1300 dolárov. Toľko podľa portálu ny.eater.com vyjde večera pre dvoch v najdrahšej reštaurácii USA, v newyorskej Mase. Tringelty však nebudú povolené.
Reštaurácia šéfkuchára Masu Takayamu s tromi michelinovými hviezdami, nachádzajúca sa v manhattanskej štvrti Time Warner Center, sa rozhodla pre zmenu, ktorá zaujala svet.
Rozhodli sa totiž zrušiť tringelty a poskytnúť svojim zamestnancom „konzistentnejšiu a spoľahlivejšiu výplatnú pásku“, ako to pomenovala šéfka ľudských zdrojov Christine Panas.
Výsledkom je, že obed či večera pre dvoch nebudú stáť menej ako 1300 dolárov (1160 eur).
„Sprepitné cez hotovosť aj kreditnú kartu bude úctivo odmietnuté,“ odkázal hovorca reštaurácie. „S ohľadom na japonský zvyk, výnimočná pohostinnosť bude neoddeliteľnou súčasťou kulinárskeho zážitku v Mase a bude poskytovaná každému hosťovi.“
O zrušení tringeltov uvažuje mnoho newyorských reštaurácií v súvislosti s hľadaním spôsobu, ako lepšie riadiť náklady na pracovnú silu v súvislosti so zvýšením minimálnej mzdy od tohto januára.
V súčasnej dobe Masa účtuje za menu 450 dolárov na osobu, čo po zdanení vyjchádza pre dvoch na 1169 dolárov. Iba pre porovnanie, v Ichimure, newyorskej sushi reštaurácii s dvomi michelinmi vyjde menu pre dvoch 502 dolárov.
Šéf Masy zdraženie pripísal na vrub novým zamestnancom, rovnako ako značnému vystupňovaniu nákladov na prevádzku.
Nezdražie však paušálne všetko. Napríklad víno, saké a kokteily zostanú na súčasných cenových úrovniach. A keďže sa na ne nebude vzťahovať 20-percentný tringelt, v skutočnosti vyjdú hostí ešte lacnejšie. To isté platí napríklad aj pre hľuzovkovú zmrzlinu, ktorá zostáva na cene 68 dolárov.
Masa bola mimoriadne drahá už od svojho vzniku. Práve vlajková loď Masu Takayamu spoločne s reštauráciou Per Se sú najviac zodpovední za podstatné zdvihnutie latky toho, čo sú Newyorčania ochotní zaplatiť za jedlo.