BurčiakPavol Funtál
StoryEditor

Zlepšuje činnosť srdca, nervovú sústavu, pleť aj trávenie. Obľúbený nápoj Slovákov vstúpil do svojej sezóny

20.09.2021, 09:45
Autor:
TASRTASR
Vedeli ste o tom, že správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári?

Kvalitný burčiak má napriek svojmu vysokému obsahu cukru aj množstvo zdraviu prospešných látok. Nie je však vhodný pre diabetikov. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Nielen chuť, ale aj zdravotný prínos

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína, s obsahom alkoholu do šiestich percent. Burčiak má mať jasnú zlatú farbu alebo jemne zelený nádych, pričom farba by nemala byť príliš tmavá. Chutiť by mal sladkokyslo.

"Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako tri decilitre," upozornil bratislavský Regionálny úrad.

Burčiak obsahuje vitamíny, minerály či stopové prvky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. "Obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo či zinok. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť, tiamín zlepšuje činnosť srdca a kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na tráviace ústrojenstvo a sliznicu," vysvetľuje Regionálny úrad.

Ten "pravý" burčiak

Kvalitný burčiak by mal mať mliečno- až svetložltú farbu. Ak je tekutina mierne zakalená, je to v poriadku, pretože to robia len kvasinky, ktoré obsahuje burčiak. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jablkového či hruškového muštu.

Alebo už burčiak zoxidoval. "Ak je burčiak hustý, je to v poriadku. Ak by sa vám zdal, že je riedky, môže byť riedený vodou," spresnil úrad. Správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári, ale príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že nebol asi odkalený.

"Ak nájdete v pohári nečistoty, sú to pravdepodobne iba pozostatky kvasiniek alebo to môžu byť kúsky jabĺk," dodal na záver Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

01 - Modified: 2021-07-08 14:36:37 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka u susedov? Víno, pálenka a nezabudnuteľné pivo, Rakúšania vedia ako na to 02 - Modified: 2021-07-22 16:26:14 - Feat.: 0 - Title: Je lepšie víno alebo rakija? 03 - Modified: 2021-08-27 20:36:08 - Feat.: 0 - Title: Ako chutila minulosť: Deti raňajkovali zohriate pivo s chlebom, zemiaky Slováci dlho odmietali
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:55