Objavte celozrnný kuskus. Snímka: archív
1. Ak máte čo len trochu času, orestujte si na panvici cibuľu a cesnak. Vložte ich do plytkých boxov, nechajte zamraziť a vytiahnite, keď ho bude naopak najmenej. Ochutí (a ozdraví) chuť kúpenej polievky, paradajkovej omáčky či omelety.
2. Hoci je aktuálne v móde slow food, naozaj chutnú a zdravú polievku zvládnete aj za polhodinku. Ako základ použite kvalitný bujón, obohatený o akékoľvek (čerstvé) zvyšky mäsa či zeleniny – podľa toho, čo práve máte v chladničke. Hoďte do nej za hrsť cestovín a varte tak 20-30 minút. Hotovo!
3. Spriateľte sa s vašou rúrou. Ušetríte čas aj energiu. Do pozornosti dávame tip na chutné duo. Nakrájajte si plný pekáč zeleniny a upečte si ho spoločne s plným pekáčom kotliet.
4. Nezabudnite na vitamíny. Ich dostatok si zabezpečíte aj tým, že si umyjete niekoľko hrstí šalátu, zabalíte ich do vlhkého uteráku a vložíte do chladničky. V tomto stave vám poslúži niekoľko dní.
5. Nezabudnite, že mrazená zelenina je oveľa lepšia voľba, než žiadna. Ideálne je, ak ju nechávate zamrazenú v teplote nižšej ako mínus 20 stupňov.
6. Napriek predsudkom, ktoré v tejto sfére panujú, skutočne môžete ryby variť aj bez toho, aby ste ich predtým rozmrazili. V skutočnosti je to oveľa bezpečnejšie a tiež chutnejšie – najmä v prípadov malých celých rýb, steakov a filiet. Pokvapkáte ich trochou oleja (najlepšie olivového), potom ich môžete opiecť či ugrilovať.
7. Mrazte, mrazte, mrazte. Akonáhle si prinesiete domov nejaké mäso alebo morské plody, vložte pár z z nich vrecúšok a dajte zamraziť. Znížite tým šancu, že budete vyhadzovať jedlo a uľahčíte si nejaký naozaj zaneprázdnený deň. A rovnako ako ryby – aj oni môžu byť varené či pečené bez rozmrazovania.
8. Prípadne si vytvorte vlastný „instantný“ balíček. Skombinujte nakrájanú hovädzinu a morčacinu v pomere 1:1, pridajte mletú zeleninu, nastrúhanú mrkvu a porozdeľujte do vrecúšok vo veľkosti jedno-obedovej porcie. Keď bude treba, iba celú zmes rýchlo vyklopte na panvicu a zjedzte spoločne so špagetami či tacos.
9. Objavte celozrnný kuskus. Je zdravý a neuveriteľne rýchlo pripravený. Stačí ho preliať horúcou vodou, bujónom či vývarom a o tri minútky môžete jesť. Stačí trocha tofu, pesta, zeleniny (zelené cibuľky, uhorky, paradajky), štedro posypte fetou a výdatný šalát je hotový.
10. Objavte aj celozrnné pity. Skvelo s nimi skombinujete všetky zvyšky z chladničky. Mimoriadne chutné sú s vyprážanými šampiňónmi, humusom a najemno nasekaným šalátom.
Zdroj: care2.com