Úspešná americká vegánska blogerka Angela Liddon vo svojej knihe Oh She Glows Every Day prináša kreatívne a príťažlivé recepty na dezerty a zákusky, pri ktorých ani nespozorujete, že v nich absentujú maslo a vajcia.
Prinášame vám návod na prípravu troch z nich.
1. Čokoládovo-vanilkové makrónky
MNOŽSTVO A ČAS:
Porcií: 13
Čas prípravy: 55 minút
Mierka: 1 šálka = 2,5 dcl
VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
(na jeden zákusok): 235 kalórií, 4 g proteínov, 18 g sacharidov, 5 g vlákniny, 12 g cukru, 17,5 g tukov, 10,5 g nasýtených tukov, 82 mg sodíka
SUROVINY:
1,5 šálky nesladeného strúhaného kokosu
1 šálka surových mandlí namletých s hladkou múkou
pol šálky prírodného javorového sirupu
štvrť šálky roztaveného kokosového masla
1 lyžička čistého vanilkovému extraktu
pol lyžičky + ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
pol lyžičky škorice
1 strúčik vanilky alebo ¼ lyžičky čistého vanilkového prášku
100 gramov horkej čokolády
1 lyžička panenského kokosového oleja
POSTUP:
1. Vyhrejte rúru na 275° C. Na plech položte papier na pečenie.
2. Zamiešajte kokos, mandľovú múčku, javorový sirup, maslo, vanilkový extrakt, soľ, škoricu a vanilkové bôby vo veľkej mise. Cesto bude husté a lepkavé.
3. Umieste guľky napríklad so zmrzlinovou naberačkou tak, aby hore ostali ploché a poukladajte ich na plech.
4. Pečte 15 minút, otočte plech a dopečte ďalších 10-15 minút, než budú makrónky po okrajoch zlatavé. Dávajte pozor, aby neprihoreli.
5. Nechajte vychladnúť.
6. Rozmiešajte čokoládu a kokosový olej a namočte v nej vrchnú časť každej makrónky.
7. Nechajte ich mraziť 10 až 15 minút.
8. Ozdobte ich navrchu zvyškom čokolády
Makrónky vydržia vo vzduchotesnej nádobe v chladničke asi týždeň a uzavreté v mrazničke mesiac.
2. Jahodovo-ovsený zákusok
MNOŽSTVO A ČAS:
Porcií: 16
Čas prípravy: 65 minút
Mierka: 1 šálka = 2,5 dcl
VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
(na jeden zákusok): 254 kalórií, 4 g proteínov, 35 g sacharidov, 2 g vlákniny, 21 g cukru, 10,5 g tuku, 7 g nasýteného tuku, 47 mg sodíka
SUROVINY:
1 šálka a štvrť jahodovej marmelády/lekváru
1 šálka lúpaných slnečnicových semien
3 šálky bezlepkových ovsených vločiek
štvrť lyžičky + ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
pol šálky panenského kokosového oleja
štvrť šálky čistého javorového sirupu
3 polievkové lyžice sirupu z celozrnnej ryže
1 polievková lyžica slnečnicového masla
POSTUP:
1. Rozmixujte slnečnicové semienka.
2. Vyhrejte rúru na 325 °C. Rozložte drť zo slnečnice do rovnomernej vrstvy. Pečte 9-12 minút, kým nie je do zlata a vyberte z rúry.
2. Rozmixujte slnečnicové semienka, ovos, soľ až na sypkú hmotu.
3. Rozpustite olej v malom hrnci na miernom ohni. Dajte ho nabok, pridajte sirupy a maslo a zamiešajte s ovsenou zmesou z mixéra, až kým nedostanete ťažké a mastné cesto, ktoré by nemalo byť nikde suché.
4. Rozotrite ho na plech, no odložte si jednu a štvrť šálky na vrchnú časť.
5. Poprepichujte cesto vidličkou.
6. Pečte cesto asi 10 minút, nechajte ho 5 minút vychladnúť.
7. Natrite naň ovocnú zmes a posypte ju zvyškom cesta.
8. Pečte odkryté ďalších 14 až 18 minút, až kým je posýpka je pevná na ľahký dotyk.
9. Nechajte vychladnúť 45 až 60 minút, potom stuhnúť v chladničke alebo mrazničke asi 30 minút. Vyberte dosku a ľubovoľnej nakrájajte.
Zákusky vydržia uzavreté v chladničke niekoľko dní, v mrazničke zabalené 4 až 5 týždňov.
3. Tekvicové cupcakey/muffiny
MNOŽSTVO A ČAS:
Porcií: 12
Čas prípravy: 50 minút
Mierka: 1 šálka = 2,5 dcl
VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
(na jeden koláč): 196 kalórií, 3 g proteínov, 35 g sacharidov, 1 g vlákniny, 15 g cukru, 5 g tukov, 0,5 g nasýtených tukov, 217 mg sodíka
SUROVINY:
dve a štvrť šálky svetlej špaldovej múky
pol šálky + 2 lyžice prírodného trstinového cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky škorice
1 a pol lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
pol lyžičky jedlej sódy
pol lyžičky jemnej morskej soli
štvrť lyžičky nového korenia
⅛ lyžičky mletého klinčeka
1 šálka nesladeného mandľového mlieka
trištvrte šálky nesladeného tekvicového pyré
štvrť šálky hroznového alebo rafinovaného kokosového oleja
štvrť šálky prírodného javorového sirupu
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžičky vanilkového extraktu
Poleva: trištvrte šálky vegánskeho masla, lyžička a pol cukru, 1-3 lyžičky mandľového mlieka, pol lyžičky vanilkového extraktu, pol lyžičky škorice, štvrť lyžičky mušk. orieška
POSTUP:
1. Vyhrejte rúru na 350 °C. Vymastite 12 plechových alebo papierových formičiek na muffiny.
2. Rozšľahajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok, jedlú sódu, soľ, nové korenie a klinčeky vo veľkej mise.
3. Rozšľahajte mlieko, tekvicové pyré, oleje, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilku v stredne veľkej miske do hladka.
4. Pridajte mokrú zmes na suchú a premiešajte. Cesto bude dosť tuhé, ale to je normálne.
5. Naložte cesto nad úroveň dvoch tretín formičiek. Zahlaďte povrch.
6. Pečte, kým zapichnuté špáradlo z muffinu nevytiahnete čisté, asi 24 až 30 minút.
7. Nechajte vychladnúť asi 10 minút.
8. Poleva: vyšľahajte maslo na nadýchanú a hladkú zmes. Pridajte ostatné ingrediencie a vyšľahajte.
9. Keď vychladnú, potrite ich polevou, prípadne posypte (kokosom, čokoládou, lentilkami, želé).
Vo vzduchotesnej nádobe vydržia v chladničke asi 5 dní.