Hadie víno, juhovýchodná Ázia
Obľúbený posilňujúci prostriedok napríklad v Číne alebo vo Vietname. Snímka: Shutterstock
Hákarl, Island
Na Islande nechávajú kusy žraločieho mäsa mesiace visieť na na vzduchu, kde fermentujú na pochúťku zvanú hákarl. Snímka: Wikimedia commons
Beondegi, Kórea
Varené larvy sú tradičným pokrmom v Kórei. Snímka: Shutterstock
Shiokara, Japonsko
Ide o rôzne druhy morských plodov marinované vo svojich vlastných vnútornostiach. V uzavretej nádobe tento pokrm zreje až mesiac. Snímka: Shutterstock
Kohútie hrebienky, južná Európa
Ozdoba kohútej hlavy má svoje miesto v tradičnej francúzskej alebo talianskej kuchyni. Taliani z nej pripravujú preslávené cibreo. Snímka: Shutterstock
Vyprážaní pavúci, Kambodža
Kambodžskou špecialitou sú vyprážané pavúky. Veľmi cenenou pochúťkou sú napríklad tarantuly. Snímka: Shutterstock
Tepa (Stinkheads), Aljaška
K tradičnej aljašskej desiate patria sekané rybie hlavy, ktoré odpočívali zahrabané pod zemou tak dlho, až sa dopracovali k žiaducemu zápachu. Snímka: Wikimedia Commons
Stáročné vajcia
Číňania takto pripravenú špecialitu nazývajú "tisícročné vajcia" alebo "storočné vajcia". Väčšina vajec vyrábaných vo veľkom "zreje" štrnásť dní. Vajcia, ktoré zrejú tradičným spôsobom, odpočívajú zabalené v popole, čaji, hasenom vápne, soli a často íle približne tri mesiace.