StoryEditor

Navštívte Lampy. Kaviareň, ktorá rozžiarila Petržalku

17.05.2016, 17:30

Kávičkovanie nemáme radi výhradne kvôli dobrej káve. Za spokojným kávičkárom totiž vždy stojí skutočná alchýmia, ktorú poznajú len tí najlepší z najlepších. Posvieťte si na chuť do života v štýlovej kaviarni Lampy v Petržalke. Prečítajte si ďalší tip na zaujímavý podnik v spolupráci s portálom kávičkári.sk.

Bratislavská Petržalka tradične nie je miestom, ktoré by nás lákalo dobrými podnikmi, akciami či kvalitnou kávou. Tú si častejšie vychutnáme v historickom centre či pri Dunaji. Na južnom brehu rieky to však ožíva stále viac, a tak aj majiteľka novej krásnej kaviarne Lampy na začiatku Petržalky Andrea Reichová cítila, že na kaviarenskej scéne tu predsa len niečo chýba.

Život, nadšenie, energia, radosť… Všetko z toho dnes nájdete na prvý pohľad v nenápadnej kaviarni, ktorá si užíva veľkorysý moderný priestor v jednom z novších biznis centier. Obchodníkov, bankárov, ale i miestnych kávičkárov a rodinky láka na výbornú kávu Caffe Caffe, ktorej garantom je známy talentovaný barista Stano Cibuľa.




Pri príchode ku kaviarni sa mi naozaj nechcelo veriť, že celý veľký priestor na prvom poschodí modernej budovy môže patriť jedinej kaviarni. Hneď pri dverách a výklade, ktorý zdobili šálky na espresso som však vedela, že som na dobrom mieste. “Lampa pre mňa evokuje niečo, čo žiari. Lampy by mali byť miestom, ktoré rozžiari spoločenský život v Petržalke,” hovorí majiteľka kaviarne, ktorá sa na bohémsky život v gastronómii dala po intuitívnom ukončení skvelej kariéry v poisťovníctve a verejnej správe.

Keď vyjdem hore schodiskom, ktoré zdobia nielen živé kvety, ale i veľká fotografia Bratislavy ako pripomienka miestnych koreňov, pomaly začínam chápať, čo tým myslela. Po pravej ruke nachádzam priestrannú miestnosť, v ktorej si môžete zatancovať salsu i zorganizovať zaujímavé prednášky či workshopy, po ľavej zas vchádzaj do kráľovstva oddychu a kávy. Nábytok v odtieňoch čokolády dopĺňajú štýlové metalické steny v bronzovej farbe, z okna vidieť pracovný ruch mesta a z reproduktorov nás upokojuje jemná hudba. Najkrajšia je však vôňa čerstvo pomletej kávy.


Andrea Reichová nazýva Lampy “kaviarňou s produkciou”, mne však ešte viac pripomínajú akési improvizované moderné komunitné centrum, ktoré na jednom mieste spája bohémsky svet kávičkárov, umenie, kultúru, rôzne aktivity a podujatia i biznis. Na stenách visia originálne portréty mladej fotografky Nikoletty Fuska, ktorá tu nedávno mala vernisáž, parapetu zdobia rôzne umelecké predmety a kvety, na každom stole nájdete aktuálny program plný zaujímavých podujatí, ktoré tu majiteľka organizuje a vo vedľajšej miestnosti (elegantnom a tichom VIP salóniku) rokujú páni z neďalekej banky.

“Je to len o ľuďoch a pre ľudí,” vysvetľuje majiteľka, ktorá sa prihovorí každému hosťovi a vie o všetkom, čo sa v jej podniku deje. Vo svojej kaviarni sa snažila spraviť všetko lepšie, ako by sa možno očakávalo a vyhnúť sa všetkému, čo jej kedy vadilo v iných podnikoch. Vo VIP salóniku tak nenájdete klasický projektor a rozťahovacie plátno, ale obrovský moderný televízor, ktorý poslúži na pozeranie obchodných správ i na prezentácie. Prázdne steny zas každý mesiac hostia iného umelca, ktorý tu môže vystavovať svoje diela.

Keď sa usadím do pohodlného kresla k oknu a objednám si ľahké cappuccino, o pár minút ma milá čašníčka prekvapí okrem kávy aj zákuskom. Vraj je dnes “Sladký utorok”, a tak všetci hostia dostanú koláčik ako pozornosť podniku. Čo vám poviem, vedia ako na to. Medzi ochutnávaním jablkového koláča a čerstvej kávy si teda čítam program najbližších dní a už teraz viem, že v o týždeň sem prídem opäť.

Pripravené v spolupráci s:


Logo kávičkári.sk

01 - Modified: 2024-04-05 12:58:53 - Feat.: - Title: Petržalka vydala na druhé kolo prezidentských volieb rekordný počet hlasovacích preukazov 02 - Modified: 2024-04-04 09:48:35 - Feat.: - Title: VIDEO Petržalka má problém s potkanmi. Pochutnávajú si na smetiach, mestská časť im odkázala, že si majú pomôcť sami 03 - Modified: 2024-03-28 12:08:34 - Feat.: - Title: Električková trať v Petržalke nemusí byť dokončená včas. Hrčka je skeptický 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-07 13:52:19 - Feat.: - Title: Polícia zaistila v Petržalke vyše tisíc kusov nevybuchnutej vojenskej munície
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:49