StoryEditor

Chcete mať zdravšiu kuchyňu? Nezabúdajte na toto

05.08.2014, 10:49
Niektoré môžu dokonca znížiť množstvo toxických látok, ktoré sa tvoria pri varení. Inšpirujte sa.

Chcete viac antioxidantov? Ochuťte svoj ​​pokrm oreganom. Potrebujete viac železa? Pridajte levanduľu. A ak sa o zdravú výživu vôbec nestaráte, vedzte, že tie správne bylinky vám pomôžu vytvoriť lahodné pokrmy, ktorými ohromíte svoje okolie.

„Bylinky sa u nás konečne stali úplne dostupným tovarom. Za pár centov či eur si dnes môžeme kúpiť slušné množstvo byliniek a výber je konečne rozmanitý. Okrem funkcie ochucovadla omáčok, polievok, či čajov, majú aj blahodárne účinky na naše zdravie," hovorí šéfkuchár školy varenia Chefparade Radek Jakubec.

No dodáva, že musíme dbať aj na správne využitie jednotlivých byliniek. Tymian, rozmarín alebo saturejka, ktoré sa často odporúčajú v čase chrípky, sú vhodné pre dlhodobú úpravu v omáčkach, môžu sa teda pridávať rovno do zeleninových základov, aby posilnili celkovú arómu a výslednú chuť jednotlivých jedál. Spoločne s bobkovým listom tvoria tzv. Bouquet garni, teda zviazanú kytičku dodávajúcu arómu klasickým receptom, ako je hovädzie po burgundsky alebo kohút na víne. Bazalka, petržlen, majorán či čerstvé oregano stráca varom svoju prirodzenú chuť, preto je dobré ich do jedla pridávať až po alebo tesne pred dohotovením.

Prečítajte si, ktoré bylinky zaradiť do svojho jedálnička, aby ste potešili nielen svoje chuťové poháriky, ale tiež urobili niečo pre svoje zdravie.

Tymian

Jedna z najčastejšie používaných liečivých byliniek sa používa na všetko od zahubenia mikróbov po liečbu prechladnutia. Ale bola by škoda skrývať tymian len v lekárničke, skúste si na ňom tiež pochutiť. Len dve čajové lyžičky tohto prírodného zázraku nám poskytnú asi 20 percent odporúčanej dennej dávky železa. Tymian je navyše bohatý na mangán, minerál, ktorý podporuje funkciu mozgu a prispieva k zdravým kostiam a zdravej pokožke.
Využitie v kuchyni: Vôňa a chuť tymianu najlepšie vynikne v omáčke na cestoviny alebo na pizzu a v šalátovom dresingu, tymian tiež výborne dochutí dusené mäso, hydina, ryby a vajcia.

Recept: Zelenina pečená na tymiane a mede
Prísady:
450g zemiakov
450g zeleru
450g mrkvy
1 citrón
225g červenej cibule
extra panenský olivový olej
5 lyžíc medu
tymian
soľ a korenie

Postup:
Najprv koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Červenú cibuľu rozkrájajte na štvrtky. Všetku zeleninu dajte na plech vymastený olivovým olejom a medom, pridajte čerstvý tymian, pokvapkajte šťavou z citróna a dochuťte korením a soľou. Rúru rozohrejte na 180 ° C a pečte asi 30-40 minút do zmäknutia zeleniny. Zeleninu pri pečení občas premiešajte.


Petržlen
Čerstvá petržlenová vňať dozdobí každú polievku, chutí aj na obyčajnom chlebe s maslom. Dve polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate nám navyše dodajú viac než 150 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zrážaní krvi, pri tvorbe kostí a správnej funkcii pečene. Petržlen navyše vďaka obsahu chlorofylu osvieži náš dych. Môžete vyskúšať aj údajné afrodiziakálne účinky petržlenu, na ktoré sa spoliehali už obyvatelia starovekého Grécka.
Využitie v kuchyni: Petržlen najlepšie vynikne v kombinácii so zeleninou, dochutí šalát či dozdobí polievku.

 

Recept: petržlenová pesto

Prísady:
30 g petržlenových lístkov (bez stonky)
2 rozdrvené strúčiky cesnaku
40 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
30 g píniových orieškov
75 ml extra panenského olivového oleja
soľ

Postup:
Všetky prísady okrem oleja a soli vložte do mixéra. Mixujte asi dve sekundy, potom pridajte olej a trochu soli. Celú zmes rozmixujte do hladka a môžete podávať na špagety alebo len tak s opečenou bagetou.

