Mäsová zmrzlina. Snímka: archív Bistro In Vitro
Mäsové koktejly, údeniny zo živého prasiatka, foie gras, čo takmer nevidelo hus, či "jednohubky" zo vzoriek slávnych osobností. Všetky tieto dobroty ponúka vo svojom menu Bistro In Vitro, o ktorom píše portál dezeen.com. Samozrejme, tieto špeciality nie sú skutočné, cieľom projektu však je, aby sa raz skutočnými stali. Jeho autor, Holanďan Koert Mensvoort, chce prostredníctvom tejto iniciatívy otvoriť témy, týkajúce sa výživy budúcnosti a najmä - pestovania umelého mäsa.
Umelec za pomoci množstva kuchárov, dizajnérov a študentov vytvoril koncepty rôznych pokrmov, ktoré by sa v budúcnosti mohli vyrábať práve z umelého mäsa. Ako sám uvádza, jeho osobným favoritom je saláma "Pig from the Backyard": "Páči sa mi predstava prasiatka, ktoré vám behá po dvore a vy si z jeho odobratých buniek pestujete vlastnú salámu. Popri tom sa s ním môžete maznať a hrať."
Ako je všeobecne známe, umelé mäso vedci už niekoľko rokov skutočne pestujú a v roku 2013 aj prebehla akcia, v rámci ktorej sa verejne zjedol prvý umelý hamburger.
Koertovi Mensvoortovi okrem podpory tohto výskumu leží na srdci aj rozširovanie možnej škály takto vytvorených produktov. Je totiž presvedčený, že výsledkom tohto výskumu nemusia byť len navlas rovnaké šunky a klobásy, ale aj dosiaľ nepredstaviteľné špeciality. Vo fotogalérii si môžete pozrieť niektoré z tých, ktoré už Mensvoort vymyslel. Vo svojom bistre každú z nich označuje jednou až piatimi hviezdičkami. Tie s najvyšším počtom sú realizovateľné už dnes. Tie s najmenším budú na svoj vznik potrebovať možno až desaťročia.
StoryEditor
Pochuťte si na čapovanom mäse. V unikátnej online reštaurácii
Umelec a filozof Koert Mensvoort vytvoril projekt virtuálnej reštaurácie. Jedlá, ktoré v ňom ponúka, sú "pripravené" z umelého mäsa.