StoryEditor

Urobte si doma hamburger, ktorý nie je z fast foodu

05.10.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Je to naozaj niečo iné než to, čo nám ponúkajú v obchodoch. Ale nezabúdajte, všetkého s mierou.



Odborníci na zdravú výživu sa zrejme nepotešia, ale plátok mletého mäsa obložený žemľou patrí stále k najobľúbenejším jedlám v rýchlych občerstveniach. A tak si vyslúžil prívlastky ako tučné, kalorické a nezdravé jedlo. Hamburger nie je žiadnou novinkou a na trhu sa predáva už desiatky rokov. Ako sa pri jedle často stáva, autor nie je jednoznačný. Udáva sa však, že prvý hamburger predali v rýchlom občerstvení White Castle ešte v roku 1921 za 5 centov.

Hoci toto jedlo patrí k rýchlym občerstveniam, pripraviť si ho doma je určite zdravšie a chutnejšie. Je však pravdou, že od „rýchleho“ občerstvenia to bude mať ďaleko. V kuchyni strávite nejaký čas a odmenou vám budú čerstvé chrumkavé žemle s jemným chudým mäsom a čerstvou zeleninou. To je naozaj niečo iné než to, čo nám ponúkajú v obchodoch. Ale nezabúdajte, všetkého s mierou.





Príprava čerstvých sezamových žemlí
Na prípravu 4 žemlí budeme potrebovať ¼ kocky droždia, 120ml teplej vody, 25ml teplého mlieka, 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru,1/2 čajovej lyžičky soli, 2 vajcia, 200g hladkej múky, 15g masla a sezam.

V miske si rozmiešame droždie, teplú vodu, mlieko, cukor a soľ. Potom pridáme 1 vajce, ktoré so zmesou dobre zmiešame a postupne pridávame múku, až nám vznikne husté, lepivé cesto. Do neho pridáme zmäknuté maslo a miesime, pokiaľ sa nám nevytvorí jednotná hmota, ktorá sa jemne lepí na ruky. Cesto potom prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť približne na jednu hodinu. Keď cesto nakysne, v rukách z neho vytvarujeme 4 rovnako veľké guľky, ktoré jemným stlačením nadobudnú tvar žemlí. Ak sa cesto lepí na ruky, pri ich spracovaní pokojne použite múku. Takto vytvarované žemličky dáme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme opäť utierkou a necháme ďalšiu hodinu v teple kysnúť.

Nakysnuté žemličky potrieme rozmixovaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami. Dáme piecť pri teplote 180 stupňov na približne 25 minút. Žemle sú správne upečené, ak po zaťukaní na ich povrch vydávajú dutý zvuk.

Príprava domáceho hamburgera

Do mäsových placiek budeme potrebovať 500g mletého mäsa (hovädzie alebo bravčové), 1 čajovú lyžičku soli, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a 1 cibuľu. Všetky koreniny vmiešame do mäsa podľa chuti a nakoniec do neho pridáme nakrájanú cibuľu na malé kúsky. Dáme odležať do chladničky na približne 30 minút. Po vybratí mäso spracujeme na 4 rovnaké plátky, hrubé približne 1cm a dáme na rozpálený gril. Ak opekáme mäso na panvici, dobre ju rozohrejeme a nepoužívame olej. Takto opekáme z každej strany asi 8 minút, aby bolo mäso dobre prepečené. Pred "dogrilovaním" položíme na mäso plátok syra, aby sa trochu rozpustil.

Žemle rozkrojíme na polovicu, spodnú časť potrieme kečupom, položíme plátok mäsa so syrom, plátky uhorky, paradajky, cibule a šalátu. Vrchnú časť žemle môžeme potrieť horčicou alebo obľúbeným dressingom a môžeme podávať. A hlavne... nezabudnite na uhorku.

Pripravené v spolupráci s:

01 - Modified: 2005-07-07 09:38:00 - Feat.: 0 - Title: F1: Preplatenie vstupenky je od Michelinu podľa právnikov málo
01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-03-31 07:16:45 - Feat.: - Title: Táto polievka je tak chutná, že si ju obľúbia aj deti. Jarná špenátová polievka 03 - Modified: 2024-03-28 11:20:07 - Feat.: - Title: Veľkonočné vajíčka z piškótového cesta: Dezert, s ktorým zabodujete na plnej čiare 04 - Modified: 2024-03-27 10:15:31 - Feat.: - Title: Aká by to bola Veľká noc bez tejto pochúťky? Spravte si dokonalú pečenú šunku 05 - Modified: 2024-03-20 09:17:47 - Feat.: - Title: Ohúrte rodinu so skvelým obedom: Bylinková bravčová panenka s jarným šalátom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:36