StoryEditor

Kúpeľ v chlóre či voskovanie. Aj tým si prejde vaše jedlo

21.08.2014, 00:00
Cesta potravín na náš stôl je často dlhšia, ako by ste si mysleli.

Niekedy je ťažké odhaliť, čo všetko sa vlastne skrýva v obyčajnom chlebe alebo v žiarivo sa lesknúcom jablku, ktoré tak láka, aby ste sa doň zahryzli. Cesta jedla na náš stôl je niekedy veľmi zdĺhavá a často komplikovanejšie, než si myslíte.
Vezmite si napríklad taká jablká. Farmár ich zoberie, naloží na nákladiak, ten je prevezie do obchodu a jablká skončia vo vašom nákupnom košíku. Lenže take jednoduché to nie je. Kým sa k nám jedlo dostane, často prejde rôznymi chemickými procesmi od chlórovania cez umelé farbenie až po navoskovanie.
Väčšina týchto krokov je neškodných, ale nad niektorými je potrebné sa zamyslieť a takto ošetreným potravinám sa vyhnúť.

Voskovanie
Kvapka vosku zabráni poškriabaniu, rastu plesní a vysychaniu pri uskladnení niektorých druhov ovocia a zeleniny, ako sú napríklad jablká a uhorky. Navyše voskom potiahnutá jablká vyzerajú pre zákazníkov oveľa lákavejšie. Náš organizmus vosk, samozrejme, nestrávi, ale podľa profesora potravinárskych vied Luka LaBordea z Penn State University nie je dôvod sa vyhýbať konzumácii potravín potiahnutých voskom.
Voskované ovocie a zelenina sa nemusí nijako označovať, hlavným poznávacím znamením je preto podozrivý lesk. Ak už voskované ovocie kúpite a chcete sa vosku zbaviť, dietologička Joan Salge Blakeová z Bostonskej univerzity neodporúča ovocie lúpať, pretože veľa vlákniny a živín je práve v šupke a tesne pod ňou. Radšej ovocie alebo zeleninu dôkladne umyte mydlom a vodou.

Losos je farbený na ružovo
Lososy v mraziacich pultoch majú často jasnú ružovooranžová farbu, aj keď v skutočnosti má mäso lososa prirodzený sivastý odtieň. Typickú ružovkastú farbu získavajú dvoma spôsobmi. Divoko žijúce lososy jedia krevety, ktoré obsahujú červené farbivo. To sa potom zhromažďuje v tukovom tkanive lososa. Lososy z fariem sú kŕmené hlavne rybou potravou, nie však krevetami, preto ich mäso zostáva biele až sivasté. Hoci chuť mäsa je rovnaká, zákazníci si zvykli na výraznú ružovú farbu, vyžadujú ju, a tak sú lososy kŕmené pigmentovými peletami.



„Či už je pestovaný na farme, alebo divoký, existuje mnoho výhod konzumácia lososa, menovite je to bohatý zdroj omega 3 mastných kyselín, ktorým máme nedostatok," hovorí Blakeová.

Mnoho ďalších potravín sa farbí
Farbené potraviny lákajú, aby ste si ich kúpili, pretože paradoxne vyzerajú nielen chutnejšie, ale aj zdravšie. Do celozrnných chlebov a predpečených alebo upečených mäsových potravín sa často pridáva karamelová farba, žlté farbivo je zas hojne využívané pri nakladaných pochutinách. Nutričná špecialistka Aniko Špičková z Centra prirodzeného chudnutia NutriMed upozornila, že farbením sa často „vylepšujú" nekvalitné potraviny.

„Keď sa začítate do etikiet zloženia potravín v obchodoch, zistíte, že sa farbivá pridávajú v podstate do všetkého. Existuje však skupina potravín, pri ktorých je použitie akýchkoľvek prídavných látok vrátane farbív zakázané. Sú to med, maslo, káva, cukor, cestoviny, minerálne vody, neochutený cmar, mlieko, neochutená smotana, neemulgované oleje a tuky a neochutený čaj, " vysvetľuje Špičková.
Ak potravina farbivá neobsahuje, býva táto skutočnosť výrazne na výrobku označená a používa sa ako marketingový nástroj. Vidíme to napríklad na niektorých detských nápojoch (našťastie, aj keď aj pre deti je najlepšie piť čistú vodu). Podľa Špičkové je však nutné rozlišovať medzi prírodnými, prírodne identickými a umelými farbivami.

„V súvislosti s letným obdobím mi napadá jedna v tomto období veľa konzumovaná potravina, ktorá môže obsahovať veľké množstvo farbív, aj tých potenciálne zdraviu škodlivých. Je to zmrzlina. Rizikové sú zmrzliny, ktoré si miešajú rôzni predajcovia sami a dávkujú farbivá takpovediac od oka, aby zmrzlina dostala požadovanú farbu. Často potom dochádza k prekročeniu povolených limitov aj niekoľkonásobne. Je to nebezpečné najmä pre malé deti. Najškodlivejší je farbivo, ktoré dáva zmrzline modrú farbu, tzv. šmolkovú. Avšak je potrebné dodať, že občasná konzumácia veľmi pravdepodobne žiadne následky mať našťastie nebude. "

A na ktoré potravinárske farbivá si podľa výživovej odborníčky máme dať pozor? „Potravinárske farbivá, rovnako ako ostatné aditíva, sa označujú kódom s písmenom E a trojmiestnym až štvormiestnym číslom (tzv. „Éčka"). Farbivá sú zaradené pod kódmi E102-E172. Z tohto radz sa určite nemusíme obávať farbív E140 a E141 (chlorofyly ) a E160 (karotén). Syntetické farbivá (predovšetkým azofarbivá) sa dávajú do súvislosti s niektorými reakciami precitlivenosti (kožné alergické reakcie a astma) a negatívnymi prejavmi u detí (hyperaktivita). So škodlivosťou farbív je to ako so všetkým - všetkého veľa škodí. Našťastie výrobcovia potravín musia dodržiavať limity farbív v potravinách, ktoré by nemali zdraviu škodiť. "
Nutričná špecialistka Špičková dodáva, že ak máte pestrý a vyvážený jedálniček doplnený pravidelnou pohybovou aktivitou, máte tiež zdravé telo, ktoré sa s občasným prísunom aj tých škodlivejších umelých farbív hravo vyrovná.
    

Olivový olej sa mieša s lacnejšími druhmi olejov
Extra panenský olivový olej sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa zistilo, že sa vlastne nejde o olivový olej. „Podľa Consumer Reports niektorí výrobcovia miešajú olivový olej s lacnejšími olejmi, ako sú sójový alebo repkový olej, a my potom platíme vysokú cenu za lacný produkt," píše server Foxnews.com.
Dietologička Marjorie Nolan Cohnová z New Yorku, hovorkyňa Academy of Nutrition and Dietetics, vysvetlila, že okrem straty peňazí sa znižujú aj zdravotné výhody. Olivový olej je totiž bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú len v čistom olivovom oleji.
    

Kurčatá sa kúpu v chlóre
Cesta kurčaťa z farmy na váš stôl rozhodne nie je nič pekného. Ako vysvetlil Don Schaffner z oddelenia potravinárskych vied z Rutgers University, po zabití je potrebné teplé kurča schladiť vo veľkých nádržiach so studenou vodou a dezinfekciou, ako je chlór, aby sa zamedzilo šíreniu škodlivých baktérií a kontaminácii. Ďalším častým, a nie práve zdraviu prospešným, krokom je napumpovanie slanej vody do mäsa kurčiat, aby sa zlepšila ich chuť.
Keďže väčšina ľudí beztak konzumuje viac sodíka, ako je zdravé, mali by ste vedieť, že normálne kurča bez slanej vody by malo obsahovať asi 40-70 miligramov sodíka (porcie veľkosti asi 120 gramov), zatiaľ čo kurča napumpované slanou vodou môže obsahovať 300 a viac miligramov sodíka.

iDnes.cz

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chvála abecedy
01 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 02 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 03 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 04 - Modified: 2024-03-09 06:00:00 - Feat.: - Title: Lak na nechty vás odhalí! Možno ste ani o sebe netušili prečo stavujete na osvedčené farby 05 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:21