StoryEditor

SaLon nové knihy

16.01.2007, 23:00

Alexandra Pavelková
Prísaha
(SLOVART)
Vedma Vimka je liečiteľka obdarená schopnosťami, ktoré sú pre iných požehnaním, no pre ňu samu skôr prekliatím. Nezvyčajné umenie a moc, ale najmä prísaha pomáhať všetkým bez rozdielu, totiž z Vimky často robia zločinca na úteku. Poslanie ju privádza do veľmi komplikovaných situácií, v ktorých je nutné zvážiť možné následky a niekedy i vybrať menšie zlo. Príbehy o Vimke sa vyznačujú napätím a dynamikou, rešpektom k ľudskému životu, láskou k prírode a úctou ku kultúrnemu dedičstvu, ktoré nám bolo ponechané od našich slovanských predkov.

Sebastian Faulks
Abeceda bláznů
(BB/ART, preklad Veronika Lásková)
Kritici jej prisúdili podtitul - rozprávanie jedného vykoreneného života. Život Pietra Russella je rozprávaný v 26 kapitolách od A až do Z; každá sa odohráva na inom mieste a odhaľuje jednu časť jeho príbehu. V snahe o vyriešenie svojich životných konfliktov putuje Pietro v spomienkach naprieč časom a postupne sa nám tak pred očami vynára celý jeho životný príbeh. Faulks sa radí medzi súčasných popredných spisovateľov. Jeho román má síce prívlastok filozofický, no napriek tomu vtiahne čitateľa do deja.

Fréderic Lenormand
Paní Ťi na stopě zločinu - Nové případy
(Garamond, preklad Galina Kavanová)
V ďalšom príbehu románového radu Nové prípady sudcu Ťi, v ktorom Frédéric Lenormand znovu oživil slávnu postavu okresného sudcu pôsobiaceho v Číne v 7. storočí za vlády dynastie Tchang, sa tentoraz tajne ujíma vyšetrovania jeho zvedavá manželka. Pôvodne nevinná hra sa však skoro zmení na nebezpečné dobrodružstvo. Túžba po bohatstve a moci, zvrátené chúťky a nenávisť sa ako slučka sťahujú okolo nevinných obetí...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:03