StoryEditor

Fit s HN: Chcete cvičiť? Toto je abeceda cvikov

17.06.2014, 08:51
Autor:
stlstl
Pozrite si tretí diel seriálu Fit s HN, kde vám každý druhý týždeň spolu s Trénerom na dosah ukážeme, ako zdravšie žiť a ako vydržať.

Pohyb je prirodzená súčasť nášho života, preto nie je pravdou, že by sa mal stať našou životnou rutinou – on ňou jednoducho je. To, o čom chcem dnes písať, je vedomý pohyb.

Najprv si však zopakujme to, čo všetci vieme.

Pohyb
- pomáha udržiavať a posilňovať zdravie a psychickú aj telesnú zdatnosť
- je ideálnou prevenciou nadváhy
- pomáha zvládať stres
- podporuje dobrú náladu

Na začiatku je potrebné, aby sme si  jasne zadefinovali cieľ vedomého pohybu, teda  to, čo chceme dosiahnuť. Potrebujeme sa hýbať, pretože máme zdravotné problémy? Alebo potrebujeme schudnúť? Prípadne nabrať kondíciu? Podľa cieľa si vyberáme pohyb, ktorému sa budeme venovať. Dôležitým faktom je, aby vás vybraný pohyb bavil. Vtedy sa nemusíte doň nútiť. Je to prvý predpoklad, že vytrváte a dostavia sa skutočné výsledky, spravidla ešte predtým, ako sa váš problém stane veľkým problémom, ktorý vyžaduje vynaloženie obrovského úsilia na jeho zvládnutie.

Pre mňa je univerzálnym pohybom RÝCHLA CHÔDZA. Nestojí nič, môžete ju vykonávať kdekoľvek a s kýmkoľvek, nemáte v podstate žiadne obmedzenia.

SPRÁVNE DÝCHANIE
Dýchanie je pre pohyb a cvičenie dôležité, pretože zabezpečuje prísun kyslíka do svalov. Nesprávne dýchanie môže negatívne ovplyvniť nielen výkon, ale aj význam celého cvičenia. Zadržiavanie dychu môže byť dokonca nebezpečné, preto sa tomu v každom prípade vyvarujte. Správne dýchanie vás naučí váš fitnesstréner. Po čase budete vedieť pri pohybe dýchať veľmi prirodzene. Ak nemáte trénera, tu je moja rýchla rada: ak beháte alebo chodíte, skúste dýchať takto: dva kroky nádych, dva kroky výdych. Neskôr môžete počet krokov zvyšovať na štyri.

Neviete kde začať? Okrem chôdze ponúkam dva veľmi prirodzené pohyby:

ŠVIHADLO - zoberte ho a vráťte sa do detských čias. Skákanie cez švihadlo je výborná pohybová aktivita, ktorá vám pomôže dosiahnuť skvelé výsledky. Môžete cvičiť každý deň hocikedy a prakticky hocikde. Švihadlom  schudnete a zlepšíte si svoju fyzickú kondíciu

TANEC - vytancujte si dobru náladu a peknú postavu. Tango, balet, zumba, valčík...akýkoľvek druh tanca dodáva telu energiu, odbúrava stres a krásne formuje postavu. Tancujte doma alebo vonku s priateľmi. Prihláste sa na kurz. Tanec okrem iného posilňuje sociálne väzby a prospieva kardiovaskulárnemu systému.

Hýbte sa, ideálne každý deň... s úsmevom a radosťou.

V prvom diele sme ukázali ako vydržať. Pokračovali sme o tom, že ak sme zaneprázdnení, nemusíte byť aj produktívni.



Kto je ALEXANDRA MACHANOVÁ

Alexandra Machanová vyštudovala Strednú pedagogickú školu a neskôr sociálnu prácu v Bratislave. Osobnú trenerku robí už viac ako 15 rokov. Začínala ako precvičovateľka aerobicu a neskôr si spravila "trénera 3 triedy - SAFA". Cvičí na Slovensku aj v zahraničí a projekt TRÉNER NA DOSAH vznikol minulý rok ako prirodzené vyústenie jej pôsobenia v športovom živote.  Snaží sa ľuďom priblížiť pohyb ako taký a základy zdravej stravy. Dnes pri množstve klientov pracuje aj formou virtuálneho koučovania.

01 - Modified: 2006-06-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Firmy z Kysúc odchádzajú na Moravu
01 - Modified: 2016-01-05 14:24:23 - Feat.: - Title: 8 bodov, s ktorými môžete zvládnuť novoročné predsavzatia 02 - Modified: 2015-12-08 16:20:20 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj v zime. Skúste tieto cviky z obývačky 03 - Modified: 2015-11-25 15:00:01 - Feat.: - Title: Tip na zdravú večeru, nad ktorou vám nikto neohrnie nos 04 - Modified: 2015-11-24 18:16:31 - Feat.: - Title: Zostaňte fit aj na jeseň a v zime. Cvičte doma tieto cviky 05 - Modified: 2015-10-27 12:25:49 - Feat.: - Title: Toto je spôsob, ako motivovať deti naozaj zjesť špenát
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 16:47