Vajcia sú v niektorých ohľadoch pre vaše zdravie veľmi prospešné. V prvom rade sú plné živín. Obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny, to znamená, že ponúkajú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudské telo nevie vyrobiť samo, a preto musia pochádzať zo stravy.
Proteín vo vajciach pomáha budovať a udržiavať svalovú hmotu, rovnako ako posilňuje pocit nasýtenia, z ktorých obe sú dôležité pre kontrolu váhy, píše odborníčka na výživu Lisa Dryer pre CNN.
Vajcia sú tiež jedným z mála zdrojov vitamínu D a nutričného cholínu, ktoré môžu prispieť k ochrane proti vrodeným chybám u detí. Obsahujú vitamín A, vitamín B12, riboflavín a antioxidant selén, rovnako ako luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú udržať vaše oči zdravé.
Väčšina kalórií, vitamínov a minerálnych látok sa nachádza v žĺtkach. V galérii nájdete mýty a fakty o vajciach podľa SA Health, ktoré by ste mali poznať.
Ale čo cholesterol vo vajciach? Je pravda, že vajcia majú vysoký obsah cholesterolu v potrave, ktorý tiež nájdete v žĺtku, ale zas majú nízky obsah nasýtených tukov, ktoré sú väčšími vinníkmi, pokiaľ ide o zvyšovanie hladiny cholesterolu v krvi. Z tohto dôvodu môžete dať vajciam zelenú.
Analýza zistila, že vyššia spotreba vajec (až na jedno vajce denne) nie je spojená so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca alebo cievnou mozgovou príhodou. A fínska štúdia z roku 2016 na vzorke viac ako 1000 mužov dospela k záveru, že vajcia alebo príjem cholesterolu nie sú spojené so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca, a to aj u tých ľudí, ktorí sú geneticky náchylní k silnejšiemu účinku cholesterolu z potravy na hladinu cholesterolu v krvi.
Väčší vplyv na vaše zdravie má to, ako si vajcia pripravíte a s akými potravinami ich kombinujete. Jedno veľké stratené vajce má 71 kalórií a 2 gramy nasýtených tukov a omeleta so špenátom a jedným žĺtkom je tiež štíhlou voľbou. Ale porcia benediktínskych vajec so slaninou a holandskou omáčkou obsahuje asi 800 kalórií a 26 gramov nasýtených tukov.
Takže sa nebojte vychutnávať si vajcia, ale dávajte pozor na to, ako ich jete. A vyvažujte ich ďalšími potravinami, ktoré sú bohaté na vlákninu, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky.