Čokoládu milujeme všetci. Maškrtné jazýčky nás ale samozrejme aj niečo stoja. V priemernej slovenskej domácnosti smerovalo v roku 2012 na kúpu čokolády a čokoládových cukroviniek 25 eur na osobu. A kto sú najväčší „čokoládoví“ maškrtníci? Podľa údajov nášho Štatistického úradu míňajú na čokoládové maškrty najviac domácnosti dôchodcov.
V takejto domácnosti totiž smeruje na kúpu čokoládových sladkostí v priemere až viac ako 34 eur na osobu za rok. To je dokonca o 10 eur na osobu a rok viac ako v prípade domácnosti zamestnancov. Koľko zjedia dôchodcovia sami a koľko čokolády putuje do rúk ich vnúčat, však nevieme.
Desať zaujímavostí o čokoláde:
Čokoláda je pre Slovensko aj zaujímavým obchodným artiklom. V minulom roku 2013 sa zo Slovenska vyviezli čokoláda a ostatné potravinárske prípravky obsahujúce kakao v hodnote takmer 153 miliónov eur. Dovoz potravín s obsahom kakaa na Slovensko vlani dosiahol hodnotu takmer 168 miliónov eur a naša „čokoládová“ obchodná bilancia tak bola vlani mierne pasívna. Kakaové produkty zo Slovenska smerovali najmä do Českej republiky, Belgicka a Maďarska. Naopak, na Slovensko sa vlani dovážali čokoláda a iné kakaové výrobky najmä z Nemecka, Českej republiky a Poľska.
Cena čokolády naše správanie tiež príliš neovplyvňuje. Drahá či lacná, čokoládu majú Slováci stále radi. V minulom roku 2013 spotreboval priemerný Slovák rovných 5 kilogramov tejto sladkej dobroty. V porovnaní s rokom 2003 sme tak čokolády zjedli o 14 percent viac. Za rekordne maškrtným rokom 2007, kedy priemerná spotreba čokolády na obyvateľa dosiahla 6,1 kilogramu, sme však výrazne zaostali.
Cena kakaa ale práve na svetovom trhu rastie takmer nepretržite už od začiatku tohto roku. V súčasnosti je o približne 30 percent vyššia ako v rovnakom období vlaňajška a drží sa v okolí hladiny 3 100 dolárov za tonu. Od začiatku roka 2014 zaznamenalo kakao cenový rast o približne 18 percent a aktuálna cena kakaa je tak najvyššia od leta 2011.
Vyššie ceny poľnohospodárskych komodít na svetovom trhu sa môžu do určitej miery premietnuť aj do vyšších cien v obchodoch. Výrobcovia kakaových produktov, ktorí na trhu nakupujú vstupy do svojej výroby, však zvyčajne majú uzavreté kontrakty aj na niekoľko mesiacov vopred. Aj to je zrejme dôvodom toho, že ceny čokolády a čokoládových výrobkov v slovenských obchodoch sa medziročne až tak nezmenili.
Podľa údajov Štatistického úradu dosiahla v júli 2014 priemerná cena 100 gramovej mliečnej čokolády 0,94 eura a bola tak o cca 3,5 percenta vyššia ako v júli 2013. Rovnaké zdraženie o 3,5 percenta zaznamenala aj čokoláda na varenie. Tieto druhy čokolády však nemajú taký vysoký obsah kakaa, ako napríklad rôzne luxusnejšie tmavé a horké čokolády.
Zdroj: Dana Vrabcová, analytička Poštovej banky