Je to náš kultúrny a gastronomický skvost. Tak Taliani vidia svoju slávnu neapolskú pizzu, ktorú v piatok zaradili ako kandidáta na zoznam chránených tradícií UNESCO pre budúci rok. Petíciu za neapolskú pizzu podpísalo už vyše 26-tisíc ľudí, píše idnes.cz.
Talianska komisia pre spoluprácu s UNESCO navrhla, aby neapolská pizza bola chránená ako súčasť kultúrnej a gastronomickej tradície krajiny. Ak UNESCO nomináciu schváli, dostane sa pizza na zoznam chránených pamiatok nehmotného kultúrneho dedičstva ako "Tradičné umenie výrobcov neapolskej pizze".
Pravá neapolská pizza má svoje špecifiká, je z tenkého cesta, ale jej okraj sa pri pečení výrazne zdvihne. Hnetie sa výhradne ručne a pečie sa v tehlovej peci na drevo. Klasickou verziou je pizza Marinara (paradajka, cesnak, oregano, olivový olej), tou najznámejšou je potom slávna Margherita (paradajka, mozzarella, olivový olej a bazalka). Tá sa zrodila v Neapole v roku 1889, pri príležitosti návštevy kráľovnej Margherity nedlho po zjednotení Talianska. Miestne kuchtík preto vymyslel pizzu v talianskych národných farbách: červená (paradajka), zelená (bazalka) a biela (syr). Sú to rovnaké farby ako na talianskej štátnej vlajke.
Na zozname UNESCO je zapísaná aj turecká tradícia prípravy kávy, perníkárske remeslo severného Chorvátska a tiež tradičná výroba vína pod zemou v hlinených nádobách kvevri v Gruzínsku.
Neapolská pizza. Snímka: Flickr
StoryEditor