StoryEditor

Ako si vybrať dobrý kávovar? Poradíme

15.04.2014, 08:46
Chcete si kúpiť aj domov prístroj na skvelú kávu? Prečítajte si, čo si pri jeho výbere všímať.

Ako si najlepšie pripraviť kávu doma? Je nevyhnutný profesionálny kávovar, alebo máme aj iné voľby? Chcete aj vy vedieť ako sa dá zabezpečiť veľmi dobré espresso aj u vás doma, či v práci a na čo si dať pozor pri výbere stroja. Keď sme už v predchádzajúcich dieloch seriálu prešli základným výberom kvalitnej kávy a poznáme kľúčové kritéria jej výberu, tak sa dostávame k poslednému a často aj najdôležitejšiemu bodu. Samotnej príprave.

Možno ste si už vy položili otázku, či sa dá dobré espresso alebo zdravá káva pripraviť aj bez profesionálneho stroja. A tiež zvažujete, či sa oplatí investovať do poriadneho automatického či pákového kávovaru. Z môjho pohľadu je vždy dôležité hľadať kvalitu za adekvátnu cenu a preto sa poďme pozrieť na to, čo je dôležité zohľadniť pri výbere, aby sme vedeli spraviť tú správnu investíciu. 

3 kľúčové otázky

Aj keď je cena produktu veľmi dôležitá, zo skúseností vieme, že nie vždy sa odrazí aj v kvalite. Tak je to aj pri výbere kávovaru, kde sa odporúčam sústrediť na kvalitu komponentov, mlynček, technológiu tlaku, ovládanie, ktoré je vám pohodlné, a samotnú úrdžba. Nedajte sa zmiasť nablýskaným dizajnom. Ak raz mlynček nemelie dostatočne na jemno alebo je v stroji slabý tlak, vaše espresso dobré nebude. Aj preto sa pýtajte predajcu na nasledujúce dôležité prvky.

1. Kvalita komponentov
Nie je použitého príliš veľa plastu? Aké sú referencie na značku? Ako dlho je značka na trhu ? V tomto prípade platí väčšinou to, že Švajčiari vedia ako na to …


2. Mletie a možnosť nastavenia mlynčeka
Vieme už, že čerstvé mletie je kritické pri príprave top kávy. Dôležitá je však nielen čerstvosť, ale aj hrúbka a teda je veľmi dôležité, aké možnosti mi kávostroj ponúka. Ak je to možné, ideálne bude, ak si v ňom necháme pripraviť jedno espresso, na ktorom môžeme odpozorovať, či dostávame požadovaný výsledok.


3. Náročnosť údržby
Ak sa hovorí, že čistota je pol života, tak to stopercentne platí aj pri káve. V podstate ide najmä o to, aby bolo možné stroj čistiť jednoducho a zabezpečiť tak jeho plynulý chod. V súčasnosti majú kvalitné kávovary automatické programy čistenia a hlásení, ktoré vedia celý process zjednodušiť.

Tipy a triky pre orientáciu sa v cenách
Keď už príde rad na ceny , môžeme sa na celú problematiku pozrieť zjednodušene. Presne tak, ako keď si vyberáme značku auta. Ak si kúpim Daciu, asi nemôžem očakávať zážitok z jazdy napríklad vo Ferrari. Avšak dobrá nová Škoda či Passat mi pre moje potreby môže úplne stačiť. Teda aj keď nedostanem stopercentné espresso, ako je to pri stroji za dve-tri tisícky, stále môžem byť spojný aj s 80 percentami maxima, ktoré úplne stačí.

Fajnšekri si tak vyberú skôr štýlové pákové stroje, pričom ostaným bežným konzumentom, ktorý nechcú tráviť čas mletím a špecificou prípravou espressa, úplne postačí šikovná a v súčasnosti už moderná automatika.

 

Domáci pákový kávovar

S pákovým kávovarom ste sa načastejšie stretli asi v kaviarňach, reštauráciách alebo cukrárňach. Malo by ísť v prvom rade o podniky, kde je profesionálne pripravená káva nutnosťou. V praxi takéto pákové kávovary ovládajú väčšinou skúsení baristi. S rastúcou obľubou skutočnej kávy sa ale pákové kávovary stávajú stále viac a viac súčasťou vybavenia naších domácností. Sú skvelé najmä pre tých, ktorých káva naozaj zaujíma a jej príprava je pre vás kreatívnym procesom tvorenia. Domáci pákový kávovar je pre vás ideálnou voľbou, ak chcete návštevu zaujať svojím baristickým umom, radi skúšate rôzne druhy kávy, nové možnosti, chute či arómy. Treba si však uvedomiť, že do prípravy kávy v domácom pákovom kávovare je potrebné investovať viac času a energie. Až vtedy výsledok stojí skutočne za to. Ďalšia z predností pákových kávovarov pre domáce použitie je tiež ich výhodná cena oproti profesionálnym strojom.

 

KTO JE DUŠAN PLICHTA
Výživový poradca, nadšenec gastronómie, bývalý tanečník a triatlonista. V rámci projektu Powerfood Chef sa snaží ku kvalitnej a plnohodnotnej výžive pristupovať z pozície gurmána a experta na tradičné jedlá svetových kuchýň. Ďalšou jeho vášňou je káva, ktorej skúmaniu a štúdiu sa venuje už niekoľko rokov. Ako Coffee Chef organizuje tiež prednášky a kurzy na spoznanie dobrej a kvalitnej kávy spojené s praktickými ukážkami.  

01 - Modified: 2006-04-06 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť SkyEurope prepravila v marci 178 163 cestujúcich
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 03 - Modified: 2024-03-08 11:09:31 - Feat.: - Title: Trh s kávou už nebude rovnaký. Zásoby robusty sú rekordne nízke, náš najväčší výrobca hlási zdražovanie 04 - Modified: 2024-02-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Nikdy si sa necítil byť starší. Tieto legendárne filmy a animáky oslavujú 20 rokov od svojej premiéry 05 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa stane, keď skončíte s kofeínom? Odborník vysvetľuje skryté výhody
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:44