StoryEditor

Sexizmus v Hollywoode: Obrovské rozdiely medzi platmi hercov a herečiek

15.01.2018, 08:00
Mark Wahlberg zobral "všetky prachy sveta", jeho kolegyňa iba zlomok.

Režisér Ridley Scott musel ešte raz nakrúcať niektoré scény z filmu. Mark Wahlberg za 10 dní dostal 1,5 milióna, Michelle Williamsová necelú tisícku, píšu Lidovky.cz. 

Zverejnená informácia v Hollywoode rozvírila debatu o nerovnosti platových podmienok mužov a žien. Podľa webu The Wrap je ale vysvetlenie prosté. Film Všetky prachy sveta vstúpi do našich kín koncom mesiaca.

Dielo Ridleyho Scotta rozpráva príbeh milionára Paula Gettyho, ktorému v sedemdesiatych rokoch uniesli vnuka. Práve Gettyho si mal zahrať herec Kevin Spacey. 

Na základe obvinení zo sexuálneho obťažovania ho z už takmer hotového filmu stiahli a nahradil ho Christopher Plummer. 

Okrem oneskorenej premiéry to ale znamenalo tiež to, že niektoré scény museli pretočiť. Herci robili navyše ešte desať dní. 

Denník USA Today prišiel s informáciou, že herec Mark Wahlberg si za tú dobu zarobil 1,5 milióna, ale jeho kolegyňa iba 800 dolárov.

Informácia prišla v dobe, keď sa Hollywood stále nespamätal z vlny obvinení zo sexuálneho obťažovania. Napríklad minulotýždňový galavečer cien Zlatých glóbusov sa niesol v znamení rodovej rovnosti.

Reuters

Informácie o platovej nerovnosti žien a mužov vyvolali aj preto ohnivú debatu. "Prosím, choďte sa pozrieť na Michelle Williamsovú vo Všetkých prachoch sveta. Je úžasná a rozhodne si zaslúži viac ako jedno percento z toho, čo si zarobil jej herecký partner," napísala na Twitter herečka  Jessica Chastainová.

Pravda je ale taká, že Williamsová dostala za prácu navyše iba  0,07% Wahlbergovho platu. „To je také zvrátené, že sa tomu ani nedá uveriť. Ale takto to v našej brandži chodí," vyjadril sa k situácii herec Judd Apatow.

Webový magazín The Wrap ale prišiel s pomerne jednoduchým vysvetlením situácie.  Mark Wahlberg za nakrúcanie scén navyše dostal toľko, pretože to nemal vo svojej hereckej zmluve. Mohol si tak sám určiť cenu.

Michelle Williamsová to ale v zmluve mala. Wahlberg sa naviac údajne k filmu upísal za výrazne menej peňazí ako je u neho bežné.

Je aj pravdou, že Mark Wahlberg bol podľa magazínu Forbes nejlepšie plateným hercom roku 2017.

01 - Modified: 2018-01-09 15:06:48 - Feat.: 0 - Title: Gary Oldman ako Winston Churchill vo filme Najtemnejšia hodina! 02 - Modified: 2018-01-12 07:45:04 - Feat.: 0 - Title: Najlepším filmom roku 2017 je Tvar vody, rozhodli filmoví kritici 03 - Modified: 2018-01-14 13:58:08 - Feat.: 0 - Title: Proti jednému z manželov viedla vojnu, druhého otrávila. Nový film o Kleopatre prekročí hranice
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:50