StoryEditor

Kvalitná šunka nie je špekáčik. Vzdať sa všetkých údenín nemusíme

31.10.2015, 14:13
Autor:
ČTKČTK

Vyradiť zo svojho jedálnička úplne všetky údeniny kvôli tomu, že ich Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila medzi preukázané karcinogény, nie je podľa Pavla Suchánka z Fóra zdravej výživy nutné. Medzi údeniny zaraďujeme na jednej strane tú najkvalitnejšiu varenú šunku, no na strane druhej aj tučné špekáčiky, či údené klobásky. Ak si človek dá na raňajky plátok kvalitnej šunky, svojmu zdraviu neuškodí, povedal Suchánek.


„Pokiaľ odporúčanie WHO povedie k tomu, že ľudia začnú viac premýšľať o tom, koľko údenín a akého druhu za deň skonzumujú, bude to len dobre. Aj spomedzi údenín sa dajú vybrať prvotriedne výrobky, ktoré sú zdrojom kvalitných bielkovín,“ povedal a dodal, že ak výrobcovia po tomto odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie prestanú vyrábať údeniny nízkej kvality, s nízkym podielom mäsa, vysokým podielom soli a tuku, tak to malo zmysel.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, dospela k záveru, že údeniny môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu a ocitli sa v rovnakej skupine karcinogénov ako tabak či azbest. Podľa Suchánka veľmi záleží na druhu údeniny, ktorú sa rozhodneme konzumovať. Je rozdiel, či ide o šunku najvyššej kvality, špekáčik, párok či údený bôčik. Tieto produkty mäsovej výroby totiž rozlišujeme na rizikovejšie a menej rizikové. Napríklad je možné preferovať šunku varenú pred údenou, ale stále je aj tá údená zdravotne výrazne prijateľnejšia, ako niektoré druhy špekáčikov či klobás,“ vysvetlil.

Údeniny by podľa Suchánka mali byť len doplnkom jedálnička, nie je vhodné dať si ich súčasne na raňajky, desiatu, obed aj večeru. „Keď si ale niekto dá na raňajky chlieb so šunkou najvyššej kvality, tak si nemyslím, že z toho dostane nádorové ochorenie,“ zdôraznil.

Správa WHO uvádza, že konzumácia päťdesiatich gramov spracovaného mäsa denne, čo predstavuje napríklad dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho karcinómu) o osemnásť percent. K vzniku nádoru prispieva, podľa Suchánka, viac vplyvov. Popri strave je to tiež fajčenie, nedostatok pohybu a zloženie skonzumovaných potravín ako celku. „Odporúčanie je teda vytrhnuté z kontextu, nádorové ochorenia sú multifaktoriálne. Rakovina hrubého čreva je najmä kombináciou nadbytočnej konzumácie červeného mäsa, ktoré je zle tepelne upravené, s nedostatočnou konzumáciou zeleniny a nedostatočnou pohybovou aktivitou,“ zhrnul.


 

01 - Modified: 2007-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko -- dôležitý partner Slovenska aj celej EÚ
01 - Modified: 2024-03-01 12:47:57 - Feat.: - Title: KVÍZ Rezeň nadovšetko! Otestujte sa, či viete viac ako len, že je v trojobale 02 - Modified: 2024-02-16 09:02:19 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo vypestovať naozaj prapodivné jedlo. Nechali vyrásť skutočné mäso v zrnkách ryže 03 - Modified: 2024-02-02 10:21:03 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín klesli na takmer trojročné minimum, nižšie sú najmä ceny obilnín a mäsa 04 - Modified: 2024-01-24 14:48:43 - Feat.: - Title: Na túto hovädziu delikatesu sa čaká neuveriteľných 43 rokov. Malé rodinné mäsiarstvo však rozširovať neplánuje 05 - Modified: 2023-12-15 14:16:28 - Feat.: - Title: Slovensko vo výstražnom systéme: Ľudia kúpili pokazené mäso, Maďari zas zhabali proteín zo Šale
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:41