Nestrácať čas v kuchyni varením a pečením by privítala nejedna kuchárka. Recepty na jedlo pripravované za surova, tzv. raw food nájdete dnes na každom kroku. Ide o novodobý stravovací ošiaľ alebo naozaj o kvalitnú a chutnú výživu vhodnú napríklad aj pre diabetikov?
Mnohí ste sa s pojmom raw food určite stretli. Pre tých, ktorí nevedia, o čo ide, raw food znamená živá strava, pripravovaná bez tepelnej úpravy, teda bez varenia, pečenia, dusenia, smaženia či parenia. „Tepelnou úpravou potravy dochádza k jej mechanickému zmäkčeniu a tiež k rozkladu jej jednotlivých komponentov, čím sa uľahčuje trávenie. Netreba však zabúdať na to, že sa ňou často menia až narúšajú jednotlivé enzýmy, a tým sa podľa zástancov živej stravy znehodnocuje ich výživová hodnota a využitie pre organizmus,“ hovorí dietologička Eva Smíšková.
Za a proti
Zástancovia živej stravy vás budú presviedčať o tom, že konzumácia surových potravín vám zabezpečí dlhý a zdravý život. Samozrejme, aj my sme v takto prichystaných delikatesách našli mnoho predností, ale... „Výhodou raw stravovania je naozaj to, že dostaneme do tela veľa kvalitných živín s vysokou enzymatickou účinnosťou. Myslím si však, že raw strava obsahuje menej bielkovín a esenciálnych aminokyselín.
A v našich zemepisných podmienkach nie je taká pestrosť rastlinných produktov, ako je to v trópoch a v subtrópoch. Väčšiu časť roka sú k nám dovážané, zberané pred dozretím
a chemicky ošetrované. Je pre mňa prijateľná skutočnosť, že dostávať do tela vitamíny a enzýmy, minerálne látky v čerstvom stave môže organizmus obohatiť, no treba mať na pamäti, že túto úlohu splnia len najkvalitnejšie potraviny,“ vysvetľuje Smíšková.
Veľa sacharidov
Nikoho nebudeme presviedčať, aby sa dal na raw či na inú vegetariánsku alebo vitariánsku stravu. „Nejestvuje spôsob stravovania, ktorý by, či už mentálne alebo fyziologicky, vyhovoval každému. Faktom však je, že živá strava obsahuje pomerne veľa sacharidov, aj keď je to fruktóza. Určite by mal mať každý, o diabetikoch to platí dvojnásobne, naštudované, čo to o výžive a fyziológii trávenia, o potrebách organizmu, aby si týmto do istej miery extrémnym stravovaním neublížil,“ odporúča dietologička.
Konzultácia je nevyhnutná
Ak však vnútorne cítite, že by ste svoje stravovanie mali zmeniť, poraďte sa o tom so svojím diabetológom. Raw food nie je pre vás zakázaná. „Keď si uvedomíme, že diabetik nebude jesť chlieb, pečivo, cestoviny, obilniny a hlavne najrôznejšie chemickými procesmi upravované „mŕtve“ kalórie, určite dosiahne dlhodobejšie dobrú kompenzáciu diabetu, a tak je možné predchádzať komplikáciám. Pripomínam však, že to isté nemusíte dosiahnuť výhradne živou stravou, ale skôr správnym výberom potravín a ich vhodnou tepelnou úpravou,“ zdôrazňuje odborníčka na výživu.
Postupný prechod
„Prechod na živú stravu by mal byť pozvoľný, aby si tráviaci systém zvykol. To znamená, najskôr odšťavovať, potom mixovať a medzitým občas jesť aj varené jedlá,“ odporúča Smíšková
Pri raw food nejde o diétu, ale o spôsob stravovania.
Čo konzumujú rawisti
ovocie
zeleninu
bylinky
orechy
naklíčené a sušené semienka
ryby (sushi, tatarák)
nepasterizované mlieko
zakysané výrobky z mlieka
surové vajcia
Spôsob prípravy raw food
mixovanie
odšťavovanie
mletie
sušenie pri teplote neprekračujúcej 42 °C.
Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.