoré sa môže použiť. Využíva sa najmä preto, aby sa alkohol v jednotlivých fľašiach od seba neodlišoval farebne, kedže sa nedá nikdy presne určiť, koľko si whiskey zo sudu zoberie. Niektorí výrobcovia nepridávajú karamel priamo do nápoja, ale karamelizujú drevené sudy. Avšak táto praktika je bežnejšia pre výrobu rumov.
  • Každý rok sa z dreveného sudu, v ktorom whiskey zreje, vyparia dve až štyri percentá objemu. Táto nemilá strata sa nazýva Anjelský podiel (Angels’ share). Je to dôkazom toho, že drevo pracuje s whiskey a aj s okolím.
  • Do dnešného dňa sa Íri a Škóti nevedia dohodnúť, kto z nich prvý pripravil whiskey.
  • Najdlhšie nepretržite fungujúcou pálenicou v Írsku je jednoznačne Bushmill. Často sa táto pálenica prezentuje ako najdlhšie fungujúca na svete, avšak nie je to pravda. Rok 1608 (chybne uvádzaný ako vznik pálenice) odkazuje k dátumu, kedy majiteľovi panstva, kde okrem okrem iného leží aj Bushmill, bola udelená licenciu k páleniu whiskey. Prvé písomné zmienky o pálenici s týmto menom (podľa samotnej destilérky) siahajú do roku 1743. Čo však tiež nie je úplne presné. Pálenicu Bushmill založili až v roku 1784.


 

  • Ešte staršou pálenicou v Írsku je Kilbeggan, ktorá fungovala od roku 1757. Tá však v roku 1957 kompletne prerušila svoju výrobu. O štvrťstoročie neskôr otvorila pálenica svoje brány opäť, ale nie preto, aby pálila whiskey, ale aby privítala návštevníkov v múzeu. Avšak v minulom desaťročí kúpila licenciu na meno Kilbeggan Cooley Distillery a v roku 2007 nadviazala na tradíciu najstaršej Írskej značky. Pálenica stojí popri múzeu v meste Kilbeggan na rieke Brosna. 
  • V súčasnosti v Írsku funguje dvanásť páleníc. Avšak veľa z nich nemá ešte dostatočne dozretý destilát, aby ho mohli predávať ako whiskey (írska whiskey musí zrieť aspoň tri roky). Namiesto toho, kým dozrie whiskey, predávajú pálenice aj sekundárne produkty. Napríklad gin.
  • Tullamor D.E.W. sa v časoch najväčšej krízy whiskey v Írsku presťahoval s viacerými značkami (napríklad Jameson z Dublinu) do mesta New Midleton, kde sa pod jednou strechou produkovalo viacero druhou a značiek whiskey. Tullamore D.E.W. sa na rozdiel od ostatných "spolubývajúcich" v New Midletone rozhodol vrátiť do mestečka Tullamore (približne sto kilometrov západne od Dublinu). Páliť sa v tejto oblasti začalo opäť na jeseň v roku 2014 a pálenica pred dvoma mesiacmi oslávila prvý rok. Na jej pôvodnom mieste je dnes reštaurácia, návštevnícke centrum a múzeum. 
     

Prinášame vám pravidelný seriál o whiskey

V prvom diele seriálu ste sa dočítali o zaujímavom príbehu whiskey, ktorú potopili najznámejší herci Hollywoodu.

- Minulý týždeň ste sa dočítali na čo slúžia drevené sudy, v ktorých whiskey zrie. Ako vplývajú na chuť a farbu. Aké sudy sa používajú vo svete a aké zaujímave veci vedia s whiskey spraviť.

- O týždeň si prečítate o výrobe whiskey a regionálnych rozdieloch. Predstaví vám jednotlivé krajiny a ich špecifiká.

- V piatom diele sa pozrieme na jednotlivé techniky destilovania whiskey a opíšeme si, ako vplývajú na chuť.

 

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 10:46