Vertical Ent.
StoryEditor

Všetky prachy sveta? Kevin Spacey môže byť rád, že ho vystrihli

30.01.2018, 06:00
S výnimkou kamery, ktorá sa vyžíva v talianskych scenériách aj v šedivých zákutiach Gettyho sídla, nefunguje vo filme prakticky nikto a nič.

Je rozprávačsky úmorný a obsahovo zmätočný. Záhada je vyriešená. Kevin Spacey zámerne zverejnil svoje sexuálne hriechy len preto, aby ho z okato zlého filmu Všetky prachy sveta radšej vystrihli. Teraz sa môže smiať, píše iDnes.cz.

Ale vážne, ani Spacey, hoci podľa pôvodných záberov mal v úlohe magnáta Gettyho ironickejší nadhľad ako jeho rozšafný náhradník Christopher Plummer, nominovaný napodiv na Oscara, by výsledku nedokázal pomôcť.

Diery v logike

Zámerne skáče sem a tam v čase, v žánri aj v osobnom komentári Gettyho uneseného vnuka. Vrcholia diery v logike, v skripte, v postupnosti aj rytme - napríklad vo finále sa zlosynovia desia, že sa okolo nich roja policajti vrátane vrtuľníka, ale dlhé minúty potom nie je po strážcoch zákona ani chýru ani slychu.

Scenár Davida Scarpa je tým najbanálnejším poňatím melodrámy o lakomom kapitalistovi, ktorý sa zdráha zaplatiť výkupné za najmilšieho pokračovateľa dynastie a zneužije aj zúfalstvo jeho matky.

Vychádza síce zo skutočnosti, na všeličo však zabúda - napríklad že ani unesený teenager nebol práve neviniatko. Avšak reálna zápletka by na napínavý thriller vydala, tým skôr zaráža deklamačný nápor vlečúcej sa, viac než dvojhodinovej nudy.

Lenivá, rozbitá, uslzená rodinná sága

Príbeh síce nakrútil známy Ridley Scott, ale rovnako neosobnú prácu by odviedol každý druhý asistent réžie televíznych debát. Keď človek začne počítať vyložene zbytočné scény, vyjde mu, že tvoria vlastne celú úvodnú hodinu.

Podobne dlhý zoznam by dali dohromady zbytočné postavy na čele s bezpečnostným expertom, ktorý má osamelej matke pri pátraní po synovi pomôcť, všetka jeho činnosť však končí pri funkcii jej občasného šoféra.

A podobne bezradne ho hrá Mark Wahlberg, akoby vedel, že jeho hrdina má jedinú úlohu: v závere uštedriť krutému miliardárovi morálnu facku.

Michelle Williamsová ako Gettyho nevesta je zas na scéne iba preto, aby sa jej chveli nozdry a talianske figúrky od ľavicovej bunky po jarmočne drsnú mafii akoby vypadli zo socialistickej kriminálky.

Svetlú výnimku zosobňuje predstaviteľ zajatého vnuka, osemnásťročný Charlie Plummer, ktorého s filmovým dedkom spája čisto náhodná zhoda priezviska. Nech dostáva od svojho predka lekciu v dobročinnosti, alebo sa detinsky bráni vezniteľom, vykreše vzácne emócie bez teatrálnych gest. Avšak aj keby sa kvôli výmene Spaceyho narýchlo neprerábal, stáli by Všetky prachy sveta sotva za polovičné vstupné.

Všetky prachy sveta

  • USA, 2017, 135 min
  • Réžia: Ridley Scott
  • Predloha: John Pearson (kniha)
  • Scenár: David Scarpa
  • Hrajú: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Christopher Plummer, Timothy Hutton, Romain Duris, Andrew Buchan, Olivia Grantová, Marco Leonardi, Maurizio Lombardi, Teresa Mahoney a ďalší
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 05 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 04:26