StoryEditor

10 rýchlych trikov pre zdravé večere

28.09.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Zdravo, chutne... a rýchlo? Ide to. Desať tipov, ako nestráviť pri príprave jedla večnosť.


Objavte celozrnný kuskus. Snímka: archív  

1. Ak máte čo len trochu času, orestujte si na panvici cibuľu a cesnak. Vložte ich do plytkých boxov, nechajte zamraziť a vytiahnite, keď ho bude naopak najmenej. Ochutí (a ozdraví) chuť kúpenej polievky, paradajkovej omáčky či omelety.


2. Hoci je aktuálne v móde slow food, naozaj chutnú a zdravú polievku zvládnete aj za polhodinku. Ako základ použite kvalitný bujón, obohatený o akékoľvek (čerstvé) zvyšky mäsa či zeleniny – podľa toho, čo práve máte v chladničke. Hoďte do nej za hrsť cestovín a varte tak 20-30 minút. Hotovo!
 
3. Spriateľte sa s vašou rúrou. Ušetríte čas aj energiu. Do pozornosti dávame tip na chutné duo. Nakrájajte si plný pekáč zeleniny a upečte si ho spoločne s plným pekáčom kotliet.

4. Nezabudnite na vitamíny. Ich dostatok si zabezpečíte aj tým, že si umyjete niekoľko hrstí šalátu, zabalíte ich do vlhkého uteráku a vložíte do chladničky. V tomto stave vám poslúži niekoľko dní.

5. Nezabudnite, že mrazená zelenina je oveľa lepšia voľba, než žiadna. Ideálne je, ak ju nechávate zamrazenú v teplote nižšej ako mínus 20 stupňov.

6. Napriek predsudkom, ktoré v tejto sfére panujú, skutočne môžete ryby variť aj bez toho, aby ste ich predtým rozmrazili. V skutočnosti je to oveľa bezpečnejšie a tiež chutnejšie – najmä v prípadov malých celých rýb, steakov a filiet. Pokvapkáte ich trochou oleja (najlepšie olivového), potom  ich môžete opiecť či ugrilovať.

7. Mrazte, mrazte, mrazte. Akonáhle si prinesiete domov nejaké mäso alebo morské plody, vložte pár z z nich vrecúšok a dajte zamraziť. Znížite tým šancu, že budete vyhadzovať jedlo a uľahčíte si nejaký naozaj zaneprázdnený deň. A rovnako ako ryby – aj oni môžu byť varené či pečené bez rozmrazovania.
 

8. Prípadne si vytvorte vlastný „instantný“ balíček. Skombinujte nakrájanú hovädzinu a morčacinu v pomere 1:1, pridajte mletú zeleninu, nastrúhanú mrkvu a porozdeľujte do vrecúšok vo veľkosti jedno-obedovej porcie. Keď bude treba, iba celú zmes rýchlo vyklopte na panvicu a zjedzte spoločne so špagetami či tacos.

9. Objavte celozrnný kuskus. Je zdravý a neuveriteľne rýchlo pripravený. Stačí ho preliať horúcou vodou, bujónom či vývarom a o tri minútky môžete jesť. Stačí trocha tofu, pesta, zeleniny (zelené cibuľky, uhorky, paradajky), štedro posypte fetou a výdatný šalát je hotový.

10. Objavte aj celozrnné pity. Skvelo s nimi skombinujete všetky zvyšky z chladničky. Mimoriadne chutné sú s vyprážanými šampiňónmi, humusom a najemno nasekaným šalátom.

 

Zdroj: care2.com

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Benzín zdražujú aj obézni Američania
01 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie? 02 - Modified: 2024-11-08 15:00:00 - Feat.: - Title: Prvá pomoc z komory na boľavé hrdlo: Vyskúšajte tieto jednoduché, ale mimoriadne účinné tipy 03 - Modified: 2024-11-08 06:30:00 - Feat.: - Title: XXL balenia a tieto potraviny nechajte v regáli. Poradíme vám, ako ušetriť, ale napriek tomu jesť kvalitne 04 - Modified: 2024-11-07 06:30:00 - Feat.: - Title: Usporiť pri varení a neutrpieť na kvalite? Takto skladujte potraviny a nezabúdajte na pokrievku 05 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. november 2024 05:00