StoryEditor

Tipy, ako skladovať ovocie a zeleninu, aby sa vám v lete nepokazili

20.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Ak ste zistili, že sa vaše ovocie a zelenina kazia rýchlejšie, než ich stihnete zjesť, je pravdepodobné, že je to aj vaša vina. Portál huffingtonpost.com priniesol správne a nesprávne spôsoby skladovania potravín a ak sa naučíte, čo s čím môže byť uložené, predídete tým rýchlejšej kazivosti aj plytvaniu potravinami, čím v konečnom dôsledku dokážete ušetriť aj peniaze.

Je to naozaj celkom jednoduché, len musíte vedieť, že nie všetky druhy ovocia a zelenina sú kompatibilné a môžu byť uskladnené tesne vedľa seba. Niektoré výrobky emitujú plyn etylén, ktorý je akýmsi prirodzeným hormónom rastliny a tým pomáha ovociu dozrieť. Ostatné ovocie a zelenina môžu byť citlivé na tento plyn a skôr, než by sa to stalo za prirodzených podmienok, sa začnú kaziť. Ak ukladáte jablká s banánmi či baklažán s paradajkami, práve ste zistili, kde je chyba v ich skorom kazení sa.

Zoznam ovocia, ktoré môže byť uložené spoločne:
- jablká
- marhule
- avokádo
- zrelé banány
- melón cantaloupe
- melón honeydew
- kiwi
- mango
- nektarinky
- papája
- marakuja
- broskyne
- hrušky
- kaki
- banány
- slivky
- paradajky

Zoznam ovocia a zeleniny, ktoré nesmiete ukladať spolu:
- nezrelé banány
- zelené fazuľky
- belgická čakanka
- brokolica
- ružičkový kel
- kapusta
- mrkva
- karfiol
- mangold – listová cvikla
- uhorky
- baklažán
- listová zelenina
- okra – ibištek jedlý
- petržlen
- hrach
- papriky
- špenát
- sladké zemiaky
- žerucha
- melón

Rovnako záludné je aj umývanie ovocia pred jeho zamrazením. Aj keď sa to nezdá, ani toto uskladnenie sa nevymyká chybám a životnosť mu nepredĺžime, skôr naopak, informuje Huffingtonpost.com. Existujú totiž určité plody, ktoré by sme vôbec nemali oplachovať predtým, než ho odložíme do mraziaka. Umývanie je dobré, ale len tesne pred konzumáciou.

Ak ovocie umyjeme a vložíme do mrazničky, pridáme mu zbytočnú vlhkosť a tá urýchľuje jeho rozpad. Ak sa umývania vzdať nechcete, poriadne ho predtým vysušte, napríklad aj v papierových utierkach. Na ovocie netlačte, lebo z takých malín, jahôd či z čerešní spravíte skôr džem.

Roztok na premytie si pripravte aj s kvapkou octu, čím v konečnom dôsledku predĺžite životnosť ovocia, pretože ocot ničí plesne aj baktérie a ovocie osvieži.

01 - Modified: 2022-08-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Desíte sa účtov za energie? 5 jednoduchých tipov, ako doma spotrebovať menej vody 02 - Modified: 2022-08-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrnček na zohrievanie rúk či žolíkové karty do ľavej ruky. Pozri si bizarné výrobky určené len pre ľavákov 03 - Modified: 2022-08-11 10:00:00 - Feat.: - Title: Neuveríte, čo všetko sa dá zavárať: Zabudnite na kompót a uhorky, pripravte si netradičné suroviny 04 - Modified: 2022-08-04 13:00:00 - Feat.: - Title: Oblečte sa na svadbu bez toho, aby ste si urobili hanbu. Takto dodržíte etiketu a zažiarite 05 - Modified: 2022-08-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Chrumkavý zeleninový koláč vo farbách dúhy: Poteší chuťové poháriky aj oči
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. august 2022 14:08