StoryEditor

Keď pápež fajčil trávu

21.05.2007, 00:00
V Pálfyho paláci otvorili výstavu, ktorá poburuje katolícku cirkev.

Vraj ak si na 60. roky pamätáte, v skutočnosti ste ich nezažili. Do éry big bítu, hippies, ľahkých drog, The Beatles, protestov proti vojne vo Vietname, rockovej hudby sa teraz môžete vrátiť na výstavu Pápež fajčil trávu, a to prostredníctvom kultových piesní, stoviek obalov gramofónových platní, rockových plagátov či tituliek časopisov, ktoré zachytávajú kľúčové momenty týchto rokov.
Všetko pre slobodu
Podľa autora výstavy Čecha Zdeňka Primusa boli 60. roky fenoménom. Fenoménom, ktorý sa stále nedá veľmi dobre vysvetliť, a preto je lepšie ho ukázať. Výstava má podľa neho pripomínať akýsi farebný festival a prostredníctvom fotografií a obrazov sprítomniť ducha generácie, ktorá sa nebála bojovať za slobodu a "pichať" do hniezd absurdnosti a amorálnosti.
Návštevník sa tak na troch poschodiach Pálfyho paláca ocitne aspoň na chvíľu v atmosfére rokov, keď The Beatles vyvolávali hystériu, keď sa na Woodstocku stretlo 400-tisíc detí kvetov a keď kiná ovládol Easy Rider.
Výstava je dôkazom toho, že duch doby neprebýval vtedy iba v hudbe, ale odrážal sa aj na obaloch platní či plagátoch. Grafici a dizajnéri postupne opúšťali klasické obaly s fotografiami spevákov či skupín a do popredia sa dostávali fotomontáže, koláže, ich kombinácia s kresbou a novými druhmi písma.
Chrobáci určujú štýl
Priekopníkmi boli v tomto smere obaly platní The Beatles - chrobáci tak spustili nielen rockovú a bítovú hudbu, ale aj nový dizajn gramofónových platní. Nezabudnuteľné boli aj obaly skupín Chicago či The Rolling Stones - práve dizajn druhej najslávnejšej skupiny 60. rokov patril podľa Primusa vtedy k tomu najlepšiemu.
Osobitými umeleckými dielami boli psychedelické plagáty. Vyrábali sa síce len 6 rokov, no za ten čas sa stihli stať kultom a často mizli zo stien a stĺpov hneď po zavesení. Odrážalo sa na nich všetko - zúrivá farebnosť, mystika, inšpirácia orientálnou módou, sexuálna revolúcia...
Psychedelická vlna zasiahla, hoci s oneskorením, aj Československo. Na výstave preto nechýbajú Olympic, Collegium Musicum, Karel Kryl či Prúdy. Obaly ich platní nedosiahli úroveň Západu, no boli ním silno poznačené.
Provokatívny pápež
Kontroverzný názov výstavy stihol ešte pred jej otvorením pobúriť Úrad vlády aj katolícku cirkev. Konferencia biskupov Slovenska kritizuje zneužitie symbolu pápeža a jeho spájanie s užívaním drog. "Vyvoláva vážne obavy z propagácie drogovej závislosti," tvrdia biskupi. Obavy z propagácie ľahkých drog (hoci možno nepriamej) má aj Výbor ministrov pre drogové závislosti. Napriek tomu si jej riaditeľ Blažej Slabý výstavu rád pozrie. Problém má len s jej názvom. Ako vysvetľuje Zdeněk Primus, názov je len parafrázou titulu piesne speváka Davida Peela. Svoju úlohu však plní dokonale - vzbudzuje pobúrenie a zároveň zvedavosť. Čo presne sa za ním skrýva, môžete zisťovať až do 26. augusta.

01 - Modified: 2003-05-19 22:59:43 - Feat.: 0 - Title: Powell: Snažíme sa hľadieť dopredu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 16:34