Sicílska špecialita alias brioche gelato. Snímka: pasticceriadongino.it
Zmrzlinu sme zvyknutí jesť z pohárov, kornútkov aj tanierov. Pochutnávať si na nej v teplej brioške je ale výhradne sicílska špecialita. Práve na talianskom ostrove v Stredozemnom mori sa pritom cukrári domnievajú, že zmrzlinu, pardon, gelato, pripravujú najlepšie vo svete.
Obyvatelia Sicílie sa pýšia i tým, že ju svetu priniesli. História im síce s definitívnou platnosťou vynález tejto mrazenej pochúťky možno nepriklepne, isté ale je, že prírodné podmienky Sicílii umožnili mať k dispozícii ľad dlho pred tým, než sa na tento ostrov dostala elektrina.
Keď navštívite slávnu sopku Etnu, nájdete tam ľad uväznený medzi vrstvami sopečného popola, ktoré ho izolujú a chránia pred teplým počasím. V oblasti známej svojou kuchyňou tento ľad slúžil na chladenie a uchovávanie jedla dlho pred érou moderných chladničiek.
V rámci Talianska, ktoré si ako celok pripisuje zásluhy za rozšírenie obľuby zmrzliny po celom svete, Sicília zaslúžene drží špičku rebríčka najlepších výrobcov zmrzliny. Miestne "brioscia" - teplá sladká žemľa naplnená zmrzlinou - patrí medzi najpredávanejšie sladkosti v tejto oblasti.
Čistá nálož kalórií, ktorú táto zmrzlinová brioška obsahuje - zhruba 1800 na jednu porciu - môže odstrašiť predovšetkým tých, ktorí sa snažia držať diétu, ale rozhodne stojí za to ju aspoň raz skúsiť. Na Sicílii sa tento "zákusok" pritom neje po jedle - ale namiesto jedla a v lete predstavuje príjemný, svieži obed.
Obchody či stánky so zmrzlinou sú prakticky vo všetkých sicílskych mestách a dedinách. Medzi najlepšie podľa názoru spravodajcu agentúry AP patrí podnik La Voglia Matta v prístave Syrakúzy, ktorého názov v doslovnom preklade znamená "šialená túžba". Jeho výhodou je aj to, že ho prakticky nepoznajú turisti. Dôkazom jeho kvality sú však dlhé fronty miestnych čakajúcich na kornútok.
Nie je ľahké vysvetliť, prečo je miestna zmrzlina taká dobrá - jednoducho je. Ponúkajú tú hutné, farebné - ale nijako neoklamané - príchute, ktorých je dokopy skoro šesťdesiat. Zmrzlina sa tu robí denne čerstvá; medzi najobľúbenejšie príchute patrí pistáciová, špecialitou je karobová z rohovníka obyčajného, ktorého plody sú známe ako svätojánsky chlieb.