Ako lepšie privítať jar než sviežim dezertom? Cheesecake sa stal takmer klasikou už aj v našich kaviarňach a o jeho obľúbenosti niet pochýb. O to viac láka vyskúšať rôzne variácie surovín, príchutí, náplní a stále skúšať niečo nové.
Záhrady a mestá už krásne zakvitli, ale na čerstvé jahody, maliny či čerešne si budeme musieť ešte počkať. Ak máte v mrazničke uschované ešte posledné zvyšky minuloročného ovocia alebo neohrniete nos ani nad ovocím zo supermarketu, je na čase "zjarniť" aj cheesecake.
Suroviny:
200 g maslových sušienok
100 g masla
400 g nízkotučného tvarohu
350 g mascarpone
1 lusk vanilky
80 g práškového cukru
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
50 g hladkej múky
2 vajcia
1 balíček tortového želé
250 ml šťavy z čerešňového alebo jahodového kompótu
250 g lesného ovocia
Ako na to:
Najskôr si rozdrvíme maslové sušienky. Potom rozpustíme maslo a zmiešame ho so sušienkami, aby sa nám vytvorila drobivá zmes, ktorú natlačíme do tortovej formy s priemerom 23 cm tak, aby boli sušienky približne 3 cm aj po okrajoch. Naplnenú formu dáme do chladu a začneme pripravovať náplň. V miske zmiešame tvaroh, mascarpone, práškový cukor, stred z vanilkového lusku, citrónovú šťavu a múku. Dobre vymiešame, aby sa ingrediencie spojili a po jednom pridáme vajíčka. Túto náplň nalejeme do formy na sušienkový korpus a uhladíme. Dáme do vopred vyhriatej rúry najskôr pri 200 stupňoch 15 minút, potom znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme približne 30 až 35 minút. Cheesecake je hotový ak je v strede ešte trošku pohyblivý. Po upečení vypneme rúru a necháme ho v nej asi 30 minút, potom ju pootvoríme a necháme ďalších 30 minút. Potom necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Takýmto spôsobom vrch cheescaku nepopraská.
Nakoniec poukladáme ovocie. Ak je mrazené, papierovým obrúskom ho jemne osušíme, aby nebolo veľmi vodnaté. Takto poukladané ovocie s polievkovou lyžicou oblievame s pripraveným želé, aby zostalo lesklé a držalo spolu. Dáme do chladničky na pár hodín schladiť a môžeme podávať.
Pripravené v spolupráci s: