Medvedí cesnak je malým zázrakom. Obsahuje vitamín C, antioxidanty a dokonca sa prezýva prírodné antibiotikum. Konzumuje sa pri detoxikačných kúrach a môžete ho pridať prakticky do všetkých jedál. Čo z neho v pripravujú šéfkuchári? Nechajte sa inšpirovať portálom lidovky.cz.
Krém z medvedieho cesnaku s kozím syrom a zemiakom
(Daniel Průša, Hajnovka)
Prísady:
medvedí cesnak, hladká múka, maslo, zeleninový vývar, smotana, soľ, korenie, varené malé zemiačiky v šupke, kozí syr - mäkký, bez plesne
Ako na to:
Na masle opražíme múku a vytvoríme tak zápražku, zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Pridáme medvedí cesnak, soľ, korenie podľa chuti. Prevarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme smotanu a prevaríme. Do taniera dáme varený nakrájaný malý zemiak, kozí syr a zalejeme horúcim krémom.
Krémová polievka s medvedím cesnakom
(Hynek Vávra, Hliněná Bašta)
Prísady:
200 gramov medvedieho cesnaku, 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, 2-3 zemiaky, pór, kyslá smotana, šľahačka, soľ, biele korenie
Ako na to:
Do vývaru dáme variť nakrájané zemiaky, keď mäknú, pridáme pokrájaný pór, po úplnom zmäknutí pridáme „medveďa“. Veľmi krátko povaríme cca 3 minúty a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme štipku muškátového orieška, spojíme s kyslou smotanou a znovu zmixujeme. Dochutíme soľou a bielym korením. Väčšie množstvo medveďa nie je na škodu. Osobne cesnak nemixujem úplne do hladka, nechávam ho vidieť.
Rizoto s medvedím cesnakom
(Roman Paulus, Alcron)
Prísady:
150 g ryže arborio (či inej okrúhlej ryže), 50 ml suchého bieleho vína, 450 ml zeleninového vývaru, 1 šalotka, 25 g masla, 10 g parmezánu, zväzok medvedieho cesnaku, olej, soľ, korenie
Ako na to:
Šalotku nakrájame najemno a speníme ju na rozohriatom oleji. Pridáme ryžu, krátko orestujeme, prilejeme biele víno a na miernom plameni necháme všetku tekutinu odpariť. Aby sme dosiahli „kašovitejšiu“ konzistenciu, ktorá je charakteristická pre talianske rizotá, musíme sa pripraviť na to, že si v ďalšej fáze postojíme pri sporáku. K orestovanej ryži prilejeme asi naberačku vývaru, premiešame a necháme vyvariť. Pridáme ďalšiu naberačku, znovu premiešame a opäť necháme odpariť. Takto postupujeme tak dlho, dokiaľ nie je ryža hotová (bude to trvať cca 15-18 minút), mala bol byť uvarená tzv. al dente, na skus (vnútri zrniek ryže pociťujeme tvrdšie jadro). Pred podávaním rizoto zjemníme čerstvým maslom, dochutíme soľou a korením a dokončíme najemno nasekaným medvedím cesnakom a strúhaným parmezánom. Ozdobiť ich môžeme napríklad petržlenom.
Flickr
StoryEditor