StoryEditor

Medvedí cesnak trikrát inak. Pripravte si ho podľa receptov šéfkuchárov

07.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Medvedí cesnak je malým zázrakom. Obsahuje vitamín C, antioxidanty a dokonca sa prezýva prírodné antibiotikum. Konzumuje sa pri detoxikačných kúrach a môžete ho pridať prakticky do všetkých jedál. Čo z neho v pripravujú šéfkuchári? Nechajte sa inšpirovať portálom lidovky.cz.

Krém z medvedieho cesnaku s kozím syrom a zemiakom
(Daniel Průša, Hajnovka)
Prísady:
medvedí cesnak, hladká múka, maslo, zeleninový vývar, smotana, soľ, korenie, varené malé zemiačiky v šupke, kozí syr - mäkký, bez plesne
Ako na to:
Na masle opražíme múku a vytvoríme tak zápražku, zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Pridáme medvedí cesnak, soľ, korenie podľa chuti. Prevarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme smotanu a prevaríme. Do taniera dáme varený nakrájaný malý zemiak, kozí syr a zalejeme horúcim krémom.

Flickr

Krémová polievka s medvedím cesnakom
(Hynek Vávra, Hliněná Bašta)
Prísady:
200 gramov medvedieho cesnaku, 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, 2-3 zemiaky, pór, kyslá smotana, šľahačka, soľ, biele korenie
Ako na to:
Do vývaru dáme variť nakrájané zemiaky, keď mäknú, pridáme pokrájaný pór, po úplnom zmäknutí pridáme „medveďa“. Veľmi krátko povaríme cca 3 minúty a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme štipku muškátového orieška, spojíme s kyslou smotanou a znovu zmixujeme. Dochutíme soľou a bielym korením. Väčšie množstvo medveďa nie je na škodu. Osobne cesnak nemixujem úplne do hladka, nechávam ho vidieť.

Rizoto s medvedím cesnakom
(Roman Paulus, Alcron)
Prísady:
150 g ryže arborio (či inej okrúhlej ryže), 50 ml suchého bieleho vína, 450 ml zeleninového vývaru, 1 šalotka, 25 g masla, 10 g parmezánu, zväzok medvedieho cesnaku, olej, soľ, korenie
Ako na to:
Šalotku nakrájame najemno a speníme ju na rozohriatom oleji. Pridáme ryžu, krátko orestujeme, prilejeme biele víno a na miernom plameni necháme všetku tekutinu odpariť. Aby sme dosiahli „kašovitejšiu“ konzistenciu, ktorá je charakteristická pre talianske rizotá, musíme sa pripraviť na to, že si v ďalšej fáze postojíme pri sporáku. K orestovanej ryži prilejeme asi naberačku vývaru, premiešame a necháme vyvariť. Pridáme ďalšiu naberačku, znovu premiešame a opäť necháme odpariť. Takto postupujeme tak dlho, dokiaľ nie je ryža hotová (bude to trvať cca 15-18 minút), mala bol byť uvarená tzv. al dente, na skus (vnútri zrniek ryže pociťujeme tvrdšie jadro). Pred podávaním rizoto zjemníme čerstvým maslom, dochutíme soľou a korením a dokončíme najemno nasekaným medvedím cesnakom a strúhaným parmezánom. Ozdobiť ich môžeme napríklad petržlenom.

01 - Modified: 2024-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchárka Eva Polomská: Čo je podľa nej z hľadiska chutí hriech a čo by si nedala ani za nič na svete? 02 - Modified: 2024-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Jedz, inak nevstaneš od stola! Aké traumy z jedla sú nám vnášané do života aj čo robiť, keď dieťa nechce jesť? 03 - Modified: 2024-10-23 14:00:00 - Feat.: - Title: Objavte prehliadaný potenciál bežných potravín: Tieto prospievajú libidu aj plodnosti 04 - Modified: 2024-10-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Návrat k zabudnutým chutiam babičiek: Tieto potraviny sú chutné a nenáročné, pomáhajú k zdraviu i chudnutiu 05 - Modified: 2024-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Tajné recepty v červených knižkách: Vďaka nim mäsové pochúťky tak milujeme
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. november 2024 11:33