Mäkké a nadýchané buchty na pare... Plnohodnotné hlavné jedlo alebo výživný dezert? Žiaľ, ani jedno, ani druhé. Parené buchty sú síce generáciami preverenou lahôdkou, no zdraviu viac škodia než mu prospievajú. Cesto buchiet je zmesou bielej múky, droždia a cukru. Ďalšie, a ešte väčšie, množstvá klasického rafinovaného repného cukru nájdeme v náplni a v posýpke. Múka a cukor, neodmysliteľné súčasti buchiet na pare, sú pritom medzi odborníkmi na výživu považované za dva druhy bielych jedov. Spôsobujú cukrovku, osteoporózu, obezitu, zubné kazy, predčasné šedivenie vlasov a stratu elasticity kože. A delikatese sa okrem nich nevyhýba ani nasýtený tuk vo forme pol šálky roztopeného masla rozliateho po buchtách. Podpisuje sa pod zvýšený cholesterol, upchávanie ciev a rýchle naberanie váhy.Flickr
StoryEditor

Za vysokým cholesterolom nemusí byť vždy len strava

18.09.2016, 19:05
Autor:
TASRTASR

Hromadenie cholesterolu v krvi, ktorý prispieva k vzniku srdcovocievnych ochorení, nie je vždy iba vecou stravovania. Človek prijíma 15 percent celkového cholesterolu potravou, ostatných 85 percent je tvorených v tele. Často sa však stáva, že sa v ňom cholesterol nesprávne spracuje, dôsledkom čoho je potom jeho vysoká hladina v krvi – hypercholesterolémia.

"Je jeden z najdôležitejších kardiovaskulárnych rizikových faktorov," hovorí Rudolf Uhliar, primár Oddelenia funkčného vyšetrenia Nemocnice svätého Michala v Bratislave. Hypercholesterolémia sa najčastejšie vyskytuje u ľudí starších ako 35 rokov. Je príčinou aterosklerózy a obezity. Bojovať s ňou možno úpravou životosprávy a hypolipidemickou liečbou.

U niektorých ľudí môže byť zvýšená hladina cholesterolu následkom zdedenej metabolickej poruchy, ide o familiárnu hypercholesterolémiu. Pri tomto dedičnom ochorení pozmenený gén bráni pečeni správne odstraňovať cholesterol. Poruchu metabolizmu tukov možno odhaliť pomocou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára. Zlý metabolizmus tukov kontrolujú i diabetológovia aj kardiológovia.

Kardiovaskulárne ochorenia majú závažný zdravotný, sociálny i ekonomický dosah a sú viac ako z 90 percent podmienené aterosklerózou. Viaceré štúdie ukázali, že s aterosklerózou je úzko spojená zvýšená hladina LDL-cholesterolu. Súčasné štandardy prevencie kardiovaskulárnych ochorení preto zdôrazňujú, že je dôležité, aby sa pacientom podarilo dosiahnuť dobré krvné výsledky.

V liečbe sa najčastejšie využívajú statíny. "Napriek všetkému, však ani statíny nedokážu splniť niektoré ciele. S narastajúcim počtom pacientov liečených statínmi sa čoraz viac stretávame s nárastom intolerancie statínov. Preto nás teší, že koncom tohto roka bude aj pre slovenských pacientov dostupný nový typ liečby, ktorý účinne rieši aj tieto problémy," zhrnul Uhliar.

Vo všeobecnosti možno mnohým predčasným úmrtiam na srdcovocievne ochorenia podľa odborníkov predísť. Prezident Slovenskej ligy Srdce Srdcu Ján Lietava radí najmenej päťkrát za týždeň 30 minút fyzickej aktivity. Riziko srdcovocievnych ochorení znižuje aj zvýšený prívod tzv. omega-3 nenasýtených mastných kyselín obsiahnutých najmä v rybách. Ryby by sa mali na stole objaviť jeden až dvakrát týždenne a nemali by sa vyprážať.

01 - Modified: 2024-03-19 08:45:42 - Feat.: - Title: Lekár o strave: Raňajky sú výmysel a väčšina výživových doplnkov nespĺňa to, čo by mali 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Rodič je pre dieťa vzorom. Aj pri stravovaní a pohybe 03 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 04 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 05 - Modified: 2024-02-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Skryté nástrahy potravín: Mal som klienta, vážil 160 kíl, a mal to pritom len z ovocia, hovorí odborník
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 09:02