StoryEditor

Powell: Snažíme sa hľadieť dopredu

20.05.2003, 00:00
Pán minister, je dôsledkom irackej vojny, že USA už nepodporujú cieľ zjednotenej Európy, ale že si radšej vyberajú partnerov jednotlivo?
-- Prezident sa nikdy neodchýlil od línie, že si želá zjednotenú, slobodnú a mierovú Európu. Isteže, je niečo iné, ak ide o spoluprácu s organizáciou, ktorá má 15 členov, a s takou, ktorá ich má 25. Nájsť zhodu potom nie je jednoduché. Môžu existovať prípady, v ktorých sa zhoda v rámci NATO či v rámci Európskej únie nedosiahne. Ale to nesmie znamenať, že akcie, ktoré sú nutné z hľadiska USA alebo našich priateľov, sa neuskutočnia. V takomto prípade je správne vytvoriť koalíciu takých, ktorí sú príslušnému rozhodnutiu naklonení. Tak to bolo v Kosove i v Iraku. A takéto situácie zažijeme v budúcnosti zrejme aj častejšie.
Nenaznačuje demonštratívna pochvala Poľska predsa len akýsi stavebnicový princíp?
-- Poľsko vyhlásilo, že chce prispieť k stabilizácii Iraku vytvorením hlavného veliteľstva ešte skôr, ako vznikli plány na prijatie novej rezolúcie OSN. To bolo dôležité, noblesné gesto a vlastné rozhodnutie Varšavy. Nič sme Poľsku nenavrhovali, nič neponúkali, aby sme rozštiepili Európu. Dnešnou úlohou je spoločne pomôcť irackému obyvateľstvu. Preto si Poľsko nezaslúži kritiku, ale výkriky "bravo". Dúfam, že aj NATO ešte zohrá v Iraku istú rolu.
USA sa voči Francúzsku správajú veľmi stroho. Nesťažuje tento postoj aj porozumenie s Nemeckom, ktoré nechce voliť medzi dvoma spojencami?
-- V nijakom prípade nechceme priviesť Nemecko do situácie, v ktorej by muselo voliť medzi Francúzskom a USA. Želáme si dobré vzťahy s oboma partnermi. Veď krajiny si samy vybrali danú cestu a zabránili našim snahám. Snažíme sa však teraz hľadieť dopredu a staré bitky neopakovať. Uvidíme, či dokážeme spolupracovať pri rezolúcii OSN, resp. aj v iných oblastiach.
Čo očakávajú USA od Nemecka v irackej otázke?
-- Na prvom mieste by sme privítali "áno" príslušnej rezolúcii OSN. Myslím si, že Nemecko by tiež mohlo hrať dôležitú úlohu pri obnove Iraku -- peniazmi alebo akýmkoľvek iným príspevkom. Práce je veľa a každá pomoc je vítaná. (hn/gaf)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. máj 2024 09:44