Objavili sme miesto, kde sa najmä pečie a zdobí, ale aj smeje a plače. Rodia sa tu sladké dobroty s potenciálom premeniť aj všedný deň na výnimočnú spomienku. Nachádza sa na konci Pezinka, neďaleko Bratislavy. Prečítajte si ďalší tip v spolupráci s portálom kávičkári.sk.
Ich koláčiky a torty si rozhodne nepomýlite. Je v nich cítiť nielen celoživotná vášeň pre dobré jedlo a kvalitné suroviny, ale aj inšpirácia z ciest po celom svete. Soňa Chovancová a Kristína Hupková sú majiteľkami pezinskej koláčikovne Marlotka a zároveň jej jediné cukrárky. Každá pôvodne vyštudovala niečo iné, avšak keďže obidve rady cestujú a objavujú, ešte radšej experimentujú a úplne najradšej pečú a tvoria, otvorili si vlani koláčikovňu Marlotka. A tak sme ich išli navštíviť.
Príbeh koláčikovne Marlotka sa začal písať kvôli štýlovým francúzskym makarónkam. Elegantné a trendové koláčiky z mandľovej múky sú aj vlajkovou loďou koláčikovne. Mladé cukrárky si kvôli nim odtrpeli svoje. Stále si živo pamätajú tie prebdené noci, keď bojovali s ich tvarom, štruktúrou a chuťou, aby ich priviedli k dokonalosti. Makarónky totiž nič iné nepripúšťajú. V koláčikovni Marlotka ich pečú s plnkami na báze čokolády známej francúzskej značky Valrhona alebo masla, ktoré dopĺňajú zaujímavé príchute slaného karamelu, pistácií, malín, citrónu, levandule či kávy.
S cheesecakmi akoby sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Sú tak prudko trendy, že ich prítomnosť v ponuke kaviarní, cukrární či reštaurácií už nie je žiadna rarita. Upiecť skutočne dobrý cheesecake je preto o to väčším umením. Soňa s Kristínou ochutnali stovky druhov cheesecakes v európskych metropolách aj za veľkou mlákou a prelúskali desiatky receptov, kým pochopili, že okrem tých správnych ingrediencií (žiadne náhražky, ale poctivý cream cheese!) je tajomstvom dokonalého cheesecaku vyváženosť chutí.
A potom ochota experimentovať s rôznymi surovinami a vytvárať netradičné kombinácie. Ich cheesecaky môžete ochutnať napríklad v príchutiach malín a bielej čokolády, vlašských orechov s vanilkovou glazúrou či exotického manga s kokosom. Rozhodne sa oplatí skúsiť aj ich netradičnejšie kombinácie, napríklad jablkový so slaným karamelom alebo banánový cheesecake, v ktorého vnútri sa ukrýva mliečna čokoláda a pečené, skaramelizované banány.
Našim osobným favoritom je pistáciový s jahodami navrchu zo stopercentnej talianskej pistáciovej pasty. Skutočne poctivo pripravené brownies by mali poštekliť chuťové poháriky, hladko sa kĺzať dolu hrdlom a nie spôsobovať syndróm vyprahnutého hrdla. Tie od Marlotky sú šťavnaté a vyznačujú sa plnou chuťou pravej belgickej čokolády a ak chcete, pridajú vám do nich aj vlašské orechy, brusnice, arašidové maslo či kandizovanú pomarančovú kôru. Ako stvorené k popoludňajšej kávičke.
Slečny z koláčikovne Marlotka pečú aj cupcakes v rozmanitých variáciách. Nevedeli sme sa rozhodnúť, či nám viac chutí vanilkový cupcake s krémom z cream cheesu a ovocím alebo ten s pistáciovým krémom a jahodami či klasický zamatový cupcake Red Velvet so šťavnatým červeným základom a jemným krémom z cream cheesu, pretkaný vlašským orechmi.
Pôžitkárov zrejme upúta čokoládový cupcake s tekutým karamelom vo vnútri, dekorovaný karamelovým krémom so štipkou Fleur de sel. Ani výdatný čokoládový cupcake s krémom z cream cheesu a s kúskami oreo keksíkov však nie je na zahodenie.
Pripravené v spolupráci s portálom Kávičkári.sk.