Výber potravín, príprava jedla, ale aj pravidlá vrátane odporúčaní i obmedzení odrážajú mentalitu národa a jeho kultúru.
Novú knihu o arabskej kultúre, varení a tradíciách Arábia chutí pripravila iracká Slovenka, ktorá ako diplomatka pôsobila v Egypte, Kuvajte a Iraku Emíre Khidayer spolu s renomovaným fotografom Alanom Hyžom.
Sýto farebné obrázky a fascinujúce príbehy vás prenesú do reality štyroch arabských regiónov so všetkými jej farbami, chuťami, vôňami i pachmi.
Khidayer Dubaji viedla firmu v oblasti informačných technológií. V Chartúme pracovala ako politická poradkyňa pre hlavného predstaviteľa OSN pre Sudán.
Autorka znova približuje Arabov a ich svet, pričom tentoraz si na mušku berie ich každodenný život, kde v popredí stojí kulinárstvo. Cez ľudí a príbehy, zvyky a recepty otvára dvere do kuchýň štyroch arabských regiónov.
"Nech vás táto kniha prevedie zákutiami arabského sveta, kde ľudia s láskou, ochotou alebo niekedy aj s povinnosťou pripravujú jedlo pre seba, pre svoje deti, ale i akéhokoľvek návštevníka z iného sveta. Kde sa miestni ľudia veľkoryso podelia aj o to málo, čo majú, a kde tiež platí, že láska ide cez žalúdok. Spoločné sedenia za stolom stmeľujú rodinu. A v arabskom svete nič dôležitejšie než rodina nie je," píše v úvode Khidayer.
"Hoci kulinárska línia je v tejto knihe primárna, nabalená je skúsenosťami a poznaním širokého spektra arabskej kultúry. Charakter knihy by najvhodnejšie zapasoval do označenia „spoločenské etnokulinárstvo“. V praktickej podobe pre čitateľov, ktorí pátrajú po konkrétnych receptoch, mám dobrú správu. Aj v tejto knihe ich nájdu, dokonca si z nich určite vyberú aj gurmáni. Recepty sú často vsadené do širšieho rámca konkrétneho príbehu v konkrétnej krajine," spomína v úvode knihy Arábia chutí odborníčka na Blízky východ.