StoryEditor

Zabudnite na hemendex. Urobte si originálne raňajky

29.04.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Vajíčka päťkrát inak. Tieto jedlá sú rýchle a navyše diétne.

Ricottová omeleta s mangoldom

Suroviny:

3 vajcia
1 lyžica mlieka alebo vody
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
3 lyžice masla
1 zväzok mangoldu
1/3 pohára ricotty

Postup:

Vajcia rozbite do misky. Pridajte mlieko alebo vodu, soľ a korenie. Rozšľahajte vidličkou. Listy magoldu očistite a sparte alebo rýchlo oblanžírujte. Na menšej panvici rozpustite 2 lyžice masla, pridajte 4-5 listov mangoldu a poduste, kým skrehnú. Vyberte z panvice a odložte. Rozpustite zvyšné maslo a pomaly prilievajte vajíčkovú zmes. Pečte pokiaľ nie je povrch pevný, ale stred omelety stále trochu tekutý. Potom do centra dajte ricottu, nakloňte panvicu a jednu tretinu omelety prehoďte cez ricottu. Pohýbte panvicou, aby sa omeleta dostala na okraj. Jemne preneste omeletu na tanier, pridajte mangold a podávajte.
 

Panvicové soufflé

Suroviny:

6 veľkých vajec
1/4 pohára pažítky
1 lyžička soli 
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžica masla
120 g kozieho syra
400 g šalátových listov (rôzne druhy podľa chuti)
niekoľko strapcových alebo cherry rajčín
2 lyžice olivového oleja
1 citrón

Postup:

Vo väčšej mise spolu rozšľahajte žĺtky, nadrobno nasekanú pažítku, soľ a korenie. Bielky vyšľahajte na sneh. Opatrne ho vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Na panvici nechajte roztopiť maslo, pridajte vajíčka a na vrch poklaďte syr. Pečte, dokiaľ nie sú vajcia zlaté a nadýchané, trvá to zhruba 10 minút. Rozdeľte soufflé na taniere, pridajte opláchnuté zelené listy, prepolené rajčiny, polejte olivovým olejom a podávajte s citrónom prekrojeným na štvrťky.

 

Grécka frittata

Suroviny:

3 lyžice olivového oleja
10 vajec
2 lyžičky soli
1/2 lyžičky čierneho korenia
400 g baby špenátu
500 g rajčín
4 jarné cibuľky
220 g fety

Postup

Rozpáľte rúru na 180 stupňov. Do zapekacej misy dajte olej a rozotrite ho po celej ploche. V mise zmiešajte vajcia, soľ a korenie. Pridajte špenát, rajčiny prekrojené napoly a cibuľku nakrájanú na tenké pásiky. Jemne vmiešajte rozdrobenú fetu. Nalejte zmes do misy a zapekajte 25 - 30 minút.

 

Zapekané vajcia so smotanou a bylinkami

Suroviny:

1 lyžica masla
8 lyžíc kyslej smotany
8 vajec
soľ a korenie
1 lyžica nasekaných byliniek (napr. petržlenové vňať a kôpor)
toast

Postup

Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vymastite štyri zapekacie mištičky maslom. Do každej dajte 2 lyžice smotany. Do každej misky vyklepnite 2 vajcia, osoľte a okoreňte. Zapekajte, kým bielka stuhnú (približne 10-12 minút). Posypte bylinkami a podávajte s toastom. 



Nariasené vajcia

Suroviny:

1 lyžica olivového oleja
1 lyžička červeného vínneho octu
1 1/2 pohára lúpaných krájaných rajčín alebo 300 g cherry rajčín
2 lyžice nasekanej pažítky alebo jarnej cibuľky
4 až 6 krajcov celozrnného chleba 
120 g prosciutta alebo kvalitnej šunky
8 vajec
1/4 pohára kyslej smotany

Postup:

Predhrejte rúru na 180 stupňov. V stredne veľkej mise zmiešajte olej, ocot, rajčiny a 1 lyžicu pažítky. Do zapekacej misy naskladajte chlieb v jednej vrstve. Naň poklaďte prosciutto a rajčinovú zmes. Navrch rozklepnite vajcia a pokvapkajte smotanou. Pečte, kým nie sú žĺtka jemne zatiahnuté, asi 15-20 minút. Posypte zvyšnou pažítkou.
 

Zdroj: realsimple.com

01 - Modified: 2006-04-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odbory VW nevylučujú dlhšiu prácu
01 - Modified: 2023-02-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Nalačno ublížia najviac: Na tieto potraviny ráno zabudnite, podráždia zažívanie na celý deň 02 - Modified: 2023-01-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Už žiadne výhovorky, že raňajky vám zaberú veľa času. Tieto variácie pripravíte do piatich minút 03 - Modified: 2023-01-21 02:00:00 - Feat.: - Title: Neraňajkujete? Aj to sa dá naučiť, stačí sa držať týchto krokov 04 - Modified: 2023-05-18 04:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnite na telefón a maily. Vďaka týmto ranným rituálom budete mať skvelý celý deň 05 - Modified: 2022-07-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Ranné zlozvyky, z ktorých priberáte. Zaváži nielen spánok a raňajky, ale aj čítanie mailov!
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. jún 2023 01:51