 


Citrónová tráva
Táto aromatická bylinka znie pre našinca stále trochu exoticky, citrónová tráva sa totiž najhojnejšie používa v juhovýchodnej ázijskej kuchyni. Za svoju osviežujúcu chuť a citrusovú vôňu vďačí rovnakej látke, ktorá sa nachádza aj citrónovej kôre. Citrónová tráva nielenže dodá originálnu chuť každému pokrmu, ale je tiež cenená v prírodnej medicíne pre svoju schopnosť uľaviť pri horúčke, svalových kŕčoch, podráždení žalúdka a bolestiach hlavy.
Navyše je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť organizmus pred oxidačným stresom, ktorý je jednou z hlavných príčin srdcových ochorení a rakoviny. Štúdie tiež ukázali, že citrónová tráva má aj antimikrobiálne vlastnosti a pomáha organizmu bojovať s baktériou E-coli.
Využitie v kuchyni: Výrazná chuť citrónovej trávy najlepšie vynikne s kuracím a hovädzím mäsom a rybami.

Recept: Milkshake z manga a citrónovej trávy

Prísady:
2 steblá citrónovej trávy
280 ml ​​mlieka
2 dobre vyzreté mangá, olúpané a zbavené jadra
2 lyžice gréckeho jogurtu
2 kopčeky vanilkovej zmrzliny

Postup: Rozdrvte citrónovú trávu v mažiari na bylinky, kým sa neuvoľní jej aróma. Pol dávky mlieka uvarte a pridajte citrónovú trávu. Počkajte až ochutené mlieko vychladne, potom citrónovú trávu odstráňte. Ochutené mlieko a všetky ostatné prísady dajte do mixéra a mixujte do hladka. Nalejte do vysokého pohára a užite si osviežujúcu chuť mliečneho kokteilu.

 

Oregano
Ak sa vám z množstva byliniek, ktoré sa dajú pri varení používať, točí hlava a napriek tomu by ste chceli aspon jednu bylinku vyskúšať, vyberte si oregano. Tento klenot medzi bylinkami, ktorý podľa niektorých kuchárov chutí lepšie v sušenom stave, obsahuje v priemere až dvadsaťkrát viac antioxidantov ako iné byliny a smelo sa na tomto poli môže postaviť aj ovociu. Podľa vedcov z USDA (US Department of Agriculture) má jedna lyžica čerstvého oregana rovnaké antioxidačné vlastnosti ako jedno celé jablko.
Využitie v kuchyni: Oregano sa výborne hodí do stredomorskej kuchyne, do paradajkových omáčok, šalátových zálievok a na ochutenie hydiny a morských plodov.

Recept: Citrónovo-oreganové zemiaky

Prísady:
2,5 kg zemiakov
80 ml ​​olivového oleja
80 ml ​​vody
plná hrsť čerstvého oregana alebo pol lyžice sušeného oregana
šťava z jedného citróna

Postup: Predhrejte rúru na 180 ° C. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na plátky a vložte do pekáča. Pokropte olivovým olejom, vodou, citrónovou šťavou a oreganom. Dochuťte podľa chuti soľou a korením a pečte asi hodinu a pol do zmäknutia zemiakov.


Rozmarín
Tiež radi grilujete a myslíte si, že nie je nič lepšie ako pekne upečený chrumkavý steak? Ale vystavenie mäsa či už červeného alebo bieleho horúcim plameňom alebo grilu vedie k vzniku heterocyklických amínov (HA), karcinogénnych látok, ktoré sa tvoria práve pri grilovaní alebo opekaní mäsa. A prečo o tom v súvislosti s rozmarínom hovoríme?
Rozmarín pridaný k mäsu pri grilovaní totiž podľa vedcov z University v Arkansase, Iowa State University a Kansas State University znižuje hodnoty HA o neuveriteľných 60 až 80 percent. A to už rozhodne stojí za to zásobiť sa na letné grilovačky dostatkom tejto voňavej bylinky.
Využitie v kuchyni: Výrazná chuť a aróma rozmarínu najlepšie vynikne v zeleninových a zemiakových receptoch, dobre doplní aj vajcia a mäso.

Recept: Bruschetta s paradajkami a rozmarínom

Prísady:
150 g cherry rajčín
 2 lyžice olivového oleja
 2 lyžice rozmarínu
 2 lyžice tymianu
 1 strúčik cesnaku nasekaný na malé kúsky
 2 veľké plátky opečenej bagety alebo ciabatty

Postup:
Predhrejte rúru na 200 ° C. Rajčiny umiestnite na plech, pokvapkajte olejom a posypte rozmarínom, tymiánom a cesnakom. Vložte do predhriatej rúry na desať minút. Horúce rajčiny servírujte na opečene bagete.

iDnes.cz

01 - Modified: 2006-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MAN vyrába už aj na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:44