StoryEditor

Pohoda 2018: Pozrite si, kedy vystúpia ťahúni festivalu aj horúce novinky

18.05.2018, 10:00
Autor:
ipip
Pohoda tento rok prinesie hudobných lídrov aj novinky.

Na tohtoročnej Pohode odznejú skladby, ktoré nikdy nehrali naživo, ako aj nové verzie starších songov. Indie-rocková kapela Billy Barman sa nikdy netajila náklonnosťou k folklóru. Tentokrát neostalo len pri inšpiráciách a motívoch, ale výrazný folklórny prvok v podobe výborných speváčok zo SĽUK-u si prepožičali aj na pódium.

Spomienky Vargovi, zavraždenému páru a Československu

Pohoda 2018 si pripomenie aj 100 rokov od spojenia Česka a Slovenska, a to koncertom Československej filharmónie, unikátnym spojením filharmónií oboch krajín. Koncert bude venovaný aj pamiatke Mariána Vargu, zaznie jeho Musica Concertante, kde sa k orchestru pridá aj legendárna kapela Collegium Musicum.

Českú tvorbu budú zastupovať diela Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetanu. Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela zahrá piesne od Antonína Dvořáka. K nim sa pridajú spevácke zbory z celého Slovenska.

Koncert otvorí 22. ročník Pohody a bude venovaný Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej. Na festivale sa predstaví aj košická kapela Puding Pani Elvisovej.

Kedy vystúpia najznámejšie mená?

  • Štvrtok

Otvárací deň 22. Pohody bude patriť legendám ako Ziggy Marley a The Chemical Brothers. Na ďalšom pódiu oslávia 30 rokov hrania domáci Polemic, Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u.

Pozrite si najznámejšie piesne od The Chemical Brothers, ktoré zaznejú na festivale:

Hey Boy, Hey Girl

Galvanize

  • Piatok

V piatok prídu na rad virtuózi – popularizátor jazzu Jamie Cullum a excentrická speváčka a gitaristka St. Vincent. Okrem nich na hlavnom pódiu zahrá nastupujúca generácia ostrovnej gitarovej hudby Glass Animals a Blossoms.

Silné zastúpenie z ostrovov doplnia Jessie Ware, Ride a Fink. V piatok vystúpi aj nórska speváčka s éterickým hlasom Aurora, americké hviezdy reggae SOJA, rapper Danny Brown a fanúšikov elektroniky v najväčšom stane poteší Helena Hauff.

  • Sobota

V sobotu ovládnu veľké pódiá americké hviezdy s neskutočnými príbehmi – pesničkár z oscarového dokumentu Searching for Sugarman Rodriguez a speváčka s nezameniteľným hlasom LP.

Pozrite si vo videu jej najznámejší hit:

Okrem nich zahrá aj jedna z najznámejších súčasných švédskych kapiel Little Dragon či skupina Everything Everything (aktuálne nominovaná v dvoch kategóriách na Ivor Novello Awards).

Medzinárodné obsadenie dopĺňajú nemeckí Bukahara, Brit Charlie Winston, americkí Calexico, islandská legenda Gus Gus a k nim sa pridá domáca hviezda Jana Kirschner so sláčikovým kvartetom.

Silný program čaká v sobotu festivalový amfiteáter, kde zahrá azda najznámejšie sláčikové kvarteto na svete Kronos Quartet, kombináciu afrobeatu a free-jazzu predvedú tUnE-yArDs a temnejšie ladený bude koncert Zeal & Ardor.

Tanečný stan rozhýbu Sophie, Onuka, La Femme a rap v podaní kapiel Dälek, Reykjavikurdaetur či miestnej legendy Trosky.

Aktuálne je potvrdených takmer 100 mien z 25 krajín sveta, mnohé ďalšie ešte pribudnú.

Novinky v doprave

Spustil sa predaj lístkov v rámci Pohodovej prímestskej dopravy do Trenčianskych Teplíc. Záujemcov privezie autobus každý festivalový deň až k vstupu pre peších (GATE B). Po skončení programu na hlavných pódiách ich zas odvezie priamo spred hlavného pódia.

Pripravený bude aj špeciálny festivalový rýchlik z dvoch najväčších miest Bratislavy a Košíc. 

Ocenená ekológia

Na víťazstvo na European Festival Awards v kategórii Green Operations nadväzujú eko-novinky ako dočasná nabíjacia stanica, namiesto plastových pohárov sa budú používať vratné a najväčšia zmena sa udeje v narábaní s odpadom. To zahŕňa vyšší počet stanovíšť so smetnými nádobami a pribudnú zberné miesta.

01 - Modified: 2018-01-23 10:30:40 - Feat.: 0 - Title: Na Pohodu prídu Pussy Riot. Jednoznačne k nám patria, vyhlásil Kaščák 02 - Modified: 2018-03-15 08:14:32 - Feat.: 0 - Title: Svetoznámy denník vybral Pohodu do desiatky najlepších festivalov Európy
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:30