StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

18.07.2006, 00:00

Filmy

Factotum
dráma
Scenár filmu Factotum vychádza z rovnomennej knihy a niekoľkých ďalších próz Charlesa Bukowského. Henry Chinaski -- šialenec, pustovník, milovník nežného i krutého, básnik losangeleského podsvetia, ktorý by chcel žiť len svoj život, sám za seba, ale potreba obživy ho núti hľadať prácu i ďalšie kontakty s okolím. Toto všetko podáva so svojráznym jemným druhom čierneho humoru, ktorý Chinaskimu zmäkčuje pády po životných kotrmelcoch.
USA, Nórsko, réžia: Bent Hamer. Premiéra v SR: 20. 7. 2006

Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda
krimi
Absolútny outsider Sean vidí v nelegálnych automobilových pretekoch jediný spôsob, ako utiecť pred konvenciami a nezmyselnými zákazmi. Tým si však proti sebe poštve oficiálne autority, ktoré ho po jednej veľmi nepríjemnej nehode chcú poslať do väzenia. Aby sa tomu Sean vyhol, odchádza do Tokia. Čoskoro aj tu prenikne do sveta drifterov, vyznávačov špeciálnej automobilovej disciplíny, ktorú charakterizuje dym z páliacich sa pneumatík. A problémy sú späť.
USA, réžia: Justin Lin. Premiéra v SR: 20. 7. 2006

Doo Wop
dráma
Letný deň v Paríži. Ziggy, typický parížsky flákač v klobúčiku a s cigarou večne visiacou z kútika úst, sa zobudí a ako každé iné ráno vyrazí do neďalekého bistra. Potom sa vyberie za priateľom, ktorý predáva staré knihy na brehu Seiny, stretne sa s ďalšími kamarátmi v kuchyni miestnej reštaurácie, náhodou stretne bývalú lásku, ktorá ho pred časom opustila, a nakoniec sa zoznámi s Majou -- speváčkou, ktorá sa živí ako barmanka. Ziggy sníva o tom, že sa stane hudobným producentom a manažérom kapely, ktorá raz bude hrať v parížskej Olympii...
Francúzsko, réžia: David Lanzmann. Premiéra v SR: 20. 7. 2006

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:15