StoryEditor

Počuješ to, čo vidíš

30.04.2007, 00:00
Objav roka. Gitarista Smasho a basgitarista Vincent Šušol zo skupiny Lavagance v rozhovore pre HN.

Dostali ste tri sošky Aurela. Čo pre vás znamenajú?
Smasho: Rozhodnutie Akadémie populárnej hudby si vážime, kapele to pomôže z hľadiska PR. Na našu tvorbu to však nebude mať žiaden vplyv.

Každý z členov skupiny má inú hudobnú minulosť. Ako ste hľadali spoločnú reč?
Vincent: Možno sme sa stretli v bode, keď sme chceli robiť hudbu, ktorá by nebola obmedzená formálnymi pravidlami. Išlo to akosi samo, hoci je za tým veľa trpezlivej práce. V tom, čo robíme, sme odhodlaní, niekedy až fanaticky.
Smasho: Jednoducho sa prepojili ľudia a energie.

Vo vašej hudbe sa stretáva množstvo vplyvov, sú tu gitary i elektronika... Ako vznikajú nové skladby?
Vincent: Prvé impulzy prichádzajú vždy od Marka (spevák Marek Rakovický, pozn. red.). Finalizácia a proces aranžovania sa odohráva medzi všetkými členmi kapely. Možno práve vďaka tomu je naša hudba taká rôznorodá. Skvelé v tejto kapele je, že sa to nakoniec všetkým páči. V skupinách, v ktorých som hral predtým, to vždy vrelo. U nás sa rešpektujeme a sadli sme si.

Ako ste dosiahli, že Lavagance má špecifický, takpovediac neslovenský zvuk?
Vincent: Máme vlastné štúdio, kde bolo nahraté aj EP-čko Back To Attraction. Je to domáca nahrávka "z obývačky a za päť korún". Dnes stačí mať počítač za 50-, reproduktory za 20-, zvukovú kartu za 10-tisíc korún a nejaké mikrofóny.
Smasho: Technológia má vplyv iba na časť procesu. Dôležitý je človek, ktorý počuje a cíti, ktorý vie, čo s nahrávkou spraviť. Bez toho to nefunguje, nech máš akékoľvek štúdio.

Keď ste sa "zjavili" na scéne, pôsobili ste zo všetkých stránok ako hotová kapela vrátane imidžu a prezentácie...
Vincent: Strážime si všetky atribúty "marketingovej komunikácie". Považujeme to za dôležité, keďže nechceme hrať pre desať ľudí. Dávame si záležať, aby sa ľudia mali aj na čo pozerať. Počuješ to, čo vidíš. Tohto sme sa držali od začiatku a osvedčilo sa nám to.
Smasho: Je zaujímavé, že veľa ľudí o kapele vedelo ešte predtým, ako sme začali hrať naživo.
Aj nahrávku sme najskôr "testovali" v okruhu známych. Pripravovali sme sa z každej stránky.

V akom stave sú prípravy prvého "veľkého" albumu?
Smasho: Zatiaľ máme nahraté dve a pol skladby. S jednou sme sa museli poponáhľať, pretože spolu s dvoma ďalšími z EP boli vybrané na soundtrack k filmu Feather režiséra Kevina Aboscha, ktorý sa v týchto dňoch uzatvára. Od mája by sme mali byť v štúdiu a album by mal vyjsť niekedy v októbri - novembri. Výhodou vlastného štúdia je, že môžeme nahrávku poriadne prepracovať. Nechceme totiž robiť žiadne hudobné kompromisy a podliezať požiadavkám rádií. To nás vôbec nezaujíma.

01 - Modified: 2003-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reálnejšie sny o práci v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:06