Dobre sa najesť v reštaurácii je príjemné, ale pri chudnutí to mnohým ľuďom môže prekaziť ich plány. Ako si správne vybrať a nepreviniť sa proti pravidlám vyváženého stravovania? To vám poradia odborníci na výživu v ďalšom diele seriálu Viem, čo jem.
Vyvážený pokrm by mal obsahovať bielkoviny, sacharidy, menšie množstvo tuku a tiež zeleninu. "Ak sa chcete správne najesť a cítiť sa dobre, všetky chody si vopred naplánujte. Po smotanovej polievke si preto dajte radšej ľahšie jedlo, ak je vaše predjedlo menšie, môžete si dopriať poriadny hlavný chod - napríklad pekný kus mäsa," radí nutričná terapeutka Jitka Laštovičková.
Výber reštaurácie
S výberom menu súvisí aj voľba správnej reštaurácie. Podnik so špecializáciou na slovenskú či českú kuchyňu vám výber z ľahších pokrmov a jedál so zeleninou neponúkne. Ak idete niekam prvýkrát, prejdite si radšej jedálny lístok vopred.
Snímky: flickr
Viac informácií pre alergikov
Z jedálneho lístka nemusíte vyčítať všetko. Ak ste neistí v tom, čo pokrm presne obsahuje a ako je pripravovaný, opýtajte sa obsluhy. "Ľuďom s potravinovými alergiami nahráva nové nariadenie EÚ, ktoré prinieslo prísnejšie pravidlá pre informovanie o prítomnosti alergénov. V reštauráciách musí byť umiestnená viditeľná a ľahko čitateľná informácia o tom, aké alergény jednotlivé jedlá obsahujú. Tieto údaje vám tiež poskytne na vyžiadanie personál," vysvetľuje odborníčka na výživu.
Vyhnite sa vyprážaným jedlám
Už pri čítaní jedálneho lístka sa vyhnite polievkam koncentrovaným zápražkou, vyprážaným jedlám a smotanovým omáčkam. Vyberajte jedlá grilované, "na prírodno" pečené mäsá a ryby alebo morské plody. Kto nie je mäsový, môže voliť cestoviny alebo rizoto s vyšším podielom zeleniny a so syrom, ktorý bude mať nižší obsah tuku. Vedľa nešliapnete ani so zeleninovým šalátom so syrom, chudým mäsom, rybou alebo vajcom a doplnený pečivom.
Prílohy nevynechávajte
Ak ste si vybrali nutrične vyvážený hlavný chod, neskazte celý výsledok prílohou. Prešľapom je si vôbec žiadnu nedať. Sacharidy vám budú chýbať. "Radšej ako hranolky či krokety si dajte varený zemiak, dusenú ryžu, cestoviny, prípadne menšiu porciu celozrnného pečiva," odporúča nutričná špecialistka Laštovičková.
Zeleninu bez majonézy
Častou chybou býva zabúdanie na zeleninu - aj tá by ideálne mala byť súčasťou hlavného pokrmu. Zvoliť môžete rôzne úpravy - dusenú, grilovanú, varenú. Vlákninu dodá tiež šalát z čerstvej zeleniny. Nevyberajte si ale šaláty s majonézou alebo s dresingami, ktoré ju obsahujú. Vhodnejšie sú zálievky z trochou rastlinného oleja a balzamikového octu.
Dojedať nemusíte
Primerané porcie sú základom úspechu. Ani v reštaurácii by ste sa preto nemali prejedať a dojedať všetko, čo máte na tanieri. Ak ste sýti, môžete požiadať o zabalenie jedla so sebou. "Ak vidíte už vopred, že je porcia príliš veľká, môžete požiadať o menšie alebo sa o pokrm rozdeliť so svojimi spolustolovníkmi. Odhad vhodnej veľkosti získate doma zvažovaním potravín pri príprave jedál," radí nutričná poradkyňa.
Dezert radšej ľahší
Ak máte chuť na dezert, zvoľte skôr ľahší druh - ovocie, kopček ovocnej zmrzliny alebo sorbetu. Tortičky alebo zákusky so smotanou, maslovými krémami alebo poriadna porcia šľahačky obsahujú veľké množstvo tuku, a tak aj dosť energie. Ak si nedokážete tučnejšie dezert odoprieť, môžete sa rozdeliť so svojimi spoločníkmi.
Nielen jedlo, ale aj nápoje zohrávajú svoju úlohu
Do reštaurácie sa ideme nielen najesť, ale aj napiť. Obozretnosť je na mieste pri sladkých limonádach, ale najmä pri alkohole. Pre uhasenie smädu je najlepšia obyčajná voda, ideálne s nakrájanými plátkami citrónu či pomaranča. Vhodný je tiež ovocný čaj alebo ovocný džús nariedený vodou. "K dobrému menu si môžete dopriať pohárik alkoholu. Pohárik vína (2 dcl) či polliter piva obsahujú 20 a 30 gramov alkoholu. Túto dávku by ste nemali prekračovať. Kompromisom môže byť napríklad vínny strik," dodáva nutričná špecialistka Jitka Laštovičková.
idnes.cz
StoryEditor