StoryEditor

Zo SuperStar mušketieri

18.12.2006, 23:00
Traja mušketieri na Novej scéne. V hlavných úlohách Cmorík, Štroffek a Kelecsényi.

Na divadelných doskách Novej scény sa pre obdivovateľov vzrušujúcej hudby, spevu, tanca pripravuje muzikál Traja mušketieri v nezvyčajnom hereckom obsadení. Hviezdy slovenskej SuperStar ukážu divadelnému publiku talent, o ktorom ani sami netušili. Tvorcovia romantického príbehu o láske vkladajú do nich veľké nádeje. Zdá sa, že právom.
Čakanie na vypredané hľadisko
Muzikál sa na Slovensku odohrá v réžii Libora Vaculíka. Hudbu k predstaveniu pripravil populárny spevák Michal David a v českom jazyku ju divákom ponúknu slovenskí herci. V Prahe bolo všetkých 380 predstavení vypredaných, podobný úspech očakáva režisér aj na Slovensku, keďže nevidí rozdiel medzi slovenským a českým divákom: "Principiálne je každý divák spontánny, každý divák chce nájsť na javisku trošku svojho príbehu, lásku, veci, ktoré sú všeobecne platné v normálnom živote."
Stávka na SuperStar
Slovenská a česká verzia muzikálu sa líši len účinkujúcimi hercami. V Česku si D'Artagnana zahral úspešný spevák Paľo Habera, na Slovensku ho vystrieda Peter Cmorík. Tvorcovia do novej SuperStar vkladajú obrovské nádeje. "Peter Cmorík je snaživý chlapec a skutočne ma príjemne prekvapil. Klobúk dole pred ním, keď si uvedomím, že ten človek nemá žiadne herecké skúsenosti," tvrdí režisér. Po jeho boku sa objavia aj ďalší finalisti SuperStar - Ivan Štroffek a Martin Kelecsényi. Organizátori projektu stavili v neposlednom rade na ich popularitu, ktorá by mala pritiahnuť mladých ľudí. Podľa Vaculíka je predstavenie určené práve im.
Vysoká latka
Latka profesionality je popri skúsených muzikálových hercoch ako Katarína Hasprová, Sisa Sklovská, Csongor Kassai či Viktor Horján nastavená pomerne vysoko. Preto mladé talenty tvrdo skúšajú a pracujú na hereckom prejave každý deň. Ich strach a obavy postupne opadajú. Potvrdil to aj Martin Kelescényi, ktorý si zahrá vojvodu z Buckinghamu: "Mal som strach z toho, že keď sem prídem, budem vyzerať ako idiot, keď nebudem niečo vedieť zahrať, ale už to je v pohode. Kolegovia sú úžasní, pomáhajú nám."
Fyzické nasadenie
Režisér, choreograf aj scenárista vyžadujú stopercentný výkon v každom pohybe, mimike či v najnepatrnejšom pohľade. Napriek tomu vládne počas skúšok pokojná atmosféra. Herci sa zžívajú so svojimi postavami, navzájom sa sledujú, vtipkujú. Pre chlapských predstaviteľov sa skúškou nič nekončí, nasleduje kurz šermu. Musí ho absolvovať každý, kto sa s mečom počas hry stretne čo i len raz. "Každý druhý deň sa učíme postoje a choreografiu šermu," hovorí Ivan Štroffek. Od hercov sa teda nevyžaduje len psychické nasadenie, ale aj fyzické.
Slovenskí diváci môžu predstavenie vidieť už v polovici januára.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:44