Ricottová omeleta s mangoldom
Suroviny:
3 vajcia
1 lyžica mlieka alebo vody
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
3 lyžice masla
1 zväzok mangoldu
1/3 pohára ricotty
Postup:
Vajcia rozbite do misky. Pridajte mlieko alebo vodu, soľ a korenie. Rozšľahajte vidličkou. Listy magoldu očistite a sparte alebo rýchlo oblanžírujte. Na menšej panvici rozpustite 2 lyžice masla, pridajte 4-5 listov mangoldu a poduste, kým skrehnú. Vyberte z panvice a odložte. Rozpustite zvyšné maslo a pomaly prilievajte vajíčkovú zmes. Pečte pokiaľ nie je povrch pevný, ale stred omelety stále trochu tekutý. Potom do centra dajte ricottu, nakloňte panvicu a jednu tretinu omelety prehoďte cez ricottu. Pohýbte panvicou, aby sa omeleta dostala na okraj. Jemne preneste omeletu na tanier, pridajte mangold a podávajte.
Panvicové soufflé
Suroviny:
6 veľkých vajec
1/4 pohára pažítky
1 lyžička soli
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžica masla
120 g kozieho syra
400 g šalátových listov (rôzne druhy podľa chuti)
niekoľko strapcových alebo cherry rajčín
2 lyžice olivového oleja
1 citrón
Postup:
Vo väčšej mise spolu rozšľahajte žĺtky, nadrobno nasekanú pažítku, soľ a korenie. Bielky vyšľahajte na sneh. Opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Na panvici nechajte roztopiť maslo, pridajte vajíčka a na vrch poklaďte syr. Pečte, dokiaľ nie sú vajcia zlaté a nadýchané, trvá to zhruba 10 minút. Rozdeľte soufflé na taniere, pridajte opláchnuté zelené listy, prepolené rajčiny, polejte olivovým olejom a podávajte s citrónom prekrojeným na štvrťky.
Grécka frittata
Suroviny:
3 lyžice olivového oleja
10 vajec
2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
400 g baby špenátu
500 g rajčín
4 jarné cibuľky
220 g fety
Postup
Rozpáľte rúru na 180 stupňov. Do zapekacej misy dajte olej a rozotrite ho po celej ploche. V mise zmiešajte vajcia, soľ a korenie. Pridajte špenát, rajčiny prekrojené napoly a cibuľku nakrájanú na tenké pásiky. Jemne vmiešajte rozdrobenú fetu. Nalejte zmes do misy a zapekajte 25 - 30 minút.
Zapekané vajcia so smotanou a bylinkami
Suroviny:
1 lyžica masla
8 lyžíc kyslej smotany
8 vajec
soľ a korenie
1 lyžica nasekaných byliniek (napr. petržlenové vňať a kôpor)
toast
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vymastite štyri zapekacie mištičky maslom. Do každej dajte 2 lyžice smotany. Do každej misky vyklepnite 2 vajcia, osoľte a okoreňte. Zapekajte, kým bielka stuhnú (približne 10-12 minút). Posypte bylinkami a podávajte s toastom.
Nariasené vajcia
Suroviny:
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička červeného vínneho octu
1 1/2 pohára lúpaných krájaných rajčín alebo 300 g cherry rajčín
2 lyžice nasekanej pažítky alebo jarnej cibuľky
4 až 6 krajcov celozrnného chleba
120 g prosciutta alebo kvalitnej šunky
8 vajec
1/4 pohára kyslej smotany
Postup:
Predhrejte rúru na 180 stupňov. V stredne veľkej mise zmiešajte olej, ocot, rajčiny a 1 lyžicu pažítky. Do zapekacej misy naskladajte chlieb v jednej vrstve. Naň poklaďte prosciutto a rajčinovú zmes. Navrch rozklepnite vajcia a pokvapkajte smotanou. Pečte, kým nie sú žĺtka jemne zatiahnuté, asi 15-20 minút. Posypte zvyšnou pažítkou.
Zdroj: realsimple.com