Na príprave cukrárne Konditorei Kormúth sa pracovalo vyše 10 rokov. Spoznáte ju jednoducho. Napriek tomu, že má pomerne nenápadný výklad a ľahko by sa mohlo stať, že ju v spleti ďalších podnikov miniete, vždy pred ňou stojí hlúčik turistov. Predstavíme vám ju v spolupráci s Kávičkári.sk.
Tí paradoxne vedia viac, než my, že sa na Bratislavskom korze nachádza prevádzka, ktorú sa oplatí navštíviť, fotografie si pozrite v galérii.
Do cukrárne vás uvedie čašník
Aby sme boli fér, rad zvedavých kávičkárov je tam aj preto, lebo do cukrárne vás musí uviesť priamo čašník. Nezvyčajné na Slovensku, zvyčajné vo svete. A plne pochopiteľné, keď sa dozviete, že celá cukráreň je vlastne umeleckým dielom.
Steny zdobia fresky
Na jej stenách sa nachádzajú ručne robené fresky, na ktorých sa pracovalo niekoľko dlhých rokov. V dnešnej rýchlej dobe obchodných centier a konzumu, sa to zdá byť úplnou zbytočnosťou.
Stále sa nájdu ľudia, ktorí chcú po sebe niečo zanechať- nie len sklo a betón
Nábytok a vlastne všetko čo sa tam nachádza, má na sebe patinu histórie. Vášeň pre umenie majiteľa sa podpísala na celkovom výzore prevádzky. Pokojne sa môže stať, že jete za stolom z 18. storočia a za vami je vitrína z talianskeho kláštora.
A koláčik, vytvorený podľa tradičných prešporských receptov, si naberáte lyžičkou a jete na tanieriku z čias Františka Jozefa. Kávičku si môžete vychutnať z nádherného strieborného prístroja značky Cimbali a napriek tomu, že je servírovaná v tenkom (ale zase historickom) porceláne, chutí skvelo.
Konditorei Kormúth nie je pre každého
Pokiaľ však máte na návšteve hostí zo zahraničia, vezmite ich sem. Momentálne sú síce sprístupnené dve miestnosti, čo kapacitu podniku výrazne znižuje, uvažuje sa aj o spoplatnených prehliadkach zvyšných častí. Dokopy je ich tam až osem.
Salóniky sú rozdelené tematicky - jeden rozpráva o remeslách starej Bratislavy a ďalší o významných panovníkoch, ktorí tu boli korunovaní.
Pripravené v spolupráci s: