StoryEditor

4 netradičné spôsoby, ako si vychutnať fazuľu a šošovicu

30.04.2015, 01:56
Autor:
stlstl

Strukoviny ponúkajú pestrú paletu živín a vitamínov, ale aj chutí. Fazuľa je napríklad bohatá na vlákninu, obsahuje železo, draslík, zinok a iné minerálne látky, vitamíny B a aminokyseliny. Červená šošovica je oproti hnedej pre naše telo lepšie stráviteľná, menej nadúva aj jej doba prípravy je kratšia. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vlákninu, fosfor, vitamín B6, selén alebo zinok. Avšak máte už dosť hrachovej kaše či šošovicovej polievky na kyslo? Vyskúšajte fazuľovú polievku s ázijským nádychom, strukovinový nákyp a ďalšie zdravé recepty, toto sú tipy idnes.cz.

Fazuľová polievka s kokosovým mliekom a zázvorom

Potrebujete (na 4 porcie):
250 g farebných fazulí
2 lyžice slnečnicového oleja
väčšiu cibuľu
450 g mrkvy
10 g zázvoru
5 ml pomarančovej šťavy
zeleninový vývar alebo bujón
200 ml kokosového mlieka (konzervovaného)
soľ podľa vlastnej chuti

Ako na to: Namočenú fazuľu uvaríme domäkka. V inom hrnci na slnečnicovom oleji dozlatista opečieme nadrobno nakrájanú cibuľku a na hrubšie rezance nakrájanú mrkvu. Pridáme nastrúhaný čerstvý zázvor a asi minútu miešame. Následne prilejeme vytlačenú pomarančovú šťavu a zeleninový vývar, privedieme k varu a varíme 10 minút, prilejeme kokosové mlieko a pridáme scedenú, uvarenú fazuľu. Podľa chuti dosolíme a môžeme podávať.

Šalát z červenej šošovice s paprikami a vlašskými orechmi

Potrebujete (na 4 porcie):
250 g červenej šošovice
zeleninový vývar alebo bujón
2 ml olivového oleja
cibuľu
85 g červenej papriky
35 g očistených vlašských orechov
mix šalátov podľa chuti (poľníček, rukola, hlávkový šalát a pod)
1 lyžičku vínneho octu
soľ, korenie a cukor podľa chuti

Ako na to: Prebranú šošovicu uvaríme vo vývare domäkka, ešte teplú ju dáme do misky, vmiešame olej, cibuľku a nadrobno nakrájanú červenú papriku. Na zálievku vyšľaháme ocot, cukor, soľ, korenie s trochou vody a vmiešame do šošovice. Nakoniec do preliateho šalátu pridáme opražené vlašské orechy. Necháme vychladnúť a môžeme podávať. 
Tip: Šošovicu môžeme pred varením na 20 minút namočiť.


Polievka z červenej šošovice s tuniakom

Potrebujete (na 4 porcie):
280 g červenej šošovice
zeleninový vývar alebo bujón
2 lyžice slnečnicového oleja
65 g cibule
200 ml smotany na varenie (33%)
100 g tuniaka v slnečnicovom oleji
soľ podľa chuti

Ako na to: Na slnečnicovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku a prisypeme červenú šošovicu, ktorú jemne orestujeme. Zalejeme zeleninovým vývarom a povaríme krátko do mäkka. Akonáhle je šošovica mäkká, všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a zjemníme smotanou. Na záver pridáme scedeného tuniaka a prípadne dosolíme podľa chuti. 
Tip: Šošovicu je možné nahradiť aj inou strukovinou. Polievka je vhodná pre celiatikov.
   

Strukovinový nákyp s mletým mäsom na paradajkovej omáčke

Potrebujete (na 4 porcie): 
240 g strukovinovej polievkovej zmesi (napr. hrach žltý, šošovica velkozrnná, šošovica červená, fazuľa biela, fazuľa adzuki a fazuľa mungo)
1,5 lyžičky zeleninovej prísady do polievok
majoránku
korenie podľa chuti
2 vajcia
400 g mletého mäsa
maslo na vymastenie zapekacej nádoby
43 g polohrubej múky
160 g drvených paradajok
menšia cibuľa
polievková lyžica slnečnicového oleja
3 g cukru

Ako na to: Strukovinovú zmes uvaríme v osolenej vode domäkka. Schladíme, pridáme žĺtok, zeleninovú prísadu do polievok, korenie a zaprášime polohrubou múkou. Zo zvyšných bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do zmesi. Nákyp pečieme vo vymastenej a vysypanej zapekacej nádobe v rúre na 160 stupňov asi 30 minút. Na omáčku si speníme cibuľku na oleji, pridáme mleté ​​mäso a opečieme ho. Nakoniec zalejeme drvenými paradajkami, povaríme a dochutíme cukrom podľa chuti.
Tip kuchára Davida Bradu: K nákypu môžete podávať rôzne druhy omáčok, napríklad paradajkovú, smotanovú alebo zmesou naplňte paprikové struky, hodí sa taktiež k bielej kapuste.

Snímky: archiv Menu Gold

01 - Modified: 2007-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôležité odvetvie oboch krajín
01 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 02 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť 03 - Modified: 2024-03-13 10:38:48 - Feat.: - Title: Ľahký recept s obľúbeným ovocím: Tvarohové knedličky s jahodami 04 - Modified: 2024-02-29 10:53:55 - Feat.: - Title: Stávka na istotu: Plnené zemiakové knedličky 05 - Modified: 2024-02-26 10:42:42 - Feat.: - Title: Ovocie z Pandory či legendárny lembas. Tieto fiktívne jedlá z popkultúry potrebujeme aj v reálnom svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 22:41