Na med mnohé gazdinky nedajú dopustiť, ako na jednu z typických prísad do vianočného pečiva. Nájsť kvalitný med býva často v našich obchodoch problém. Ak sa to však podarí alebo máme zásoby domáceho medu, vynikajúca chuť zákuskov či koláčikov je na nezaplatenie. S medom môžeme piecť rôzne sladké, suché koláčiky, ktoré vydržia aj dva týždne a ich chuť sa časom aj zlepšuje. Jedným z koláčov, na ktorých si môžete pochutnávať minimálne do konca Vianoc je medový závin. Vydrží vám až mesiac.
Na 4 záviny budeme potrebovať 600 g hladkej múky, 240 g práškového cukru, 4 vajcia, 100 g rastlinného tuku na pečenie, 4 polievkové lyžice horúceho medu, 2 čajové lyžičky mletej škorice, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny a 3 tlčené klinčeky. Plnku pripravíme z 500 g slivkového lekváru, 250 g celých orechov alebo mandlí a 1 vajíčka na potretie.
Med rozpustíme s tukom. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vajcia, škoricu, sódu bikarbónu, klinčeky a zmiešame. Potom pridáme rozpustený med s tukom a vymiesime na tuhé cesto. Rozdelíme ho na 4 bochníčky a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vlašskými orechmi, ktoré jemne posekáme na menšie kúsky a zvinieme. Takto naplníme všetky záviny. Nakoniec ich potrieme vajíčkom, povrch poprepichujeme vidličkou a pečieme pri 200 stupňoch 30 – 40 minút. Po upečení prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Nakoniec nakrájame na 1 cm široké plátky a môžeme podávať.
Pripravené v spolupráci s: