Plnený a vyprážaný kvet cukiet v podaní Sergia Ferrariniho v ponuke podnikov Pizza Coloseum. Snímka: archív reštaurácie Pizza Coloseum
StoryEditor

Sedem talianskych špecialít, na ktoré nikdy nezabudnete

21.03.2016, 09:21

Talianska kuchyňa nie sú len pizza a špagety. Gastronomická ponuka Apeninského polostrova je neskutočne pestrá a široká a líši sa región od regiónu. Predstavíme vám niekoľko talianskych delikates, ktoré u nás zatiaľ nie sú úplne známe, ale napriek tomu patria ku gastronomickým klenotom krajiny, píše Libor Budinský pre portál idnes.cz.

Na začiatok našej gastronomickej výpravy zamierime až na rozpálenú Sicíliu, ktorej kuchyňa je najpikantnejšia v celej krajine. Veľmi obľúbeným a osviežujúcim predjedlom sú napríklad šťavnaté sicílske pomaranče, ktoré sa deň dopredu marinujú s feniklom v zmesi olivového oleja a chilli papričiek. Ešte slávnejšie sú však vyprážané ryžové gule (hoci majú často tvar pyramíd) nazývané arancini.

Ragú, šafran, syr
Arancini sú plnené rôznou náplňou, vnútri môžete nájsť ľahko korenené teľacie ragú či lahodný syr, ktorý krásne ladí s šafranom, ktorý sa používa na dochutenie ryže. Ale objavujú sa aj značne kreatívne náplne, ako napríklad špargľa s kozím syrom. Slávny šéfkuchár Jamie Oliver pripravuje arancini s náplňou z pistáciových orieškov, mozzarelly, oregana a sušených paradajok.



Teľacie s tuniakom
Jednou z najslávnejších a najznámejších talianskych špecialít je vitello tonnato, teda lahodné studené teľacie plátky s ľahko pikantnou tuniakovou omáčkou, ktoré sa môžu podávať ako predjedlo či hlavný chod. Hoci na tanieri vyzerá toto jedlo z Piemontu veľmi jednoducho, jeho príprava je pomerne zložitá a má veľa variantov. Napríklad kuchár Emanuele Ridi odporúča piecť stehno na masle v hrnci s tuniakom, kapary, ančovičkami a mrkvou, z čoho po upečení pripraví legendárnu omáčku dochutenú citrónom a korením.

Teľacie na grile
Ak sa omáčka pripravuje zvlášť, je potrebné v nej mäso dva až tri dni marinovať, čo sa však v reštauráciách zvyčajne nedodržiava. Klasické Vitello tonnato môžete ochutnať napríklad v populárnej reštaurácii Lobster v Košiciach. Naopak kreatívnu verziu talianskej klasiky majú v ponuke pobočky úspešného reťazca Pizza Coloseum, kde sa podáva teľacie stehno grilované a teda teplé (na tanieri samozrejme nechýba tuniaková omáčka a kapary).

Držky s ovčím syrom
Ďalším slávnym jedlom tentoraz z rímskej kuchyne, ktorá hojne pracuje s vnútornosťami, sú tradičné držky varené s paradajkami a mätou a dochutené ovčím syrom peccorinem. Chodí sa na ne hlavne do romantických krčmičiek v štvrti Trastevere, o ktorej sa tvrdí, že v nej prežilo pôvodné rímske obyvateľstvo po páde antickej ríše.

Artičok po židovsky
V Ríme ešte zostaneme, len sa presunieme na druhú stranu rieky Tiber, do židovskej štvrti, kde môžete ochutnať výborné artičoky na židovský spôsob, ďalšiu známu špecialitu, na ktorú lákajú všetky reštaurácie „židovskej“ časti mesta. Artičoky pripravené týmto spôsobom sú osmažené dozlatista, ľahko osolené a krásne chrumkavé.
Pečený artičok na židovský spôsob. Snímka

Plnené cuketové kvety
Ďalšou legendou talianskej kuchyne sú kvety cukiet plnené mäkkým syrom (zvyčajne mozzarellou a ančovičkami), ktoré sú obalené v cestíčku a osmažené v oleji. Vyprážané cukety sa v tuzemských talianskych reštauráciách vyskytujú len zriedka.

Morský ježko a sušené ikry
Na záver ešte dve zaujímavé pasty, ktoré ocenia hlavne skúsení a ostrieľaní gurmáni. Prvou z nich sú špagety podávané s mäsom morských ježkov, jedlo obľúbené hlavne na juhu krajiny, napríklad na Sicílii alebo v Apúlii.

Ďalšou špecialitou je pasta dochutená výraznou bottargou, teda sušenými ikrami z tuniaka alebo parmice. Bottarga sa na jedlo strúha rovnako ako napríklad hľuzovky. Prípadne sa môže podávať ako predjedlo v podobe plátkov bottargy pokvapkaných citrónom.

01 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
21. apríl 2024 14:24