StoryEditor

Tri lahodné zákusky zo zdravých surovín. Vajcia ani maslo nepotrebujete

14.10.2016, 20:00
Autor:
bonbon
Či už ste sa dali 100-percentné vegánstvo alebo len chcete obmedziť živočíšnu zložku vo svojom stravovaní, ale zároveň si radi zamaškrtíte, máme pre vás tri chutné tipy.

Úspešná americká vegánska blogerka Angela Liddon vo svojej knihe Oh She Glows Every Day prináša kreatívne a príťažlivé recepty na dezerty a zákusky, pri ktorých ani nespozorujete, že v nich absentujú maslo a vajcia.

Prinášame vám návod na prípravu troch z nich.

Angela Liddon/Oh She Glows

1. Čokoládovo-vanilkové makrónky

MNOŽSTVO A ČAS:
Porcií: 13
Čas prípravy: 55 minút
Mierka: 1 šálka = 2,5 dcl

VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
(na jeden zákusok): 235 kalórií, 4 g proteínov, 18 g sacharidov, 5 g vlákniny, 12 g cukru, 17,5 g tukov, 10,5 g nasýtených tukov, 82 mg sodíka

SUROVINY:
1,5 šálky nesladeného strúhaného kokosu
1 šálka surových mandlí namletých s hladkou múkou
pol šálky prírodného javorového sirupu
štvrť šálky roztaveného kokosového masla
1 lyžička čistého vanilkovému extraktu
pol lyžičky + ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
pol lyžičky škorice
1 strúčik vanilky alebo ¼ lyžičky čistého vanilkového prášku
100 gramov horkej čokolády
1 lyžička panenského kokosového oleja

POSTUP:
1. Vyhrejte rúru na 275° C.
Na plech položte papier na pečenie.
2. Zamiešajte kokos, mandľovú múčku, javorový sirup, maslo, vanilkový extrakt, soľ, škoricu a vanilkové bôby vo veľkej mise. Cesto bude husté a lepkavé.
3. Umieste guľky napríklad so zmrzlinovou naberačkou tak, aby hore ostali ploché a poukladajte ich na plech.
4. Pečte 15 minút, otočte plech a dopečte ďalších 10-15 minút, než budú makrónky po okrajoch zlatavé. Dávajte pozor, aby neprihoreli.
5. Nechajte vychladnúť.
6. Rozmiešajte čokoládu a kokosový olej a namočte v nej vrchnú časť každej makrónky.
7. Nechajte ich mraziť 10 až 15 minút.
8. Ozdobte ich navrchu zvyškom čokolády

Makrónky vydržia vo vzduchotesnej nádobe v chladničke asi týždeň a uzavreté v mrazničke mesiac.

Angela Liddon/Oh She Glows

2. Jahodovo-ovsený zákusok

MNOŽSTVO A ČAS:
Porcií: 16
Čas prípravy: 65 minút
Mierka: 1 šálka = 2,5 dcl

VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
(na jeden zákusok): 254 kalórií, 4 g proteínov, 35 g sacharidov, 2 g vlákniny, 21 g cukru, 10,5 g tuku, 7 g nasýteného tuku, 47 mg sodíka

SUROVINY:
1 šálka a štvrť jahodovej marmelády/lekváru
1 šálka lúpaných slnečnicových semien
3 šálky bezlepkových ovsených vločiek
štvrť lyžičky + ⅛ lyžičky jemnej morskej soli
pol šálky panenského kokosového oleja
štvrť šálky čistého javorového sirupu
3 polievkové lyžice sirupu z celozrnnej ryže
1 polievková lyžica slnečnicového masla

