BurčiakPavol Funtál
StoryEditor

Zlepšuje činnosť srdca, nervovú sústavu, pleť aj trávenie. Obľúbený nápoj Slovákov vstúpil do svojej sezóny

20.09.2021, 09:45
Autor:
TASRTASR
Vedeli ste o tom, že správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári?

Kvalitný burčiak má napriek svojmu vysokému obsahu cukru aj množstvo zdraviu prospešných látok. Nie je však vhodný pre diabetikov. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

Nielen chuť, ale aj zdravotný prínos

Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína, s obsahom alkoholu do šiestich percent. Burčiak má mať jasnú zlatú farbu alebo jemne zelený nádych, pričom farba by nemala byť príliš tmavá. Chutiť by mal sladkokyslo.

"Väčšie množstvo burčiaku môže vďaka obsahu kvasiniek spôsobiť búrku v našich črevách, preto by denná dávka nemala byť vyššia ako tri decilitre," upozornil bratislavský Regionálny úrad.

Burčiak obsahuje vitamíny, minerály či stopové prvky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek. "Obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry, železo či zinok. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu a na pleť, tiamín zlepšuje činnosť srdca a kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na tráviace ústrojenstvo a sliznicu," vysvetľuje Regionálny úrad.

Ten "pravý" burčiak

Kvalitný burčiak by mal mať mliečno- až svetložltú farbu. Ak je tekutina mierne zakalená, je to v poriadku, pretože to robia len kvasinky, ktoré obsahuje burčiak. Ak je burčiak príliš tmavý, môže to znamenať, že nebol vyrobený z hrozna, ale napríklad z jablkového či hruškového muštu.

Alebo už burčiak zoxidoval. "Ak je burčiak hustý, je to v poriadku. Ak by sa vám zdal, že je riedky, môže byť riedený vodou," spresnil úrad. Správny burčiak by mal mať usadeninu na pohári, ale príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že nebol asi odkalený.

"Ak nájdete v pohári nečistoty, sú to pravdepodobne iba pozostatky kvasiniek alebo to môžu byť kúsky jabĺk," dodal na záver Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto.

01 - Modified: 2021-07-08 14:36:37 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka u susedov? Víno, pálenka a nezabudnuteľné pivo, Rakúšania vedia ako na to 02 - Modified: 2021-07-22 16:26:14 - Feat.: 0 - Title: Je lepšie víno alebo rakija? 03 - Modified: 2021-08-27 20:36:08 - Feat.: 0 - Title: Ako chutila minulosť: Deti raňajkovali zohriate pivo s chlebom, zemiaky Slováci dlho odmietali
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. december 2025 10:01