16.05.2003, 00:00

Kráľovský da Vinci
Výstava 600 kresieb Leonarda da Vinci v Kráľovskej galérii Buckinghamského paláca v Londýne je malou kultúrnou senzáciou tohto roka. Anglická kráľovná totiž po prvýkrát sprístupnila verejnosti svoju zbierku majstrových kresieb. Dráždivá je aj téma výstavy Božské a groteskné. Umelec sa tu vyrovnával s vizuálnou stránkou ľudského tela. Záujemcovia môžu výstavu navštíviť do 9. novembra. (SITA)

Forman sfilmuje Máraiho
Svetoznámy filmový režisér českého pôvodu Miloš Forman pripravuje nový projekt, adaptáciu slávneho románu rodáka z Košíc, maďarského spisovateľa Sándora Máraiho (1900 -- 1989) Sviece horia do tla (A gyertyák csonkig égnek). Hlavné úlohy dvoch absolventov viedenskej vojenskej akadémie, ktorí sa kedysi usilovali o sympatie tej istej ženy a nevideli sa viac ako štyri desaťročia, by vo Formanovom filme mali stvárniť hviezdy strieborného plátna Klaus Maria Brandauer a Sean Connery. Obaja nakrútili spoločne už bondovku Nikdy nehovor nikdy, ktorú začiatkom 80. rokov nakrútil Irvin Kershner. Režisér by novinku mal nakrúcať zväčša v Česku a na Slovensku, a to v talianskej produkcii. Scenár filmu by mal pripraviť renomovaný Jean-Claude Carriere. (TASR)

Nedeľa vo Viedni
Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí v nedeľu bude päť viedenských múzeí Múzeum hodín, Historické múzeum, Hermesova vila, múzeum Práter a Figarov dom prístupných návštevníkom zdarma. Milovníci hodinárskeho umenia môžu tak bez vstupenky sledovať zblízka aj záverečné reštaurátorské práce na slávnych astronomických hodinách z viedenskej svetovej výstavy v roku 1873. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 15:18