Ak je pre vás kuskus neznámou či exotickou surovinou, skúste sa s ním zoznámiť. Benefitov má naozaj neúrekom – je chutný, zdravý, univerzálny a navyše, pracuje sa s ním expresne rýchlo, takže aj v časovom strese môžete mať na stole plnohodnotné jedlo za pár minút. Na naše taniere aj v našich končinách kuskus rozhodne patrí.
Na jedlá s kuskusom narazíte najčastejšie na dovolenke na severe Afriky. Toto severoafrické jedlo je najobľúbenejšie v Tunisku, Maroku, Alžírsku či Líbyi, ale nájdete ho aj na Blízkom východe a na Sicílii. Kuskus je malá jemnozrnná cestovina v tvare guľôčok vyrábaná zo semoliny – tvrdej pšenice, ktorá sa zomelie na krupicu, zmieša sa s vodou, tvaruje do malých guľôčok a následne suší (najlepšie na slnku). Príprava kuskusu je fyzicky aj časovo veľmi náročná, preto sa dnes kuskus vyrába strojovo a predáva v instantnej podobe. V krajinách pôvodu ho však ženy dodnes ako rituál pripravujú doma ručne.
Lepší celozrnný
Najrozšírenejší je kuskus biely, ale existuje aj jeho zdravšia celozrnná verzia, po ktorej by ste mali siahnuť. Celozrnný kuskus sa vyrába z celých zŕn pšenice aj so šupkami a klíčkami, takže obsahuje omnoho väčšie množstvo minerálov a vitamínov vrátane vlákniny ako kuskus biely. Kúpiť ho možno v obchodoch so zdravou výživou alebo vo väčších supermarketoch. Kuskus má priaznivý vplyv na zdravie – obsahuje množstvo bielkovín, vlákniny, vitamíny (B, E), vápnik, fosfor a železo. Pre nízky obsah oleja je kuskus (najmä celozrnný) vhodnou potravinou pri redukčnej diéte.
Nenáročný a rýchly
V kuchyni si ho určite obľúbite pre jeho nenáročnú a rýchlu prípravu. Na rozdiel od klasických cestovín sa kuskus nepripravuje varením vo veľkom množstve vody, ale zalieva sa malým množstvom vriacej vody, v ktorej sa nechá zapariť. Je dôležité dodržať presný pomer cestovín a vody, aby nebol tvrdý alebo rozvarený, ale aby jeho konzistencia ostala sypká. V kuchyni je kuskus veľmi všestranný, pretože sa dá použiť na prípravu slaných aj sladkých pokrmov a podávať ho možno za tepla aj za studena. Možno z neho pripraviť plnohodnotné hlavné jedlo, prílohu, šalát, raňajky, ale aj dezert. Vynikajúco sa dopĺňa s mäsom, rybami, zeleninou, strukovinami, zelenými bylinkami aj sušeným a čerstvým ovocím. Ak ste ho doposiaľ neochutnali, určite to skúste, z kuchyne ho už potom nepustíte.
Tipy na recepty
Marocký kuskusový šalát s cícerom
Potrebujeme:
180 g celozrnného kuskusu
200 g cíceru (z konzervy)
1 mrkvu
1 červenú papriku
40 g hrozienok
3 PL petržlenovej vňate
2 – 3 PL panenského olivového oleja
2 – 3 PL citrónovej šťavy
1 KL rasce
1 KL koriandra
1/2 KL zázvoru
1 KL soli
Ako na to: Kuskus nasypeme do hlbokej misy, osolíme, pridáme 1 PL oleja, zalejeme vodou podľa návodu a premiešame. Necháme prikrytý zapariť 15 minút. Po odkrytí ho prevzdušníme vidličkou. Mrkvu nastrúhame na rezančeky, papriku nakrájame na malé kocky a pridáme ku kuskusu. Pridáme všetky koreniny, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z citróna, premyté a napučané hrozienka, cícer a všetky suroviny premiešame. Ochutnáme a podľa chuti môžeme pridať citrónovú šťavu, soľ, olej.
Banánový kuskusový puding
Potrebujeme:
45 g celozrnného kuskusu
1 balíček banánového pudingu
2 PL ryžového/datľového sirupu (alebo trstinového cukru)
500 ml ryžového mlieka (alebo kravského)
1 banán
2 kiwi
Ako na to: Kuskus zalejeme vriacou vodou v pomere podľa návodu, prikryjeme a necháme zapariť. Medzitým si nakrájame ovocie na tenké plátky asi 3 mm. Puding varíme podľa návodu. V momente, keď začne hustnúť, k nemu primiešame kuskus a varíme do požadovaného zhustnutia. Keď je puding hotový, v miskách či pohároch vrstvíme puding na striedačku s ovocím. Puding servírujeme teplý. Môžeme ho podávať počas celého roka s ovocím podľa sezóny a chuti.
Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.
