Zlaté ľanové semienka
StoryEditor

Zlaté ľanové semienko zrýchľuje metabolizmus a pomáha pri ochorení

20.02.2016, 11:39
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Je najlepším zdrojom omega-3 esenciálnych mastných kyselín, obsahuje mangán, horčík, fosfor a vitamín B6. Prispieva k potlačeniu zápalových procesov v tele, používa sa aj ako preháňadlo a v neposlednom rade má regenerujúce účinky. Reč je o zlatom ľanovom semienku, píše portál lidovky.cz.

Zlaté ľanové semienko pochádza z ľanu siateho. Oproti druhému typu, hnedému semienku, má výraznejšiu orechovú vôňu a je obľúbenejšie. Dôležité je najmä obsahom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Sú tiež cenným zdrojom vápnika, zinku, niacínu, vitamínu E, F, B a obsahujú vysoký podiel draslíka a rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. "Rozpustná vláknina spomaľuje uvoľňovanie sacharidov do krvného obehu a tým pomáha kontrolovať hladinu inzulínu a predlžovať energiu a tiež vďaka tomuto princípu pomáha viac využívať tuk ako palivo. Keď máme počas dňa neustále navýšenú hladinu inzulínu v tele, nebude dochádzať k využívaniu tuku ako zdroja energie. Telo bude pracovať iba z cukru," vysvetľuje výživový poradca Martin Škába.

A dodáva: "Ak prijímame dostatok omega-3 mastných kyselín, má to obrovský vplyv na metabolizmus tukov. Konzumácia týchto mastných kyselín prispieva k efektívnejšiemu využívaniu tuku ako palivového zdroja energie. "

"Užívanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín je vhodné ako prevencia či doplnok liečby mnohých chorôb - vysoká hladina LDL (zlého) cholesterolu a triacylglycerolu, kardiovaskulárne choroby, vysoký krvný tlak, alergie, reumatoidná artritída a mnoho ďalších," hovorí lekár Tomáš Arndt z portálu Prozdravi.cz.

Ľanové semeno sa môže používať aj ako veľmi šetrné preháňadlo, používa sa proti zápche, zápalu žalúdka, čriev a dvanástnika. Lieči aj sliznicu. Kokteil z ľanového semienka čistí a ošetruje črevá. Olej obsiahnutý v semenách obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie dôležité prímesi rozpustné v tukoch. "S lekárom sa musia pred konzumáciou ľanových semienok poradiť pacienti, ktorí majú poruchu zrážanlivosti krvi, cukrovku či hormonálne problémy. Ak užívate ľanové semienka s inými doplnkami stravy (liekmi), odporúča sa konzumovať ľanové semienka v inú dobu, aby nebolo ovplyvňované ich vstrebávanie - 1 hodinu pred a 2 hodiny po užití doplnkov stravy (alebo liekov). Ľanové semienka sa musia vždy tesne pred konzumáciou rozdrviť či rozmixovať," dopĺňa Arndt.

01 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2023-07-11 11:52:05 - Feat.: - Title: Na prijatie zmluvných podmienok stačil emotikon. Súd rozhodol v kurióznom prípade kanadského farmára 03 - Modified: 2023-05-25 09:49:46 - Feat.: - Title: Ľanová móda je späť: Zaraďte tieto univerzálne kúsky do svojho šatníka aj vy 04 - Modified: 2021-08-28 19:36:51 - Feat.: - Title: Návrat pravekých látok. Prečo sa vraciame k ľanu či ku konope?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 12:02