StoryEditor

Mätový jogurt, sladká ryža aj jahňacie. Nebojte sa kombinácií afgánskej kuchyne

07.08.2016, 14:00
Autor:
haahaa

Afganistan nie je v posledných rokoch práve dovolenkovou destináciou, avšak aj z bezpečia domova alebo reštaurácie sa môžete zoznámiť aspoň s jeho zaujímavým gastronomickým bohatstvom. Stojí to za to.

Afganská kuchyňa sa v mnohom podobá ďalším kuchyniam v tamojšom regióne, teda aj podstatne známejšej kuchyni indickej. Má však jednu výhodu, pretože sa nevyžíva v pálivých chutiach a feferonkách, aj keď po nich afganskí kuchári niekedy tiež siahnu. "Varíme veľa z jahňacieho mäsa, obľúbené je aj hovädzie a morčacie mäso na kocky, kotlety a kebaby. Ako prílohy jeme ryžu basmati, svetlý afganský chlieb alebo placky pečené na panvici," opisuje Najib Rakin, šéfkuchár pražskej reštaurácie Behsud.

Afganská kuchyňa samozrejme stojí aj na veľkom množstve zeleniny. Medzi obľúbené korenie potom patrí čerstvý aj sušený koriander, cesnak, mäta a kardamóm. "Ten Afganci naozaj milujú a nájdete ho vo všetkom: v čaji, káve i baklave," vysvetľuje Najib Rakin, ktorý prišiel s rodinou do Česka pred devätnástimi rokmi. Vo svojej reštaurácii Behsud pre nás pripravil aj typické afganské menu, ktoré vás prekvapí zaujímavými kombináciami chutí: sladkú ryžu basmati spolu s hrozienkami, orieškami a mrkvou skvele dopĺňa pomaly varené jahňacie mäso. K tomu sa podáva osviežujúci jogurtový nápoj s mätou, píše idnes.cz.

MAFRA/Yan Renelt

Afganský špenát Sabzi

Potrebujeme (pre 4 osoby):
6 polievkových lyžíc oleja
1 ks póru
1 zväzok koriandru
450 gramov čerstvého (i mrazeného) listového špenátu
1 čajovú lyžičku mletého koriandra
1 čajovú lyžičku soli
4 strúčiky cesnaku
1 cibuľu
1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia

Ako na to: Očistite cesnak, cibuľu i pór. Pri póre odstráňme oba konce a všetku zeleninu nadrobno nakrájame. Do veľkej panvice nalejte olej, platnička by mala byť na strednej teplote. Akonáhle sa panvica ohreje, pridajte zeleninu a restujeme 5 až 10 minút za občasného miešania. Potom nakrájajte čerstvý koriander a pridajte ho so špenátom do panvice. Pridajte všetky koreniny a zamiešajte do pokrmu. Takto varte, kým špenát a ostatná zelenina nezmäknú. Špenát tiež môžete podávať s basmati ryžou, čím z neho vykúzlite vegetariánske hlavné jedlo.  MAFRA/Yan Renelt

Pomaly varené jahňacie s basmati ryžou Kábul Palaw

Potrebujeme (pre 4 osoby):
500 gramov jahňacieho stehna
300 gramov kvalitnej basmati ryže
1/2 lyžice mletej rímskej rasce
1/2 lyžice mletého koriandra
150 gramov hrozienok
200 gramov mrkvy
50 gramov lúpaných pistácií
50 gramov lúpaných mandlí
2 strúčiky cesnaku
olej (podľa potreby)
2 veľké cibule (nadrobno pokrájané)
70 gramov paradajkového pretlaku

Ako na to: Olej rozpáľte vo väčšom pekáči a na ňom domäkka orestujte cibuľku len toľko, aby chytila ​​farbu. Pridajte najemno nakrájaný cesnak a premiešajte. Potom pridajte nakrájané jahňacie mäso a nechajte ho zo všetkých strán zatiahnuť. Prisypte zmes korenia (mletú rascu, koriander, soľ), nechajte rozvoňať a potom zalejte dvoma hrnčekmi vody. Povarte 15 minút. Po 15 minútach primiešajte do zmesi paradajkový pretlak a nechajte ďalších 10 minút povariť na ľahkom ohni.

Medzitým zalejte ryžu vlažnou vodou a nechajte čo najdlhšie odstáť. V panvici na oleji osmažte mrkvu nakrájanú na dlhé tenké rezance, po piatich minútach k nej prisypte cukor, hrozienka, kardamóm a na rezance nakrájané pistácie a mandle. Premiešajte a nechajte pekne skaramelizovať cukor so zmesou. Nakoniec zmes z panvice aj zliatou ryžu pridajte do pekáča k mäsu, dolejte hrnčekom vody a dajte na štvrť hodiny piecť do rúry rozpálenej na 180 stupňov Celzia.  MAFRA/Yan Renelt

Jogurtovo-uhorkový nápoj Dogh

Potrebujeme (pre 4 osoby):
1 uhorku
250 gramov bieleho jogurtu
čerstvú (i sušenú) mäta
2-3 poháre vody (podľa toho, ako hustý nápoj chceme mať)
ľad

Ako na to: Uhorku nakrájajte nadrobno. Potom ju vložte do veľkej nádoby aj s jogurtom, mätou a vodou. Nápoj sa riedi vodou podľa želania, ako ho chceme mať hustý alebo naopak riedky. V lete do neho môžete pre osvieženie pridať aj ľad.

01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 05:36