Snímka: Flickr
StoryEditor

Naučte sa stolovať so ciderom. Tu sú tipy, s čím chutí najlepšie

04.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Je bežné, že v dobrej reštaurácii vám k jedlu dokonale spárujú aj víno. Rozmýšľali ste však nad tým, k akému jedlu sa hodí cider? Párovanie chutí jedál a nápojov totiž nemusí byť len výsadou gurmánov. Osvojiť si ideálnu kombináciu nie je také zložité.

„Cieľom je zdôraznenie základných chutí a zároveň vytvorenie harmónie pre výslednú chuť. Dokonca aj zdanlivo nezlučiteľné prvky môžu vytvoriť prekvapivú súhru,” hovorí o párovaní chutí cideru Kingswood Ján Píry. Základom je podľa neho nebáť sa vyskúšať nové veci a experimentovať. V párovaní chutí so ciderom sa môžete vydať v podstate dvoma smermi.


„Môžete podporiť základ cideru podobne štruktúrovanou chuťou jedla alebo ju naopak postaviť do opozície. Nestačí však iba skúšať rôzne kombinácie, ale je potrebné sa do detailov zoznámiť so zložením a vlastnosťami surovín,” vysvetľuje. Práve cider je podľa odborníkov pre hľadanie spriaznených chutí ako stvorený. Od apríla prichádza na trh nová verzia cideru, a to cider Kingswood Dry. „Keď sa ho napijete prvýkrát, napadne vám: suché bublinky…a práve vďaka suchej aróme sa skvele hodí k ťažším mäsovým jedlám a slaným francúzskym koláčom nazývaným “quiche”. Jemná chuť zeleného jablka, ktorá pomaly dozrieva na jazyku, dá vyniknúť aj mäkkým syrom typu camembert,” približuje Ján Píry. V tomto spojení je podľa neho výsledná chuť plná a dominuje jej decentná horkosť.


Prirodzene osviežujúci sladší Kingswood Rosé napríklad jednoznačne podporí aj chuť údeného lososa. „Budete prekvapení, ako sa vám pri jedle jemné jablkové tóny cideru premenia na zrelé jablko,” hovorí Ján Píry. Ak hľadáme k cideru dezert, odporúča zvoliť jablkový závin - jabĺk totiž nikdy nie je dosť! Naopak pri kombinovaní kontrastných chutí so sladším Kingswoodom Rosé odporúča vyskúšať ostrejšie jedlo – napríklad čili.


Osviežujúci jablčný nápoj Kingswood prináša svojim fanúšikom dve nové príchute už počas tohtoročnej jari. Po úspechu klasickej verzie si budú môcť spotrebitelia pochutiť od apríla aj na verziách Dry a Rosé.

01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:37