POSTUP:
1. Rozmixujte slnečnicové semienka.
2. Vyhrejte rúru na 325 °C.
Rozložte drť zo slnečnice do rovnomernej vrstvy. Pečte 9-12 minút, kým nie je do zlata a vyberte z rúry.
2. Rozmixujte slnečnicové semienka, ovos, soľ až na sypkú hmotu.
3. Rozpustite olej v malom hrnci na miernom ohni. Dajte ho nabok, pridajte sirupy a maslo a zamiešajte s ovsenou zmesou z mixéra, až kým nedostanete ťažké a mastné cesto, ktoré by nemalo byť nikde suché.
4. Rozotrite ho na plech, no odložte si jednu a štvrť šálky na vrchnú časť.
5. Poprepichujte cesto vidličkou.
6. Pečte cesto asi 10 minút, nechajte ho 5 minút vychladnúť.
7. Natrite naň ovocnú zmes a posypte ju zvyškom cesta.
8
. Pečte odkryté ďalších 14 až 18 minút, až kým je posýpka je pevná na ľahký dotyk.
9. Nechajte vychladnúť
45 až 60 minút, potom stuhnúť v chladničke alebo mrazničke asi 30 minút. Vyberte dosku a ľubovoľnej nakrájajte.

Zákusky vydržia uzavreté v chladničke niekoľko dní, v mrazničke zabalené 4 až 5 týždňov.

Angela Liddon/Oh She Glows

3. Tekvicové cupcakey/muffiny

MNOŽSTVO A ČAS:
Porcií: 12
Čas prípravy: 50 minút
Mierka: 1 šálka = 2,5 dcl

VÝŽIVOVÁ HODNOTA:
(na jeden koláč): 196 kalórií, 3 g proteínov, 35 g sacharidov, 1 g vlákniny, 15 g cukru, 5 g tukov, 0,5 g nasýtených tukov, 217 mg sodíka

SUROVINY:
dve a štvrť šálky svetlej špaldovej múky
pol šálky + 2 lyžice prírodného trstinového cukru
2 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky škorice
1 a pol lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
pol lyžičky jedlej sódy
pol lyžičky jemnej morskej soli
štvrť lyžičky nového korenia
⅛ lyžičky mletého klinčeka
1 šálka nesladeného mandľového mlieka
trištvrte šálky nesladeného tekvicového pyré
štvrť šálky hroznového alebo rafinovaného kokosového oleja
štvrť šálky prírodného javorového sirupu
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžičky vanilkového extraktu

Poleva: trištvrte šálky vegánskeho masla, lyžička a pol cukru, 1-3 lyžičky mandľového mlieka, pol lyžičky vanilkového extraktu, pol lyžičky škorice, štvrť lyžičky mušk. orieška

POSTUP:
1. Vyhrejte rúru na 350 °C.
Vymastite 12 plechových alebo papierových formičiek na muffiny.
2. Rozšľahajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, muškátový oriešok, jedlú sódu, soľ, nové korenie a klinčeky vo veľkej mise.
3. Rozšľahajte mlieko, tekvicové pyré, oleje, javorový sirup, citrónovú šťavu a vanilku v stredne veľkej miske do hladka.
4. Pridajte mokrú zmes na suchú a premiešajte. Cesto bude dosť tuhé, ale to je normálne.
5. Naložte cesto nad úroveň dvoch tretín formičiek. Zahlaďte povrch.
6. Pečte, kým zapichnuté špáradlo z muffinu nevytiahnete čisté,
asi 24 až 30 minút.
7. Nechajte vychladnúť asi 10 minút.
8. Poleva: vyšľahajte maslo na nadýchanú a hladkú zmes. Pridajte ostatné ingrediencie a vyšľahajte.
9. Keď vychladnú, potrite ich polevou, prípadne posypte (kokosom, čokoládou, lentilkami, želé).

Vo vzduchotesnej nádobe vydržia v chladničke asi 5 dní.

01 - Modified: 2022-08-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Svieža ovocná torta s čučoriedkami a čokoládou, ale pozor! V korpuse má cuketu 02 - Modified: 2022-08-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Tie najsladšie vafle majú radi deti aj dospelí: Pripravte si ich so zmrzlinou či ricottou 03 - Modified: 2022-08-13 10:00:00 - Feat.: - Title: Chrumkavý zeleninový koláč vo farbách dúhy: Poteší chuťové poháriky aj oči 04 - Modified: 2022-08-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Letné cestoviny si zamilujete: Zaberú minimum času, ale chutia maximálne výborne 05 - Modified: 2022-08-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Cheesecake nikdy nesklame: Pripravte si obľúbený krémový koláč na tri rôzne spôsoby
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. august 2022 17:33